GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Raakaa runebergia

Raakaa runebergia

Kaupallinen yhteistyö Novellen kanssa.

Voiko perinneherkkuja syödä hyvällä omallatunnolla?

Vuodesta toiseen runebergintortut maistuvat hyvältä, mutta tänä vuonna päätin kehitellä niistä raa’an version. Täydellisistä runebergintortuista on monta eriävää mielipidettä, aivan kuten laskiaispullistakin (hillolla vai mantelimassalla?). Minusta parhaat runebergit ovat sisältä mehukkaita, mutta eivät liian kosteita. Niissä on hieman pureskeltavaa ja kunnon leivos onkin melko tuhtia tavaraa. Siinä saa myös maistua aavistuksen verran karvasmanteli sekä punssi. Leivoksen pinta saa mielellään olla hieman rapea ja värin tulee olla lämpimän ruskea. Hillon pitää tietenkin olla vadelmaa ja kuorrutusta sen ympärillä pitää olla juuri sopivan paksusti, muttei liikaa.

Voit kuvitella mitkä paineet tämä vaatimuslista loi raakaversion kehitykselle! Ilokseni voin kertoa, että onnistuin luomaan erinomaisen raakaleivoksen tästä perinneherkusta. Raaka-aineita tutkiessasi saatat kummeksua esimerkiksi tattaria sekä kookossosetta, mutta luota minuun, yhdistelmä toimii.

Tattari on ravintoarvoiltaan sekä ennen kaikkea koostumukseltaan täydellinen tähän raakaleivokseen ja keventää sopivasti manteleiden määrää. Voit idättää tattarin jos mahdollista, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Idättäminen parantaa jyvien sulavuutta. Kookossoseesta ja pienestä määrästä minttuöljyä puolestaan tulee erinomainen vastine perinteiselle sokerikuorrutukselle.

Kuorrutusta tulee vähän reilusti, koska muuten sen vatkaaminen tai sekoittaminen tehosekoittimessa on hankalaa. Voit tehdä yli jäävästä seoksesta pieniä herkkuja pursottamalla loput esim. suklaamuotteihin ja laittamalla jääkaappiin kovettumaan. Voit myös kuorruttaa ne raakasuklaalla ja käsissäsi on tajunnan räjäyttävän herkullisia kookosnameja!

Raa’at runebergintortut

4-6 leivosta


Ainekset

Leivos

  • 3 dl idätettyä tattaria (idättäminen ei ole välttämätöntä, voit vaihtoehtoisesti

  • liottaa jyviä vedessä yön yli)

  • 4 dl kuorellisia manteleita, liota yön yli vedessä

  • 6 taatelia, poista kivet, liota yön yli vedessä

  • 0,5 tl kardemummaa

  • 1 tl piparkakkumaustetta

  • 3 rkl kookospalmusokeria

  • pieni hyppysellinen ruusu- tai merisuolaa

  • ripaus vaniljajauhetta

  • halutessasi pieni tilkka karvasmanteliöljyä ja punssia tai punssiaromia

Raaka vadelmahillo

  • 2 dl vadelmaa

  • 1 rkl chia-siemeniä

  • (hunajaa tai agavesiirappia makeutukseen)

Kuorrutus

  • 2 dl kookossosetta

  • 1 reilu rkl jähmeää hunajaa

  • 1/8 tl minttu-uutetta

Valmistus

  1. Siivilöi ja huuhtele tattari, mantelit sekä taatelit. Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneessa kunnes taikina on tasaisesti sekaisin, mutta siinä on vielä hieman pureskeltavaa.

  2. Kaavi taikina leivinpaperille ja muotoile sopivan paksuiseksi tiiviiksi pötköksi.

  3. Kääri pötkö tiiviisti leivinpaperiin ja laita jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi.

  4. Valmista hillo. Soseuta vadelmat tasaiseksi ja lisää sekaan chia-siemenet. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä jääkaapissa geelimäiseksi hilloksi. Makeuta tarvittaessa hunajalla tai agavesiirapilla.

  5. Valmista kuorrutus. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi sähkövatkaimella tai tehosekoittimessa. Lisää sekaan tarvittaessa hieman vettä, kunnes seos on riittävän pehmeää pursotettavaksi.

  6. Voit pursottaa kuorrutuksen leivosten päälle joko perinteisellä pursotinpussilla tai leikata pakastepussin kulmaan sopivan pienen reiän ja pursottaa kuorrutuksen paikoilleen pussia apuna käyttäen.

Kokoaminen

  1. Leikkaa jähmettynyt taikinapötkö sopivan kokoisiksi paloiksi ja nosta palat pystyyn leivinpaperin päälle. Painele leivoksen yläreuna kevyesti kuopalle, jotta hillo pysyy siinä paremmin valumatta reunoille.

  2. Pursota leivoksen yläpinnalle reunoja myötäillen kuorruterengas.

  3. Lusikoi kuorruterenkaan sisään vadelma-chiahilloa.

  4. Nauti!

Maa-artisokka-pinaattikeittoa ja avokado-hernelevitettä

Maa-artisokka-pinaattikeittoa ja avokado-hernelevitettä

Totuus detoxista – neljä suurinta myyttiä

Totuus detoxista – neljä suurinta myyttiä