GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Mustikkapiirakka-tuorepuuro

Löysin Yhteishyvän ruokaliitteestä 4/2018 lapsille suunnatun mustikkapiirakan makuisen tuorepuuron ohjeen jota päätin kokeilla. Valmistin ensimmäisen satsin tasan ohjeen mukaan, mutta siinä käytetyn makeutuksen määrä kyllä hieman ihmetytti. Minusta on kummallista, miksi lapsille järjestäen valmistetaan ja tarjotaan todella makeita ruokia. Ymmärrän toki, että lapsen saa helpommin syömään sokeripommeja, sillä suurin osa lapsista pitää makean mausta. Mutta mikä järki on opettaa ihmiset pienestä saakka syömään makeita herkkuja?!

No, tästä ohjeesta. Ohjeen perusteet olivat todella hyvin kohdillaan, mutta vähensin makeutuksen määrää, jotta puuro olisi terveellisempi. Alkuperäisellä ohjeella valmistettuna se oli myös turhan makeaa omaan makuuni joten tässä versiossa makeus on mielestäni paremmin balanssissa. Laitoin myös reilusti kardemummaa - se antaa tälle tuorepuurolle ihanan maun! Lisäksi lisäsin joukkoon hieman chia-siemeniä sitomaan rakennetta ja kuitulisäksi. Ainiin, ja hampunsiemeniä - niitä lisäsin sillä pidän niiden tekstuurista ja niistä saa hyviä rasvahappoja.

En ole lisännyt "superfoodeja" ohjeeseen vain tehdäkseni siitä jotenkin hienomman kuuloista, vaan jokaisella muutoksella ja lisäyksellä on ollut oma syynsä. Pidän aivan erityisesti hampunsiemenistä sillä ne ovat ihan parasta lähiruokaa. Ostan hampunsiemenet pääasiassa hamppufarmilta (ei maksettu mainos) jolloin tiedän että ne on viljelty Suomessa. Hampunviljelyssä ei tarvitse käyttää torjunta-aineita, mikä on iso juttu. Tämä tarkoittaa, että sen viljely on erittäin luontoystävällistä. Hamppu on monipuolinen kasvi jota voidaan hyödyntää niin ruoka- kuin tekstiiliteollisuudessakin. Käytän pääasiassa kuorittuja hampunsiemeniä sekä hamppuöljyä (lähinnä salaatinkastikkeena ja smoothiessa). Kuorimattomia hampunsiemeniä taas käytän esim. jogurtin päällä tai leipätaikinoissa, usein pellavansiemenien sijasta. Suosittelen testaamaan jos hampputuotteet eivät ennestään ole tuttuja!

IMG_6568.jpg

Mustikkapiirakka-tuorepuuro

2 annosta (aikuiselle)


Ainekset

  • 4 dl kaura- tai soijajogurttia (käytin puolet pehmeää maustamatonta soijajogurttia ja puolet vaniljasoijajogurttia.)

  • 1 rkl hunajaa (vegaani versio: korvaa esim. agavella)

  • ¾ tl vaniljajauhetta

  • ½ tl kardemummaa

  • 2 dl pakastemustikoita

  • 1 dl kaurahiutaleita (gluteeniton vaihtoehto) tai pikakaura-ruishiutaleita

  • 1 ½ rkl chia-siemeniä

  • ½ dl kuorittuja hampunsiemeniä

Valmistus

  1. Kaada jogu kulhoon. Lisää hunaja, vanilja ja kardemumma. Sekoita.

  2. Lisää mustikat, chia-siemenet, hampunsiemenet ja puurohiutaleet ja sekoita. Laita seos jääkaappiin vähintään tunniksi, mieluusti yön yli. Näin puurohiutaleet ja chia-siemenet ehtivät kunnolla turvota ja pehmentyä ja mustikat ehtivät sulaa.

  3. Sekoita puuro vielä ennen tarjoilua niin sen kaunis väri tasaantuu. Jaa kahteen kulhoon ja koristele mustikoilla ja esim. mintunlehdillä.

Jos puuro tuntuu liian paksulta aamulla, voit ohentaa sitä hieman esim. kauramaidolla tai mantelimaidolla.


Raikas sitruksinen "Clean Cake"

Raikas sitruksinen "Clean Cake"

Maisemakahvilan raparperipiirakka yllätti positiivisesti!

Maisemakahvilan raparperipiirakka yllätti positiivisesti!