GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Pari herkkua lautasella

Pari herkkua lautasella

Teimme eilen illalla myöhäisdinnerin Kallen kanssa puoliksi. Kalle grillasi jättikatkarapuja ja valmisti ihanan, raikkaan mangosalsan niiden kanssa. Minä puolestani valmistin elämäni ensimmäistä kertaa polentaa (ja lisäsin siihen dorkana kasvisliemikuution, ei kannata!). Hyvän fiiliksen ruokaa ja juuri passelia myöhäisempään kellonaikaan, ettei tarvitse koko yötä sulatella.

Katkaravut Kalle grillasi ilman sen kummempia marinadeja ja mangosalsan ohje löytyi Jamie Oliver's FoodTube esittää BBQ grillauskirja: sta (Readme). Ihanan simppeli ja todella raikas salsa! Täydellinen pari katkaravuille :) Tuosta grillauskirjasta löytyy myös kasa muita hyvän oloisia dippejä, mausteseoksia sekä salsoja. Tarjolla on myös ilahduttavan monta kasvisruokareseptiä eli sivuja ei ole täytetty pelkällä lihamätöllä ;) Jos viihdyt grillin ääressä, kannattaa tsekata kirja!

Mieletön mangosalsa

4-6 annosta


Ainekset

  • 1 kypsä mango

  • ½ punasipuli kuorittuna

  • ½ kurkku

  • 1 ruukkukorianterin lehdet

  • 1 limetti

  • merisuolaa

Valmistus

  1. Leikkaa mangonpuolikkaat irti kivestä ja viillä kumpaankin puolikkaaseen ristikko. Irrota hedelmäliha ja pilko se sipulin, kurkun ja korianterinlehtien kera kulhoon. Purista päälle limetin mehu ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ennen tarjoilua. NAM!

  2. Polenta-annos puolestaan syntyi Deliciously Ella -keittokirjan reseptillä. Pohjalla on siis makeahko maissista valmistettu polenta (jonka siis väräoppisesti maustin kasvisliemellä, never again..) jonka päällä on tamari-soijalla ja timjamilla maustettuja herkkusieniä sekä rapeita lehtikaalisipsejä. Ihan huippu - lapset söivät polentaa ihan kiltisti, ahmivat kaikki lehtikaalisipsit ja söivät sienetkin mukisematta. Olisin varmaan kaivannut vielä raikasta vihreää salaattia tämän kylkeen. Nyt sekoitimme tämän täyteläisen polenta-annoksen superraikkaan mangosalsan ja katkarapujen kanssa ja lopputulos oli vähän hassu yhdistelmä - erillään ruoat olivat molemmat erittäin maukkaita :)

  3. Deliciously Ella on saman nimisen blogin kirjoittajan, Ella Woodwardin kirja joka on täynnä helposti lähestyttäviä, terveellisiä reseptejä. Olen seurannut blogia hyvän aikaa ja reseptit kirjan muodossa ovat näppärä juttu. Deliciously Ella (Ella Woodward, WSOY) ei ohjaa kieltäytymään ruoasta tai laskemaan kaloreita, sen sijaan annetaan itselle vapaus nauttia luonnollisista ja lisäaineettomista ruoista. Ella on itse saanut vaikean POTS-taudin, joka vaurioittaa autonomista hermostoa, hallintaan terveellisen ruokavalion avulla. Kirjan resepteistä tuskin huomaa, että ne olisivat erityisesti jotakin ruokavaliota mukailevia, niistä puuttuu mielestäni turha kikkailu. Aloittaessaan sairautensa kanssa kamppailun, Ella ei ollut mikään ruoanlaittaja ja kertoo menneen noin 6 kk siihen, että oppi laittamaan ruokaa tällä tavalla. Eikö kuulosta aika lohdulliselta? Kuka tahansa voi oppia syömään terveellisesti ja voimaan hyvin :) Voin suositella tätä kirjaa kenelle tahansa. Hyvän fiiliksen reseptejä jotka ovat helppoja tehdä. Niissä ei ole liian monta eri ainesosaa tai hankalia valmistusmetodeja, sen sijaan kaikki on simppeliä ja hyvää.

Täyteläistä polentaa sienten ja rapean lehtikaalin kera

4 annosta


Ainekset

  • 150 g polentajauhoa (mm. Ruohonjuuresta löytyy luomuna, ilman GMO-maissia)

  • 250 g lehtikaalia

  • 500 g herkkusieniä

  • 2 rkl tamari-soijaa

  • n. 10 tuoretta timjaminoksaa

  • ½ sitruunan mehu

  • oliiviöljyä

  • suolaa

Valmistus

  1. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen (170° kiertoilma).Kiehauta 1 litra vettä isossa kannellisessa kattilassa.

  2. Alenna lämpöä ja kaada veteen polentajauho vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen.

  3. Jatka sekoittamista pari minuuttia, kunnes seos on sakeaa.Laita kansi päälle ja keitä hiljalleen 45 minuuttia, 5 min välein sekoittaen. (En jaksanut vaivautua kannen kanssa joten sekoittelin välillä ja lisäsin tarvittaessa vettä, hyvä tuli niinkin.)

  4. Poista lehtikaalista ruoti, revi lehdet paloiksi. ja levittele ne uunipellille. Valuta päälle hiukan oliiviöljyä ja ripota pinnalle suolaa. Paista lehtikaalipaloja  uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat rapeita.

  5. Leikkaa herkkusienet ohuiksi viipaleiksi ja paista viipaleita tamari-soijan ja timjaminoksista riivittyjen lehtien kanssa paistinpannulla 5-10 minuuttia.

  6. Sekoita sitruunamehu polentan joukkoon ja jaa polenta annoskulhoihin.Valuta hieman oliiviölkyä annosten päälle ja lisää pinnalle rapeaa lehtikaalia ja paistettuja herkkusieniä.

Korkean kynnyksen kokeilu

Täyteläinen, herkullinen, proteiinirikas kasviskulho

Täyteläinen, herkullinen, proteiinirikas kasviskulho