Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Vegesushi ei olekaan vaikeaa!

Vegesushi ei olekaan vaikeaa!

Olen nyt kolmeen kertaan valmistanut sushia itse ja kumonnut muutaman päässäni lymynneen myytin sushin valmistuksesta. Erityisen helppona pidän kasvissushin tekemistä, kun ei tarvitse kalaa käsitellä. Tällä kertaa tein puhtaasti vegesushia, aiemmin olen laittanut sekaan yhden tai kaksi rullaa kalan kera.

3 myyttiä sushin tekemisestä

1. Sushin tekeminen on vaikeaa

Ei, ei se ole. Onnistuin kohtuullisesti jo ensimmäisellä kerralla. Toisella kerralla sain rullista jo kivan napakoita, eikä riisiä tullut enää liian paksulti. En ehkä hakisi vielä töihin sushiravintolaan, mutta kyllä näitä kotona kelpaa jos syödä ja ystävillekin kehtaisin tarjoilla.

2. Sushin tekeminen vaatii kauheasti (kalliita) varusteita.

Ei vaadi. Voit toki satsata hienoihin japanilaisveitsiin, ihka-aitoihin sushimattoihin jne, mutta pärjäät jos sinulta löytyy leikkuulaita ja elmukelmua. Suosittelen tosin satsaamaan sen pari euroa perusmarkettienkin hyllyiltä löytyvään bambumattoon - se tekee rullaamisesta ja tiiviin rullan tekemisestä todella helppoa! Ainakin meidän läpimarketissa kaikki sushitarvikkeet löytyvät samalta hyllyltä kätevästi.

3. Sushiriisin valmistaminen on monimutkainen prosessi

Ei pitänyt paikkaansa tämäkään väite. Jotenkin kuvittelin, että oikean konsistenssin saaminen riisiin olisi todellista alkemiaa. Loppujenlopuksi sushiriisin keittäminenkin on todella yksinkertaista. Riisi pitää huuhdella (kuten kaikki riisi pitäisi huuhdella!) ennen keittämistä! Vain me suomalaiset olemme niin urpoja, että jätämme riisin huuhtelematta. Sitten nopea keittäminen kypsäksi, kunnon sekoitus ja pieni odotus. Ei niin kovin monimutkaista.

DSC05831.jpg

Vege sushit

Määrä: n. 4:lle


Ainekset

 • 5–6 arkkia noria

 • 5 dl sushiriisiä

 • 7 ½ dl vettä

 • (tilkka riisiviinietikkaa tai seesaminsiemenöljyä riisin sekaan, kuulemma valkoviinikin tuo hyvän säväyksen!)

 • ½ kurkku

 • 1 iso porkkana

 • ½–1 avokado

 • 1–2 rkl seesaminsiemeniä

 • 2–4 rkl hampunsiemeniä

 • n. 3 tl tahinia

 • wasabia

 • soijakastiketta

 • inkiväärisiivuja

Lisäksi

 • bambumatto

 • leikkuulauta

 • terävä veitsi

 • kuppi vettä

 • elmukelmua

Valmistelut

Huuhtele riisi 3–5 kertaa, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Mittaa riisi ja vesi kattilaan ja keitä keskilämmöllä kannen alla 15 min, kunnes vesi on imeytynyt (älä sekoita). Sekoita sitten reilusti ja anna seistä vielä 10 min kannen alla (voit halutessasi lisätä tilkan riisiviinietikkaa tai seesaminsiemenöljyä makua antamaan). Avaa sitten kansi, jotta riisi ehtii hieman jäähtyä.Kuori ja leikkaa porkkana tikuiksi. Pese ja leikkaa kurkku tikuiksi. Leikkaa avokadon hedelmäliha mahdollisimman tikkumaisiksi paloiksi.

Vinkkejä

 1. Huomasin, että joudun pesemään leikkuuveistä jatkuvasti. Jos veitsen pintaan jättää riisiä, se alkaa sottaamaan, eikä sushipalojen leikkuupinnoista tule kovin kauniita. Varaudu siis pesemään veistä tasaiseen tahtiin (tai kerro minulle niksisi miten vältyt tältä!)

 2. Sushiriisiä norin päälle painellessa on kätevä olla pieni vesiastia vieressä. Kun käsittelet riisiä kädet hieman kostutettuina, se ei ala tarttua käsiin ja se on helppo muotoilla noriarkille.

Vege uramakit

DSC05761-683x1024.jpg

Aloitin sushien valmistamisen uramakeista - eli susheista joissa riisi onkin nori-paperin ulkopuolella ja nori kääriytyy täytteiden ympärille.

 1. Levitä bambumatto pöydälle ja sen päälle kerros elmukelmua. Ripottele pari lusikallista hampunsiemeniä tasaisesti elmukelmun päälle.

 2. Ota pari reilua lusikallista riisiä ja painele se tasaiseksi kerrokseksi hampunsiementen päälle, hieman bambumattoa kapeammaksi levyksi (kuvasta näet, että itse unohdin tällä kertaa tehdä mattoa pienemmän levyn riisistä ;).

