Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Hamppu-proteiinipatukat

Hamppu-proteiinipatukat

This recipe is also available in English.

Löysin tämän mahtavan reseptin kirjasta The Green Kitchen (David Frenkiel & Luise Vindahl). Tämä kyseinen kirja on täynnä herkullisia kasvisruokaohjeita - täydellinen paketti niille jotka haluavat kasvattaa kasvisruoan määrää ruokavaliossaan tai tietenkin kasvisruokavaliota noudattaville.

Minulta kysytään usein proteiinipatukoista ja ateriankorvauspatukoista ja vastaan aina, että olen niiden suhteen todella skeptinen. Suuri osa näistä "terveyspatukoista" on täynnä lisäaineita ja sokeria eri muodoissa (se on usein piilotettu usean eri nimikkeen alle). Monet näistä patukoista myös sisältävät aspartaamia jota henkilökohtaisesti vältän kuin myrkkyä. Joten. Tämä resepti on erinomainen ratkaisu kaikille jotka haluaisivat saada enemmän proteiinia ruokavalioonsa, niille jotka etsivät terveellistä välipalaa tai jotakin kätevää syötävää treenin jälkeen jne.

Tämä sama resepti löytyy myös samojen kirjoittajien pitämästä Green Kitchen Stories -blogista. Nämä proteiinipatukat maistuvat tosi hyviltä ja jopa meidän 2-vuotias tykkäsi niistä valtavasti!

Chia-siemenet

Chia-siemenet ovat aivan mahtavaa ruokaa. Chia-siemen sisältää n. 40 % arvokkaita kasviöljyjä, noin 20 % proteiinia, runsaasti kuitua, antioksidantteja, vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä mineraaleja, joista varsinkin kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä (lähde: cocovi.fi). Siemenet maistuvat hyvin miedolta, ehkä aavistuksen pähkinäiseltä joten ne on helppo yhdistää minkä tahansa maukkaan ruoan kanssa ja luoda herkullisia puuroja, vanukkaita, jne. Käytän chia-siemeniä mielelläni myös salaattien päällä sekä myslin joukossa.

Kurpitsansiemenet

Vaikka kurpitsansiemenet eivät olekaan merkittävä E-vitamiinin lähde, saamme niistä E-vitamiinia monessa eri muodossa. Tietyn vitamiinin saaminen mahdollisimman monessa sen muodossa takaa meille aina paremmin sen terveyshyödyt. Kurpitsansiemenet ovat myös hyvä mangaanin, tryptofaanin, magnesiumin ja fosforin lähde. Niistä saat myös kuparia, proteiinia, sinkkiä ja rautaa. Kurpitsansiemenistä saamme myös erinomaista antioksidanttista tukea sekä kivennäisaine tukea elimistöllemme.

Hamppu

Hamppi sisältää kaikki 20 aminohappoa, mukaanlukien 9  välttämätöntä aminohappoa joita kehomme ei itse pysty tuottamaan. Hampussa on enemmän välttämättömiä rasvahapoja kuin missään muussa kasviöljyssä kuten pellavansiemenöljyssä tai muissa pähkinäöljyissä. Hamppu on erinomainen phytoravinteiden lähde ja sitä pidetään ylivoimaisena kasvisproteiinin lähteenä. Hampua voi nauttia monessa eri muodossa: siemeninä (pidän itse eniten kuorituista), hamppuöljynä, hamppoproteiinijauheena, hamppumaitona... Hamppuproteiinia valitessani tarkistan aina paketin takaa sisällön, ettei siinä ole ylläreitä kuten sokeria tai muita turhia lisäaineita. Mitä hamppumaitoon tulee, sitä voi valmistaa itsekin, jälleen kerran ilman turhia lisäaineita. Prosessi on kutakuinkin sama kuin mantelimaidon tai minkä tahansa muun pähkinämaidon valmistuksessa.

dry_mixture.jpg
baking_tin.jpg
protein_bars.jpg

Hamppuproteiinipatukat

Noin 15 proteiinipatukkaa


Ainekset

Kuivaseos

 • 2,4 dl (160 g) kurpitsansiemeniä

 • 2,4 dl (100 g) kookoshiutaleita

 • 1,2 dl (80 g) hampunsiemeniä

 • 1,2 dl (50 g) hamppuproteiinijauhetta

 • 4 rkl chia siemeniä

 • 2 rkl siitepölyä

Kostea seos

 • 20 tuoreita medjool taateleita, kivet poistettuna

 • 6 rkl (90 ml) kookosöljyä, huoneenlämpöisenä

 • 4 rkl (30 g) kaakaojauhetta

 • 1 tl vaniljauutetta tai 1/2 tl vaniljajauhetta

Lisää blendauksen jälkeen

 • 6 rkl (40 g) kaurahiutaleita

 • 2 rkl unikonsiemeniä

Valmistus

 1. Pulsauta kuivat ainekset nopeasti blenderissä. Älä työstä niitä liikaa, ne saavat jäädä mieluusti hieman rouheaksi seokseksi jotta patukoissa olisi pureskeltavaa. Laita seos sivuun odottelemaan.

 2. Laita sitten kaikki kostean seoksen ainekset blenderiin ja sekoita kunnes tasaista. Tähän voi mennä hetki. Jos blenderisi ei ole tarpeeksi tehokas, voit sekoittaa pari kertaa haarukan kanssa (kun kone ei ole käynnissä) ja lisätä tilkka vettä. Vitamixia käyttäessä aineksia voi helposti painaa sauvalla teriä kohti, mutta kannattaa varoa painamasta liikaa ettei kone ylikuumene.  :)

 3. Kaada kostea seos kuivaseoksen päälle, lisää kaurahiutaleet sekä unikonsiemenet ja sekoita kunnes seos on hyvin sekaisin.

 4. Levitä valmis massa tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle 28 x 18 cm pannulle. Paina massaa tiiviiksi ja laita jääkaappiin hyytymään n. 30 minuutiksi.

 5. Kun massa on hyytynyt/jäähtynyt, leikkaa se veitsellä patukoiksi, kääri patukat paperiin ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa. Patukat säilyvät jääkaapissa viikon tai pari.

Vinkki: Jos et omista tehokasta blenderiä, voit laittaa taatelit lautaselle ja muussata ne haarukalla kunnes niistä on tullut tahmeaa pehmeää massaa. Tähän menee muutama minuutti. Lisää sitten loput ainekset yksi kerrallaan ja työstä ne seokseen käsin kunnes seos on aina kunnolla sekaisin.


Muita lähteitä

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=82http://www.thenourishinggourmet.com/2009/03/hemp-seed-nutritional-value-and-thoughts.htmlhttp://www.ratical.org/renewables/hempseed1.html

Wake me up! -mocktail

Wake me up! -mocktail

Gluteenittomat banaani-rahkaletut

Gluteenittomat banaani-rahkaletut

0