Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Majoneesi

Majoneesi

Olen perusluonteeltani sellainen, että jotkut asiat alkavat ihan periaatteesta välillä ärsyttämään. Yksi näistä asioista on glukoosi ja ruokaostokset. Glukoosia ja/tai muita sokereita kun löytyy lähes joka ikisestä ruokapurnukasta ja ruoka-aineista joissa niitä ei olettaisi löytyvän. Viimeksi ruokaostoksilla piti hankkia majoneesia ja tapani mukaan aloin syynäämään sisällysluetteloita purkkien kyljessä. Sen lisäksi, että jokainen majoneesi sisälsi eri mittaisen listan kaikkia varmasti-tosi-terveellisiä E-numeroita, oli joka ainoassa purkissa lisänä myös glukoosia.Ymmärrän, että glukoosin tarkoitus voi purkissa olla esim. säilyvyyden pidentäminen, mutta se ei tarkoita, että olisin asiasta yhtään tyytyväisempi. Lihatuotteisiin glukoosia lisätään lihatiskin myyjän mukaan, jotta väri säilyisi kauniimpana pidempään... Jostain syystä tämä glukoosin lisääminen joka paikkaan ottaa päähän ihan valtavasti ja päätinkin sitten jättää kaikki majoneesit kauppaan ja tehdä omani kotona, ilman sokeria tai lisäaineita. Paljastui, että majoneesin tekeminen on helppoa ja nopeaa joten onni onnettomuudessa (tai ärsytyksessä).Tämä ohje on perusmajoneesille, jota voi hyvin maustaa oman maun mukaan, esim. sitruunalla tai valkosipulilla tai yrteillä. Ohje löytyi luottokeittokirjastani 100 parasta GI-ruokaa (Ulrika Davidsson & Ola Lauritzson).

Kotitekoinen majoneesi

n. 2 dl


Ainekset

  • 2 tl viinietikkaa

  • suolaa ja valkopippuria

  • 2 munankeltuaista (huoneenlämpöisinä!)

  • 1 tl dijonsinappia

  • 2 dl neutraalia kasviöljyä (käytin rypsiöljyä)

Valmistus

  1. Huomaa, että kaikkien aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä, muuten majoneesi juoksettuu ja koko homma menee plörinäksi.

  2. Mittaa kulhoon viinietikka sekä ripaus suolaa ja pippuria.

  3. Erottele keltuaiset valkuaisista ja sekoita keltuaiset ja sinappi viinietikkaan. Voit valmistaa majoneesin tehosekoittimessa, sähkövatkaimella tai käsin.

  4. Valuta sitten varovasti öljy joukkoon koko ajan sekoittaen, kunnes seos on sakeaa ja kermaisen pehmeää.

Itse käytin majoneesin tekoon blenderiä, jossa lasinen kannuosa, jotta näin koko ajan majoneesin koostumuksen. Jostain toisesta keittokirjasta ymmärsin, että majoneesin teossa tärkeää on, että sitä sekoitetaan koko ajan, keskeytyksittä. Blenderi on tähän loistava, koska sen päällä on pieni aukko josta öljyä voi sitten hiljalleen valuttaa joukkoon ilman, että sekoitusta joutuu keskeyttämään.

Kun majoneesi oli valmis, purkitin sen pieneen lasipurkkiin ja laitoin jääkaappiin käyttöä odottamaan.

Majoneesi on siitä loistava ruoka-aine, että siinä ei ole lainkaan hiilareita jos sen valmistaa ilman sokeria. Näin ollen se on erinomainen lisuke ruokiin varsinkin jos noudatat GI- tai LCHF-ruokavaliota.

Kunnon aamupala kananmunasta

Kunnon aamupala kananmunasta

Fenkoligratiini, lammaskebakot ja marjagino

Fenkoligratiini, lammaskebakot ja marjagino

0