Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Super puolukkapuuro (raw)

Super puolukkapuuro (raw)

Päätin tehdä oman, ladatun versioni ihanasta puolukka-marjapuurosta jonka löysin Vitamixin sivuilta. Puuro maistui sellaisenaan jo mielettömän hyvältä, mutta halusin lisätä siihen hieman proteiinia sekä muita hyviä juttuja. Açai-jauheen ansiosta tästä puurosta tulee oikein upea rubiininpunainen, maku on edelleen raikkaan puolukkainen ja koostumus sileä kuten edellisessäkin versiossa.

Puolukka

Puolukat ovat täynnä kaikkea hyvää: kalsiumia, mangaania, E-, C- ja A-vitamiineja (A-vitamiini betakaroteenin muodossa), B-vitamiineja (B1, B2 ja B3). Niissä on myös phyto kemikaaleja jotka voivat auttaa mm. virtsatien tulehdusten hoidossa. Lisäksi puolukat tukevat sappirakon sekä maksan toimintaa ja auttavat pärjäämään stressin ja allergioiden kanssa. Puolukat myös vahvistavat verisuoniamme ja hoitavat vatsan limakalvoja, mikä ei heti ensimmäisenä tulisi happamasta marjasta mieleen. Puolukat auttavat vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä. Ne ovat yksinkertaisesti ihan mahtavaa superruokaa ja nythän niitä on pian metsät pullollaan, toivottavasti.

Avokado

Avokado paitsi antaa kirpakalle puolukalle ja tälle puurolle ylipäätään pehmeyttä, se myös tuo puuroon tärkeitä, pääasiassa tyydyttymättömiä rasvoja joita pitäisikin saada ruokavaliosta päivittäin. Noin 14 % avokadon rasvoista on tyydyttyneitä ja sen kolesterolipitoisuus on nolla.  Avokadossa on myös hyvin kaliumia, C-vitamiinia ja B6 vitamiinia sekä magnesiumia. Kermaisesta tekstuurista huolimatta avokadoissa on myös valtavasti kuituja joten ne ovat siitäkin syystä erinomainen osa ruokavaliota. Joissain tutkimuksissa on myös todettu avokadon säännöllisen syömisen laskevan veren kolesterolia ja tässä ennen kaikkea LDL (haitallisena pidetyn kolesterolin) sekä Triglyseridien määrää. Lisäksi HDL (hyvänä pidetty kolesteroli) oli noussut.

Banaani

Banaani on erinomainen B6-vitamiinin lähde. Siinä on myös hyvin kuituja sekä jossain määrin C-vitamiinia, mangaania ja kaliumia. Jos vatsa on helposti kovalla, kannattaa banaanin kulutusta suurina määrinä kuitenkin varoa, sillä se voi pahentaa oireita. Toisaalta taas banaani on samasta syystä erinomainen ruoka esim. ripulin aikana tai jälkimainingeissa. Ne sopivat myös hyvin makeuttamaan smoothieta sekä tuorepuuroja.

Tocotrienols / Toco

Toco on Puhdistamon tuote joka on käytännössä riisinlesejauhetta. Nimi Tocotrienols viittaa E-vitamiinin neljään tehokkaampaan muotoon, joita riisinleseessä erityisesti on. Riisin jyvän ja kuoren välissä on ohut kerros, joka sisältää lähes kaiken riisin ravintoarvon. Ruskean riisin ruskea väri on juuri tämä kerros, mutta se yleensä poistetaan syötävästä riisistä kun tehdään yleisesti tunnettua valkoista riisiä. Tämä Puhdistamon Toco(trienols) on juuri tämä kerros riisistä. Se sisältää 8mg / 100g tokoferoleita, sekä 10 mg / 100g tokotrienoleita. Lisäksi jauhe sisältää luontaisesti kaikki B-ryhmän vitamiinit (paitsi B12) ja erityisen paljon B3:sta eli niasiinia. Kaiken kaikkiaan tämä riisin välikerros sisältää yli 70 yhdistettä ja ravinnetta jotka toimivat antioksantteina. Toco tekee smoothiesta, jälkkäreistä ym. ihanan kermaisia ja esim. raakasuklaasta maitosuklaamaisemman.

