Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Spelttileipä

Spelttileipä

Eilen illalla testattiin Kenwoodin viljan jauhatuspalikkaa. Hyvin toimi kunhan keksittiin miten sitä käytetään. Ei tuo nyt mitään rakettitiedettä ollut, mutta vaati hetken pohdiskelun ja kokeilun. Tästä kokeilusta jäi käteen vastajauhettua täysjyvävehnäjauhoa, mistä Kalle sitten leipoi meille pari spelttileipää. Ohje löytyi Glorian ruoka & viini -lehdestä (8/2011). Ohjetta hyödynnettiin pienin muutoksin. Oma versiomme alla.

Spelttileipä


Ainekset

 • 3 3/4 dl lämmintä vettä (42°C)

 • 1 pss kuivahiivaa

 • 1 rkl suolaa

 • 1 rkl tummaa siirappia

 • 3,5 dl spelttihiutaleita

 • 5 dl täysjyvävehnäjauhoja

 • 1 rkl oliiviöljyä

Valmistus

 1. Sekoita vesi, hiiva, suola ja siirappi käsin niin, että hiiva liukenee veteen. Lisää jauhoja muutamassa erässä käsin tai yleiskoneella vaivaten; jauhojen määrää on vaikea sanoa tarkkaan, jätä taikina pehmeäksi. Speltistä ei muodostu yhtä vahvaa sitkoa kuin vehnästä, joten muutaman minuutin vaivaaminen riittää. Vaivaa öljy joukkoon.

 2. Peitä kulho liinalla ja anna kohota 2h. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja muotoile se yhdeksi tai kahdeksi muhkeaksi limpuksi. Ripottele jauhoja päälle ja tee ristiviillot uljaan ulkonäön vuoksi. Nosta leipä leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Anna kohota 1h tai kunnes taikina on noin tuplaantunut. Kohota mahdollisimman lämpimässä ja vedottomassa paikassa, esim. 40-asteinen uuni käy hyvin.

 3. Laita uuni lämpiämään 185°C:een ja laita pohjalle laakeassa astiassa n. 0,5 l vettä. Näin saat uuniisi höyrypaistotoiminnon, joka edistää kuoren rapeutumista.

 4. Paista pieniä leipiä 35 min tai isoa leipää 45 min tai kunnes pohjaa napauttaessa kuuluu ontto kumina. Käännä leipä ja paista vielä 5 tai 10 min, niin saat kuoresta mahdollisimman rapean.

Pähkinäinen LCHF-mysli

Pähkinäinen LCHF-mysli

Raakasuklaata

Raakasuklaata

0