Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Emotional Freedom Technique (EFT) / Tapping / Naputtelu

Emotional Freedom Technique (EFT) / Tapping / Naputtelu

Meillä on varmasti jokaisella tunteita joista mieluiten pääsisimme eroon. Olen törmännyt EFT:hen käsitellessäni erinäisiä tunteita ja tekniikka on minusta vähintäänkin kiehtova. Nimitys on siis EFT - Emotional Freedom Technique eli suomeksi tunteiden vapauttamistekniikka tai vapaiden tunteiden tekniikka. Tästä puhutaan myös ilmeisesti nimellä EFT-tekniikka selvyyden vuoksi.

Oma tarinani

Minulle suositeltiin EFT:tä joitain vuosia sitten kun lähestyin hyvää vauhtia ensimmäistä burnoutia ennen 30 vuoden ikääni. Tämä aika oli hyvin epämiellyttävää sekä pelottavaa. Työskentelin keskimäärin 11-12 tuntia päivässä, en syönyt kunnolla, en nukkunut kunnolla ja huomasin olevani kasvavassa määrin kärttyinen ja kyyninen. Unohtelin asioita ja usein jopa kesken lauseen unohdin mistä olin puhumassa ja minne olin keskustelua viemässä. Samaan aikaan minulla oli todellisia hankaluuksia erään kollegani kanssa.Tulen tavallisesti helposti toimeen kaikkien kanssa, mutta tämän mainitsemani kollegan kanssa olin neuvoton. Minulle paljastui työsuhteen jo alettua, että minut oli palkattu hänen pitkän poissaolonsa aikana positioon jonka hän ilmeisesti oli olettanut kuuluvan hänelle ja näin hän kai koki minun astuneen varpaillensa tai vähintäänkin olin tunkeilija hänen tontillaan. Palattuaan töihin tämä kyseinen kollega teki elämästäni töissä surkeaa monin tavoin.Mikä pahensi tilannetta entisestään oli, että vaikka istuimme alas ja kävimme yhdessä läpi tilannetta ja hän antoi minun ymmärtää, että ongelma oli ratkaistu, sain tietää vain hetkeä myöhemmin, että hän jo mustamaalasi minua selkäni takana aktiivisesti. En siis voinut luottaa häneen tai ratkaista tilannetta, sillä tällaisten tilanteiden ratkaisemiseen tarvitaan aina molempien henkilöinen avoin ja rehellinen osallistuminen. Oli myös satuttavaa, että joku halusi loukata minua syystä johon en itse ollut voinut vaikuttaa.Koko tämä tilanne töissä kollegani sekä valtavan stressin ja huonojen elintapojen yhdistelmänä oli todellinen myrkkysoppa ja teki niin fyysistä kuin henkistä tuhoa. Stressi ja liian iso työtaakka saivat minut tuntemaan itseni todelliseksi luuseriksi ammatillisesti riippumatta siitä miten paljon kiitosta tai kehuja sain muilta kollegoiltani. Ymmärrän nyt, että tämä johtui orastavasta burnuotista, mutta tuohon aikaan oli vaikeaa jos ei mahdotonta nähdä metsää puilta. Stressi tekee ilkeää jälkeä niin tunne- kuin fyysisellä tasolla. Menetin ammatillisen itseluottamukseni pitkäksi aikaa tämän aikajakson seurauksena ja stressin aiheuttamien oireiden työstämiseen meni pitkä aika.

Miten kävi?

Olen sittemmin vaihtanut työaikkaa ja olen ollut viimeisen vuoden verran kotona tyttäreni kanssa. Voin rehellisesti sanoa olevani kuin uusi ihminen! Silti törmätessäni tuohon ex-kollegaani kadulla, kylmät väreet kulkevat selässäni ja kaikki ikävät tunteet tulvahtavat uudelleen mieleeni. Lukiessani EFT:stä päätin testata tekniikan soveltumista näihin tuntemuksiin. Tekniikkaa suositeltiin minulle burnoutia vastaan taistellessa, mutta se soveltuu moniin tunnetiloihin sekä jopa fyysisen kivun käsittelyyn.Käytännössä tilanteeni on tämä. En halua kokea näitä vahvoja negatiivisia tunteita tätä ex-kollegaani kohtaan. Mieluiten haluaisin päästä neutraaliin tunneskaalaan häntä kohtaan. Meidän ei koskaan tarvitse tulla ystäviksi tai edes hyvän päivän tutuiksi, mutta koen että nämä negatiiviset tunteet ovat turhia ja vievät turhaan omaa energiaani. EFT-tekniikka näyttää hassulta, mutta testaukseen vaan.Halusin jakaa myös itse tekniikan teidän kanssanne, sillä meillä on varmasti jokaisella tunteita joista haluaisimme päästä eroon tai joiden haluaisimme antaa vain virrata lävitsemme ilman että ne jäävät jumiin sisäämme. Negatiivinen tunne voi jäädä jumiin ja tuntua jopa fyysisenä solmuna rintakehässä esimerkiksi. Tunteiden ei tarvitse olla erityisen voimakkaita, tekniikkaa voidaan hyödyntää koska tahansa kun haluat työstää tunteita joiden et halua asettuvan asumaan omaan kehoosi tai mieleesi.

EFT- tai naputtelumetodi vaiheittain

Tässä eräs video jonka olen löytänyt YouTubesta. Sen on nauhoittanut sairaanhoitaja joka on kouluttautunut EFT-hoitajaksi. Aila Accad selittää videolla hyvin selkeästi EFT-tekniikan perusteet.Tässä vielä vaiheet suomeksi:

1) Ongelman tunnistaminen

Tunnista asia, tunne, ongelma jonka haluat poistaa kehostasi tai mielestäsi. Kyseessä voi olla negatiivinen tunne, pelko, ajatus, jopa fyysinen kipu. Tunnista siis ongelma ja kirjoita se vaikka paperille. Jos et halua tai pysty kirjoittaa sitä, voi olla hyödyllistä sanoa se ääneen. Näin joudut kunnolla kristallisoimaan mikä ongelma todella on. Missä tämä tunne tai kipu on kehossasi? Miltä se tuntuu? Ole mahdollisimman tarkka määrittelyssä. Tämä ongelma tulee oleman EFT-session fokuksessa.

