Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

"Nallekarkit"

"Nallekarkit"

Tekeekö mieli jotain herkkua? Tai pitäisikö lapselle keksiä joku karkin kaltainen herkku synttäreille tai muihin hippoihin, ettei raukka joutuisi olemaan ainoa jonka äiti pakkasi mukaan vihannestikkuja? :) Gelatiinista valmistetut nallekarkkimaiset Gummy Stars -herkut ovat paitsi terveellisiä, myös kivan näköisiä herkkuja itselle tai lapselle. Makuvaihtoehdoissa vain mielikuvitus on rajana!

Löysin Mommypotamus -blogista ohjeen "Sour Gummy Stars", mutten oikein ymmärtänyt miten niiden olisi pitänyt olla happamia. Ohje oli kuitenkin aivan erinomainen ja teinkin siitä samantien kolme kokeilua. Ensimmäinen oli Hibiscus-tähdet joihin laitoin hibiscus-jauhetta ja hunajaa. Toinen kokeilu oli Sitruuna-tähdet joihin käytin sitruunaesanssia sekä hunajaa. Olisin käyttänyt myös sitruunamehua jos olisi ollut saatavilla, mutta se kokeilu jää ensi kertaan. Olen löytänyt iHerbin kautta ihan loistavan alkoholittoman sitruunaesanssin jonka sitruunanmaku toimii omiin makuhermoihini täydellisesti. Kolmas kokeilu oli Løv:in hieman lakritsin makuisesta vihreästä Earl Grey Réglisse -teestä valmistetut tähdet jotka nekin makeutin hunajalla.

Kokeilut olivat sen verran lupaavia, että tiedän vielä kehittäväni tällä perusohjeella monta terveellistä pikku herkkua itselleni sekä muulle perheelle. Tuo maustetun teen käyttäminen on erinomainen tapa maustaa gelatiiniherkut. Teelaaduista voi myös valita luontaisesti makeampia jolloin ei muuta makeutusta kaipaa niin paljon. Teetä kannattaa hauduttaa pitkään ja hartaasti jotta makua tarttuu riittävästi.

gummystars1.jpg

Itsetehdyt nallekarkit


Perusohje

Ainekset

 • 3 rkl gelatiinia (tilasin luomu gelatiinia jauheena Urtegaardenin verkkokaupasta saman tien kilon verran)

 • Vähän vajaa 1 dl (0,8 dl) nestettä (esim. sitruunamehua / appelsiinimehua / teetä tms)

 • Hunajaa makeutukseen (alkup. ohjeessa 3 rkl, mutta minusta sillä määrällä tuli turhan makeaa, kannattaa maistella)

 • Ruokavärejä (käytin India Tree -värejä, kuten Mommypotamus-blogissakin)

 • Mausteita (Sitruunaöljy / Hibiscus-jauhe / tms)

Valmistus

 1. Sekoita neste ja gelatiini kattilassa hyvin, kunnes seos on aivan tasaista eikä siinä ole klimppejä.Lämmitä matalalla lämmöllä kunnes seos on sulanut hyvin ja sakeutunut hieman. Sekoita koko ajan vispilällä, ettei se tartu pohjaan.

 2. Nosta kattila liedeltä ja lisää mausteet sekä värit.Kaada gelatiiniseos esim. jääpalakuppeihin tai levitä pannulle levyksi jonka voit myöhemmin leikata paloiksi veitsellä tai piparkakkumuotilla.

 3. Annoin gelatiiniseoksen jäähtyä hetken huoneenlämmössä ja nostin sitten joksikin aikaa jääkaappiin, kunnes palat olivat kokonaan hyytyneet. Mommypotamus suositteli laittamaan pakkaseen 5-10 minutiiksi ja sen jälkeen säilyttämään jääkaapissa.

 4. Karkit säilyvät jääkaapissa pari viikkoa.Alla näiden omien luomusteni sisältö.


Hibiscus

(Perus kaupoista löytyy myös ihanaa Niilin kuningatar -hibiscusteetä jolla voisi saada melko lailla yhtä herkullisia hibiscus-tähtiä)

Hibiscus on ihan huikea kasvi. Olen alunperin tilannut tuon luomu hibiscus-jauheen huulirasvoja varten. Tein huulirasvoista kevyesti sävyttäviä hibiscuksen avulla. Hibiscus-tee on yksi ehdottomista suosikeistani ja jauhetta voi myös käyttää leivonnassa värjäämiseen. Kesällä hibiscuksesta saa puolestaan ihanaa, virkistävää jääteetä. Hibiscuksen lehtiä puolestaan voidaan käyttää mm. hiustenpesussa, kuten Ayurvedassa tehdään.Hibiscus-tee on luontainen diureetti ja sisältää kivennäisaineita sekä C-vitamiinia. Sen on myös todettu joissain tutkimuksissa laskevan verenpainetta. Muistaakseni tuossa mainitsemassani Niilin Kuningatar -teepaketissa mainitaan myös tästä vaikutuksesta.

Nämä ovat vain joitain hibiscuksen hyötyvaikutuksia. Olen itse aivan lumoutunut tuosta kasvista. Kumpa niitä vain löytäisi joskus täältä Suomestakin jotta saisi kotiin ja kokeiluun sekä kotia kaunistamaan!

Ainekset


Sitruuna

Ainekset


Earl Grey Réglisse

Ainekset

gummystars2.jpg

Gelatiini

Vielä pari sanaa gelatiinista.Nourishing Traditions ja Weston A. Price Foundation muiden muassa listaavat useita terveyshyötyjä gelatiinille. Näihin kuuluvat mm.

 • Iho, hiukset ja kynnet hyötyvät gelatiinista ruokavaliossa

 • Gelatiini tekee hyvää nivelille ja luille ja auttaa niiden paranemista

 • Voi auttaa kiinteyttämään löysää ihoa (esim. raskauden jälkeen)

 • Voi parantaa ruoansulatusta

 • Gelatiinin huhutaan auttavan selluliitista eroon pääsemisessä

 • Erinomainen ravinnollisen kollageenin lähde

 • Proteiininlähde

 • Hyväksi hampaille

 • Voi pienentää allergiariskiä

 • Voi auttaa vuotavan suolen oireyhtymän kanssa

 • Voi vähentää lapsen ruoka-allergioita koska auttaa parantamaan vatsan ja suoliston seinämiä

Gelatiini koostuu pääasiassa aminohapoista glysiini ja proliini. Näitä löytyy luista, kudoksista ja elimistä joita emme enää nykyään syö ravintona riittävästi tai lainkaan. Nämä aminohapot ovat olennaisia ihon, hiusten ja kynsien hyvinvoinnille. Ei myöskään kannata unohtaa niiden merkitystä immuunitoiminnallemme sekä painonhallinnalle. Glysiini on tulehdusta lievittävää ja auttaa esim. haavoja paranemaan nopeammin. Se voi myös auttaa parantamaan unenlaatua ja helpottaa nukahtamista. Glysiini auttaa myös kehoamme poistamaan myrkkyjä.


Lähteet:

http://wellnessmama.com/7419/12-uses-for-gelatin/http://www.savorylotus.com/2013/05/22/gelatin-do-you-know-this-superfood/http://www.naturalhealth365.com/food_news/gelatin.htmlhttp://www.mommypotamus.com/better-than-botox-natural-ingredient-reduces-wrinkles-cellulite-and-stretch-marks/

Blueberry Swirl raw "juustokakku" (raaka, maidoton)

Blueberry Swirl raw "juustokakku" (raaka, maidoton)

Lempeä vihersmoothie

Lempeä vihersmoothie

0