GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Vegaaninen bataatticurry

Vegaaninen bataatticurry

Syksyn pimetessä huomaan hyvin ruokalautasteni täyttyvän jälleen enemmän lämpimillä ruoilla. Kesällä on ihana rouskutella raikkaita salaatteja ja vegekulhoja, mutta syksyn ja talven tullen lämpimät ruoat ovat ehdottomasti suosikkilistalla.

Curryt tuntuvat nyt maistuvan minulle ja yllättäen lapsetkin ovat tykänneet niitä syödä. Tai .. ainakaan eivät ole itkeneet syödessä ;) Tykkään siitä, miten helppoa näihin ruokiin on helppo kätkeä melkoinen määrä kasviksia, ilman että lapset (tai aikuiset sen puoleen) huomaavat syövänsä ison satsin vegeä.

Tämän ohjeen inspiraationa toimi Soppa365:stä ystäväni löytämä bataatticurryn ohje. Jatkojalostin reseptiä kuitenkin lisäämällä siihen kasviproteiinia ja -kuidunlähdettä eli linssejä. Samoin lisäsin mausteiden määrää sekä pinaattia sekaan. Olin kovin mielissäni lopputuloksesta, joskin mausteita voisi olla vieläkin reilummin! Nyt näillä määrillä curry on kuitenkin “lapsiystävällistä” eikä liian tulista tai mausteista. Päin vastoin, tästä bataatticurrysta tulee aika täydellistä comfort foodia (lohturuoka on minusta huono käännös tälle termille).

Linssit arjen superruokana

Olen opetellut käyttämään linssejä yhä useammin ja monipuolisemmin ruoanlaitossa. Niistä saa mukavasti pureskeltavaa, kasvisproteiinia, sekä -kuituja. Kaikki positiivisia asioita! Linssit ovat myös kuivina ostettuna erittäin edullisia ruoanlaitossa.

Valitsin tähän curryyn punaisia linssejä, paitsi niiden värin vuoksi, myös siksi että ne pehmenevät ehkä parhaiten ja sopivat siten tekstuuriltaan tähän ruokaan parhaiten. Olen ostanut Koro-Shopista punaisia linssejä jotka ovat lisäksi kokonaisemman näköisiä kuin yleensä Suomesta löytämäni. Lisäksi niitä saa Koro-shopista edullisesti reiluina pakkauksina. Jotenkin tykkään siitä että linssit eivät mene kypsentäessä ihan muhennokseksi, kuten tyypilliset punaiset linssit helposti menevät. Yhtä lailla tähän voi kuitenkin käyttää ihan niitä kaupan perus punaisia linssejä - maussa ei eroa huomaa!

Kun vegeruoassa on riittävästi kuituja ja kasvisproteiinia, kestää myös kylläisyydentunne pidempään ja vatsa on muutenkin tyytyväinen.

Pakasteet arjen pelastajina

Olen oppinut tiettyjen täsmätuotteiden käyttöön pakastealtaasta. Ostan nykyään sipulin ja valkosipulin 99% aina pakasteena. Näin vältän hävikin, mitä sipuleiden kanssa muuten aina tulee jotenkin ja ennen kaikkea vältän sen pilkkomisen ja silmien vuotamisen! Sipulia myydään valmiiksi silputtuna ja valkosipulia tosi näppärinä pikku kuutioina. Tämä on mielestäni yksi parhaista pakasteista mitä löytyy.

Pakastemarjojen lisäksi ostan säännöllisesti pakastepinaattia. Ennen kaikkea Lidlin myymää pakastepinaattia. Syy on tässä: tyypillinen pakastepinaatti myydään kuutioina, missä pinaatti on pieneksi silputtua “mössöä”, kun taas Lidlin pakastepinaatti on pakastettu lehtinä jotka on kääritty rullalle. Rullalta ruokaan sulava pakastepinaatti aukeaa ja pehmenee, muttei värjää ruokaa kauttaaltaan kun taas tavallinen pakastepinaatti “liukenee” ruoan sekaan ja “tuhnaa” sen värin. Maussakin on hieman eroa. Tavallinen pakastepinaatti sen sijaan sopii mielestäni täydellisesti pinaattikeiton tekoon.

Mitä ruokia sinä ostat pakasteena säännöllisesti? Olisi kiva kuulla onko jotain muita “arjen pelastajia” tai herkkuja mistä olisi hyvä olla tietoinen? ;)

Bataatticurrya ja jasmiiniriisiä + korianteria

Bataatticurry

Määrä: 6-8 annosta


Ainekset

  • 1 keskikokoinen bataatti

  • 1 sipuli

  • 5 valkosipulinkynttä

  • 2 punaista chiliä

  • 1,5 rkl inkivääriä raastettuna

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 500 g paseerattua tomaattia

  • 1 prk (250 ml) kookoskermaa

  • n. 5 dl vettä

  • 2 kasvisliemikuutiota

  • 1 tl garam masala -maustetta

  • 1 tl kurkumajauhetta

  • 2,5 dl punaisia linssejä

  • 1,5 dl soijarouhetta (tummaa tai vaaleaa, ei väliä!)

  • 8 kuutiota pakastepinaattia tai n. 1 pss tuoretta baby pinaattia

  • 1 ruukku tuoretta korianteria

Valmistus

  1. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet (käytän pakasteena myytäviä, mikä nopeuttaa tätä vaihetta merkittävästi ja hävikki on nolla). Huuhtele ja halkaise chilit ja poista niiden siemenet. Hienonna chilit tai leikkaa ne ohuiksi renkaiksi Kuori ja raasta inkivääri. Inkivääri on melkeinpä helpoin kuoria teelusikalla raaputtamalla.

  2. Paista sipulia, valkosipulia ja chiliä öljyssä paistinpannulla muutama minuutti.

  3. Lisää pannulle bataattikuutiot ja inkivääri ja jatka paistamista hetki.

  4. Lisää paseerattu tomaatti, kookoskerma, kasvisliemikuutio ja punaiset linssit. Kiehauta.

  5. Mausta garam masalalla ja kurkumalla. Kypsennä keskilämmöllä 10-15 minuuttia ja lisää vettä sitä mukaa kun kastike paksunee, noin 1-1,5 dl erissä. Näin saat säädeltyä koostumusta. Siitä pitäisi tulla paksuhkoa kastiketta, mutta ei puuromaisen paksua. Jatka kypsentämistä kunnes bataatit ja linssit ovat pehmenneet. Niitä ei kuitenkaan tarvitse hauduttaa pehmeäksi muhennokseksi saakka.

  6. Lisää soijarouhe ja pinaatti ja jatka kypsentämistä n. 5 minuuttia. Mausta suolalla tai herbamarella. Tarkista maku.

  7. Tarjoa jasmiini- tai basmatiriisin kera.


Itse tehty mustikkamysli

Itse tehty mustikkamysli

Helppo ja nopea curry maapähkinävoilla

Helppo ja nopea curry maapähkinävoilla