2) Pisteytä intensiteetti

Nyt kun olet tunnistanut ongleman, anna sille pistemäärä 0-10 väliltä, missä 0 on vähiten intensiivinen tai voimakas ja 10 erittäin intensiivinen tai voimakas. Saatat huomata, että mitä enemmän ongelmaa ajattelet, sitä voimakkaammalta tunne voi tuntua ja pisteytys saattaa jopa kasvaa hieman. Tämä pisteytys on hyödyllinen EFT:n tehoa mitatessa. Se on myös hyvin konkreettinen mittari tunteittesi intensiteetille vaikka itse pisteytys voisi tuntuakin hankalalta. Luota omaan vaistoosi pisteytystä antaessasi.

3) Valmistelu

Käytä käden "karatekohtaa" taputteluun. Karatekohta on se, millä osuisit tiileen jos iskisit sitä halki karateiskulla. Taputtele tuota kohtaa toisen käden sormilla ja aloita valmistelu. Sano ääneen ""Vaikka[ongelma johon haluat keskittyä], , hyväksyn itseni syvästi ja täydellisesti." Sano tämä lause ääneen ajatuksella.Esimerkiksi: "Vaikka [olen todella vihainen entiselle kollegalleni siitä miten hän kohteli minua ja käytti luottamustani hyväkseen ja minua vastaan, ], hyväksyn itseni syvästi ja täydellisesti.Muista, että mitä tarkemmin ongelman määrittelet, sitä tehokkaammin tekniikka toimii! Tämä valmistelulause on yksinkertainen, mutta tärkeä. Sen merkitys on käytännössä, että kaikesta huolimatta olet aina ok ja voit hyväksyä itsesi sellaisena kuin olet.

4) Naputtelu

Tässä vaiheessa aloitetaan naputtelu ja muistutetaan itseä ongelmasta johon keskitytään. Typistä ongelma maksimissaan pariin sanaan ja taputa seuraaviin kohtiin (toista typistetty versio ongelmasta jokaisen kohdalla):

 • Kulmakarvojen väli: "tämä viha..."

 • Silmän ulkonurkka: "tämä viha..."

 • Silmän alle: "tämä viha..."

 • Nenän alle: "tämä viha..."

 • Leukakuoppa: "tämä viha.."

 • Solisluu (toisella tai molemmilla puolilla yhtäaikaa): "tämä viha.."

 • Käden alle (muutama sentti kainalon alla): "tämä viha..."

 • Pään päälle: "tämä viha..."

Toistat siis typistetyn ongelman määrityksen ääneen jokaisen taputuksen kohdalla.Joskus yksi läpikäynti riittää ja voit lopettaa tähän. Hengitä syvään ja rentoudu. Kuulostele tuntemuksiasi - onko tunteen intensiteetti muuttunut? Jos se ei ole laskenut vielä nollille, voit toistaa taputteluvaiheen. Jos intensiteetti ei merkittävästi ole muuttunut, voit jatkaa seuraavilla kohdilla.

5) Lisäkohdat

Sormien taputtelupisteet ovat sormien sisäsyrjällä (paitsi peukalolla ulkosyrjällä) - siinä kohtaa missä kynsi alkaa, mutta siis reunan puolella. Muista toistaa typistetty ongelman määritys jokaisen sormen kohdalla, esim. "tämä viha..." tai mikä oma tunteesi sitten onkaan..

6) "9 Gamut point"

Tämä on viimeinen kohta jonka Aila näyttää videollaan. Katso video jos tuntuu, että naputeltavan kohdan hakeminen sanallisen kuvauksen perusteella on hankalaa. Alla lista harjoituksista jotka tulisi tehdä samalla kun taputtelet "9 Gamut point" -kohtaa. Katso seuraaviin suuntiin päätäsi kääntämättä:

 • suoraan eteenpäin

 • sulje silmät

 • avaa silmät

 • päätä liikuttamatta, katso tiukkaan alas oikealle

 • edelleen päätä liikuttamatta, katso tiukkaan alas vasemmalle

 • pyöritä silmiä myötäpäivään

 • pyöritä silmiä vastapäivään

Seuraavaksi hyräillään. Voit valita minkä tahansa sävelmän, esimerksi "paljon onnea vaan" tai mikä tahansa muu sävelmä jonka muistat helposti tai mikä ensimmäisenä tulee mieleen.Sitten laske ääneen: "1, 2, 3, 4, 5" ja hyräile sama sävelmä uudelleen.Hengitä syvään ja rentoudu.Miltä nyt tuntuu? Onko intensiteetti muuttunut? Kirjoitan myöhemmin lisää EFT:stä ja siitä miksi se toimii. Tässä vaiheessa voit kuitenkin vaikka kokeilla tekniikkaa - sinun ei edes tarvitse uskoa siihen! :) Sen teho ei perustu uskoon vaan omaan fysiikkaamme. Löysin hyvän EFT-manuskan suomenkielisenä eft.fi -sivustolta. Tuolla sivustolla sekä manuaalissa on enemmän tietoa jota tutkia niille, jotka eivät malta odottaa seuraavaa kirjoitustani.

Kaurakeksit

Kaurakeksit

Pehmeä punajuuri-juustokeitto

Pehmeä punajuuri-juustokeitto

0