Açai-marja

Açai-marja on lähtöisin Amazonin sademetsästä Brasiliasta. Sitä pidetään yhtenä maapallon ravinnetihemmistä ruoista ja Brasiliassa sitä on käytetty vuosisatoja sen legendaaristen terveysvaikutusten vuoksi. Toisaalta kaikkia terveysväittämiä ei olla tieteellisesti pystytty ainakaan toistaiseksi todistamaan joten pieni kriittisyys on tässä hyväksi. Açai-marjat sisältävät reilusti proteiinia, kuituja, vitamiineja (B1, B2, B3, C, E), mineraaleja (mm. rautaa, fosforia, kalsiumia, kaliumia), beetakaroteenia sekä arvokkaita omega 3, -6 ja -9 rasvahappoja. Näin ollen jauhe on joka tapauksessa hyvä lisä puuroon ja smoothieen ym.

Hunaja

Hunaja on Suomessa mukava makeutusaine siitä, että jos purkin kyljessä lukee, että ”hunajaa” niin silloin purkissa ei muuta ole. Jos hunajaan olisi lisätty jotain, lukisi purkissa hunajavalmiste. Hunajalla on Suomessa pitkä historia mm. haavojen hoidossa. Monet diabeetikot kantavat mukanaan hunajaa matalan verensokerin varalle, koska se imeytyy jo suussa vaikkapa posken sisäpinnalta (Wiki). Pidän hunajasta makeutusaineena sen luonnollisuuden sekä maun vuoksi.

Hamppu

Hamppuproteiinina käytän Pulsin hamppuproteiinijauhetta. Jauhe on vihreän väristä, vegaanista ja lisäaineetonta kylmäpuristettua hamppuproteiinia. Se sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, omega-3 rasvahappoja sekä paljon terveellistä kasvikuitua. Tämä hamppuproteiinijauhe on gluteeniton, soijaton, laktoositon ja makeuttamaton ja se sisältää 47 % hyvin imeytyvää proteiinia ja 21 % kuitua. Tämä on helppo tapa lisätä proteiinia omaan ruokavalioon. Livautan hamppuproteiinia smoothien ja tuorepuurojen joukkoon ja välillä sellaisenaan esim. jogurtin päälle.

Granaattiomena

Granaattiomenaa on käytetty mm. Ayurvedalaisissa hoidoissa tuhansia vuosia. Granaattiomenan siementen ja mehun pitäisi Ayurvedan oppien mukaan olla mm. hyväksi sydämelle sekä kurkulle. Sillä on myös liuta muita terveyshytyjä Auyrvedassa, mutta tämä artikkeli ei nyt keskity niihin. Granaattiomenassa on hyvin C-vitamiinia ja ravintokuituja, mutta suurin osa kuiduista on punaisten mehukkaiden jyvästen sisällä olevissa siemenissä. Samoin iso määrä mikroravinteita. Näistä jää helposti paitsi jos hyödyntää granaattiomenaa vain mehuna. Se kannattaakin nauttia tuoreena tai kuivattuna sellaisenaan, siemenien kera.Ja nyt vihdoin tähän superversioon puolukkapuurosta:

super_lingon-1.jpg

Super puolukkapuuro (raw) / Smoothiekulho


Ainekset

  • 1 pss kotimaista pakastepuolukkaa

  • 1 avokado

  • 1 banaani

  • 3 rkl Toco

  • 1 rkl açai-jauhe (Cocovi)

  • 1 rkl hunajaa

  • 1 rkl hamppuproteiinia

  • Päälle (kuivattua) granaattiomenaa

Valmistus

  1. Blendaa kaikki ainekset tasaiseksi puuroksi tehosekoittimessa ja nauti puuro esim. tuoreiden tai kuivattujen granaattiomenan siementen kera.

Raaka puolukkapuuro ja puolukkajäde

Raaka puolukkapuuro ja puolukkajäde

Quinoa-kukkakaalipihvit

Quinoa-kukkakaalipihvit

0