Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Spelttipataleipä

Spelttipataleipä

Tämän helpompaa ja takuuvarmempaa leipäohjetta saat etsiä. Löysin pataleivän ohjeen Kotikokki-sivustolta ja päätin pistää kokeiluun. Tähän omaan versiooni muutin hieman raaka-aineita, mutta määriin en koskenut.

Ei vaivaamista, ei edes paljon sekoittamista, kunhan muistaa laittaa taikinan tekeytymään hyvissä ajoin (edellisenä päivänä). Siinä vasta leipä minun makuuni. Kun lisäksi käyttää laadukkaita raaka-aineita, tulee leivästä paitsi superhyvää, myös terveellistä. Jauhoina käytän nykyään kaikessa leivonnassa joko SunSpeltin tai Malmgårdin jauhoja. Molempien merkkien valmistajien arvomaailma on mielestäni oikea ja tuotteet laadukkaita ja kotimaisia. Malmgårdin jauhoja löytyy meidän porvoolaisesta marketista ihan hyvä valikoima, SunSpeltin tuotteita saisi löytyä enemmänkin. Tämä ei ole maksettu tai sponssattu mainos, pidän näistä tuotteista ja haluan kantaa oman pikkuruisen korteni kekoon, jotta hyvät tekijät Suomessa menestyisivät.

Mutta sitten takaisin ohjeeseen. Suosittelen kokeilemaan tätä leipää sellaisenaan, mutta myös jos haluat valmistaa leipää esim. keiton lisäkkeeksi tai vaikkapa bruschettana. Ihan täydellistä. Pehmeä ja ilmava sisältä, rapea päältä. Kuin ammattileipurin tekemä joka kerta. Kerrankin ohje missä leivän onnistuminen ei ole taidoista tai hyvästä mäihästä kiinni ;)

Spelttipataleipä


Ainekset

  • 7 dl speltti sihtijauhoja (Malmgård. Sihtijauho on siis hienoa jauhoa, ei karkeaa kuten esim. graham.)

  • 1 tl kuivahiivaa

  • 1 tl ruususuolaa (Masajo. Tässä suolassa kaikki tärkeät ravinteet tallella ja maku on ihan eri kuin tavallisessa pöytäsuolassa.)

  • 3,5 dl reilusti kädenlämpöistä vettä (42°)

Valmistus

  1. Sekoita kulhossa kuiva-aineet. Lisää vesi ja sekoita ripeästi tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 12-22h. (Käytän itseasiassa tässä kohtaa isoa muovista kannellista rasiaa. Sen saa helposti avattua ja suljettua, eikä tarvitse kelmua rullailla. Sama rasia toimii erinomaisesti myös muiden taikinoiden kohottamiseen.)

  2. Laita pata kansineen uuniin ja uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle  ja kääntele itsensä yli muutaman kerran, älä edelleenkään vaivaa. Peitä kelmulla (tai laita takaisin isoon rasiaan) ja anna levätä puoli tuntia.

  3. Nosta kuuma (!) pata pöydälle ja laita taikina siihen. Paista leipää kannella peitettynä puoli tuntia, poista kansi ja paista vielä vartti kunnes pinta on kullanruskea.Nauti!

Mustikka-kurpitsapiiras (paleo, gluteeniton)

Mustikka-kurpitsapiiras (paleo, gluteeniton)

Kukkakaali-speltti mac & cheese

Kukkakaali-speltti mac & cheese

0