GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Gluteeniton mustikka"vispipuuro"

Gluteeniton mustikka"vispipuuro"

Viime aamut ovat käynnistyneet Porvoossa uudessa osoitteessa ja tämän herkullisen aamupalan voimin. Ensimmäisten tavaroiden mukana uuteen osoitteeseen muutti Vitamix, josta en luovu ikinä. Kunnon blenderi onkin tämän vispipuuron tärkein “ainesosa”, sillä tehoja ja sekoituskykyä tarvitaan riittävästi, jotta blenderi saa pienet chiasiemenet rikki ja ihanan ilmavan koostumuksen vispipuuroon.

Ohje on alunperin yhdestä kestosuosikki ruokakirjoistani: Puuron uusi aika (Järvinen & Strandberg, Atena). Kirjan resepti on tehty puolukalle, mutta tämä on mielestäni superhyvää mustikkaisena(kin)! Kirjan ohjeesta poiketen käytän puurossa pakastettua banaania, sillä pidän sen tekstuurista ja mielestäni maku on miedompi kuin huoneenlämpöisessä banaanissa. En siis kaikesta huolimatta ole mikään suuri banaanin ystävä, vaikka banaania paljon ruoanlaitossa kuluukin.

Parasta tuoreena!

Lasten kanssa on välillä haastavaa keksiä ruokia, jotka maistuisivat aamuisin tai iltaisin. Varsinkaan useampana kertana putkeen. Tämä vispipuuro kuitenkin menee mukinoitta läpi kerta toisensa jälkeen ja saa jopa kiitollisia ylistyksiä, että onpa hyvää. Huomiona kuitenkin: tämä herkku ei parane yön yli jääkaapissa. Tätä temppua testasin viime viikolla ja palaute oli seuraavana päivänä, että puuro maistuu oksennukselta ;) Tässä palautteessa piili totuuden siemen. Veikkaan, että maun muuttuminen liittyy chiasiemeniin. Niissä olevat öljyt kaiketi alkavat nopeasti härskiintyä siemenen rikkoonnuttua (pellavansiemenille käy sama, minkä vuoksi en koskaan osta valmista pellavansiemenrouhetta) ja maku tosiaan muuttuu radikaalisti yön yli säilöttynä. Valmista puuro siis aina tuoreena ja nauti sen raikkaasta mausta! Näin saat siitä myös parhaiten ravinteet irti.

Tuore chiavispipuuro on ihanan raikasta

Perinteiseen mannaryyneistä valmistettuun vispipuuroon verrattuna tämä chia-versio on ihanan raikasta ja vatsaystävällistä. Ei gluteenia tai maitotuotteita. Runsaasti ravinteita ja hyviä rasvojakin. Mustikka ja banaani sopivat mielestäni makuina loistavasti yhteen ja ripaus kardemummaa tuo mausta mieleeni mustikkapiirakan :) Sekaan lisätty tilkka paahdetuista manteleista tehtyä mantelimaitoa (lähes mikä tahansa kaupan valmis mantelimaito) antaa puurolle jälleen aivan uuden säväyksen! Hieman näitä lisukkeita vaihtelemalla tästäkin aamuherkusta saa helposti useita eri variaatioita.

mustikka-chiavispipuuro

Gluteeniton mustikka”vispipuuro”

Määrä: kaksi isoa annosta

Aika: 15 min


Ainekset

  • 1 dl chiasiemeniä

  • 2 dl vettä

  • 1 dl kookosmaitoa tai -kermaa

  • 3 pientä tai 2 isoa banaania (pakastettu paloiteltuna)

  • 2,5 dl pakastemustikoita

  • (ripaus kardemummaa)

Päälle

  • Tilkka kookosmaitoa tai -kermaa

  • Tuoreita marjoja

  • Kuorittuja hampunsiemeniä

Valmistus

  1. Mittaa chiasiemenet ja nesteet blenderin kannuun ja anna turvota hetken (max 10 min).

  2. Lisää sekaan loput ainekset ja sekoita täydellä teholla, kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin ja seos on kuohkeaa.

  3. Koristele haluamallasi tavalla ja tarjoile mantelimaidon kera.

mustikka-chiavispipuuro

Eropäiväkirja 01: The Big Talk

Eropäiväkirja 01: The Big Talk

Kookosjogurtti

Kookosjogurtti