 3. Aseta noriarkki riisin päälle ja asettele täytteet levyn toiseen reunaan. Laitoin itse kurkkua ja porkkanaa.

 4. Rullaa "kääretortuksi" bambumattoa apuna ja tukena käyttäen ja purista lopuksi hieman kasaan, niin että rulla tiivistyy. Älä kuitenkaan liiskaa.

 5. Voit lopuksi koristella pinnan vielä hampunsiemenillä. Leikkaa terävällä veitsellä siivuiksi.

 6. Leikkaa n. 1–1½ cm paksuisiksi siivuiksi ja nostele tarjoiluastiaan.

Vege uramakit - vaiheet 1–2

Vege uramakit - vaiheet 1–2

Vege uramakit - vaihe 3

Vege uramakit - vaihe 3

Vege makit

Valmis maki-rulla - tässä kohtaa vielä puristan kevyesti, jotta rulla tiivistyy

Valmis maki-rulla - tässä kohtaa vielä puristan kevyesti, jotta rulla tiivistyy

Täytteet valmiina rullattavaksi

Täytteet valmiina rullattavaksi

Valmis porkkana-tahinirulla

Valmis porkkana-tahinirulla

Valmiit porkkana-tahinimakit

Valmiit porkkana-tahinimakit

Valmiit avokadomakit

Valmiit avokadomakit

Makit ovat omia lemppareitani. Ne ovat niin kivan kompakteja ja helppoja syödä ja toki nättejäkin. Valmistin paria erilaista makirullaa, mutta periaate on sama.

 1. Aseta noriarkki bambumatolle.

 2. Taputtele riisiä ohuehko (n. ½ cm) kerros noripaperin päälle. Jätä yhteen reunaan n. 1 cm noriarkkia näkyviin.

 3. Asettele täytteet noriarkin toiseen reunaan (vastakkaiseen päähän siitä reunasta, jonka jätit paljaaksi riististä).

 4. Pyöritä rullaksi bambumattoa apuna käyttäen ja purista lopuksi hieman kasaan ja muotoon.

 5. Leikkaa terävällä veitsellä siivuiksi.

Laitoin yhteen rullaan ensin hieman tahinia, sitten porkkanaa ja rullasin. Ripottelin leikattujen palojen päälle seesaminsiemeniä. Toiseen rullaan tuli avokadoa (aikuisten versioon myös hieman wasabitahnaa avokadon alle). Kolmanteen taisin laittaa yksinkertaisesti kurkkua ja porkkanaa.

Vege nigirit

DSC05790.jpg

Tein lopuksi vielä bonuksena avokadonigireitä. Yksinkertaisesti taputtelin riisistä sopivia, hieman pitkulaisia kantikkaita paloja. Leikkasin avokadosta ohuita siivuja, jotka typistin sopivan mittaisiksi.Noriarkista leikkasin vielä ohuet nauhat joilla sain avokadot pysymään riisikakun päällä. Norinauha tarttuu riisin ja avokadon pintaan itsestään. Jos se tuntuu repsottavan, kostuta sitä hieman vedellä.

Mitä viiniä vege sushin kanssa?

DSC05817.jpg

Minulle sushi on ollut hieman pulmallinen ruoka viinivalinnan näkökulmasta. Mikä viini oikein sopii sushille, jonka kanssa kuitenkin tykkään käyttää melko runsaasti wasabia. Onnekseni löysin jossain vaiheessa Viinimaasta hyvän artikkelin eri viineistä ja kuohuvista jotka sopivat sushin makupareiksi. Näistä mieleen on jäänyt elävästi yksi kestosuosikeistani - Kungfu  Girl Riesling valkoviini. Pullokin sopii etikettinsä puolesta kuin nakutettu sushin pariksi.

Fun fact: Kungfu Girlin nimen ja etikettidesignin inspiraationa oli leffailta kaverin kanssa – Quentin Tarantinon Kill Bill -leffa, Lucy Liun ja Uma Thurmanin tappelukohtaus, aasialainen take-away ja lasillinen Rieslingia. (lähde: Viinimaa)

Kungfu Girl on yksi omia suosikkejani monen muunkin ruoan kanssa ja joskus sellaisenaankin. Pidän rieslingeistä yleensäkin ja tässä on se ihana keveys ja raikkaus joka minuun vetoaa.

Huom!

Kaikki viini ei suinkaan ole vegaanista. Tämä Leyda Single Vineyard Garuma Sauvignon Blanc valkoviini on ilmeisesti myös erittäin hyvä pari vegesushille ja vegan friendly. Vinkki löytyi Mikael Karttusen viinivinkeistä Lihattomaan Lokakuuhun :) Aika mahtavaa, että vegaani ja kasvispainotteinen ruoka saa lisää näkyvyyttä positiivisen kautta!

DSC05815-683x1024.jpg
Gurmeen Talvi Detox -ohjelma nyt verkkokurssina

Gurmeen Talvi Detox -ohjelma nyt verkkokurssina

Pihlajanmarjat hyötykäyttöön

Pihlajanmarjat hyötykäyttöön

0