GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Jouluherkku Maltalta: suklainen kastanjakeitto

Jouluherkku Maltalta: suklainen kastanjakeitto

Artikkeli toteutettu kaupallisessa yhteistyössä eBookersin kanssa.

Olen kerran aikaisemmin blogissa kirjoittanut kastanjaruoista. Kastanjat ovat jotenkin kiehtoneet minua ja muutaman vuoden, mutten oikein ole osannut tehdä niistä mitään. Nyt niitä taas löytyy kaupasta ja päätin tarttua härkää sarvista eBookersin joulupelin (pääpalkinto 1000€!) innoittamana. Olen hieman kyllästynyt perinteisiin jouluruokiin ja tuntui virkistävältä lähteä hakemaan inspiraatiota muualta maailmalta.

Maltalta löytyy Imbuljuta tal-Qastan eli joulun perinneruokiin kuuluva suklainen kastanjakeitto. Keitto on helppo valmistaa, kunhan keksii miten kastanjat kannattaa kuoria. Sen voi nimittäin tehdä tuskallisen vaikeasti, tai hävyttömän helposti. Kokeilin molemmat tavat ;)

DSC_0668.jpg

Vaikea tapa on viiltää kastanjan kuori irti veitsellä ja sitten kuoria "karvainen sisäkuori" veitsellä kastanjan pinnasta. En suosittele. Tuskaista ja hidasta touhua, kuten voit arvata. Helppo tapa on leikata kastanjat tukevalla veitsellä puoliksi läpi molempien kuorien ja heittää puolikkaat sellaisenaan kiehuvaan veteen n. 6 minuutiksi. Nosta kastanjat kiehuvasta vedestä ja nipistä kuori irti pihdeillä vähän kuin noukkisit hiekanjyvän siitä pinnalta. Kuori irtoaa kastanjan pinnalta minimaalisella vaivalla! YouTubesta löytyy roppakaupalla hyviä videoita joista ottaa mallia.

Tämä suklainen kastanjakeitto sopii mielestäni parhaiten nautittavaksi sellaisenaan tai vaikkapa riisipuuron kaverina. Keitto on makea joten se on lähempänä jälkiruokaa kuin esim. alkukeittoa. Toki jokainen voi itse päättää miten makeaa keitosta tekee. Alunperin tämä maltalainen suklaakeitto on ymmärtääkseni ollut enemmänkin juoma, ja siihen tarkoitukseen mielestäni blenderissä soseutettu versio sopisi paremmin. Sen sijaan keittona tarjoiltuna murskatut kastanjat tuovat kivaa suutuntumaa.

DSC_0649.jpg

Suklainen kastanjakeitto - Imbuljuta tal-Qastan

4–6:lle, riippuen annoskoosta


Ainekset

  • 5 dl kuorittuja kastanjoita

  • n. 1,5 litraa vettä

  • 2 kanelitankoa

  • 1/2 tl kokonaisia neilikoita

  • 1 tl piparkakkumausteseosta

  • 2 mandariinin kuori (pese hedelmät huolellisesti ennen kuorimista), +koristeluun

  • 1,5 dl kookoksenkukkasokeria

  • 1 dl tummaa kaakaojauhetta (esim. Van Houten)

  • (kaura crème fraîchea kylkeen)

Valmistus

  1. Kuori kastanjat esim. yllä mainitun helpon metodin mukaisesti. Kaada pois keitinvesi ja lisää kastanjat kattilaan. Kaada päälle n. 1 litra vettä, lisää joukkoon kanelitangot, neilikat (voit käyttää teesihtiä jos et halua hukata neilikoita keiton joukkoon), piparkakkumausteseos ja mandariininkuori. Kiehauta ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä n. 1 tunti.

  2. Lisää loppu vesi, kaakaojauhe ja kookossokeri. Jatka keittämistä vielä n. puoli tuntia, kunnes keitto on sopivan paksua/sakeaa. Poista keiton seasta kanelitangot (ja neilikat). Murskaa kastanjat puukauhalla / lusikalla / muusinuijalla karkeasti keiton sekaan. Jos haluat, voit myös tehdä keitosta silkkisen sileää sekoittamalla sen blenderissä aivan tasaiseksi.

  3. Tarjoile halutessasi kaura crème fraîchen tai tavallisen crème fraîchen kera. Koristele mandariininkuorella ja nauti syntisen hyvästä suklaakeitosta!

Artikkeli toteutettu yhteistyössä eBookersin kanssa. Lisää jouluruokia maailmalta sekä hauskan ruoka-aiheisen joulupelin (josta voi voittaa 1000€!) löydät eBookersin sivuilta. 

DSC_0660.jpg
Parmesaanijuustokakku

Parmesaanijuustokakku

Punaherukka-valkosuklaakakku marenkihunnulla

Punaherukka-valkosuklaakakku marenkihunnulla