GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Silkkinen fenkolikeitto

Silkkinen fenkolikeitto

Toisen muuttoni yhteydessä olen vihdoin päässyt purkamaan monia laatikoita jotka ovat olleet väliaikaisvarastossa pitkään. Yhden laatikon sisältä paljastui Jamie Oliverin VEGE - Helppoa ja herkullista ruokaa kaikille (Readme.fi). Kirjaa selaillessa silmiini osui tämä herkullisen keiton ohje. En ole keittojen suuri ystävä yleensä, mutta tämä ohje aineksineen kertoi heti, että tiedossa olisi makunautinto.

Gluteeniton / maidoton / vegaaninen versio

Keittojen suurustukseen käytetään usein jotain jauhoa, mutta tässä keitossa kermaisuudesta huolehtivat täysmaito ja peruna. Uskoisin, että maidon voisi hyvin korvata esim. Aito Barista (Fazer) kauramaidolla, jos keitosta haluaisi vegaanisen. En kyllä korvaisi parmesaania millään vegaanisella muka-parmesaanilla. Mieluummin yksinkertaisesti paahtaisin siemenet pannulla tai vaihtoehtoisesti paahtaisin krutongit öljyn kera.

Ihana alkuruoka tai täyteläinen ateria

Tämä keitto toimisi erinomaisesti niin pienempänä alkuruokana tai sitten ihan täyteläisenä pääruokana, sillä krutongeilla/siemenparmesaanilla se on todella täyttävää. Keitto on pienitöinen valmistaa, mutta näyttää hienolta - näin ollen se on minusta loistava alkuruoka tarjottavaksi - kaunista ja hyvää pienellä vaivalla.

fenkolikeitto

Silkkinen fenkolikeitto

Aika: 40 min

Määrä: 4 annosta


Ainekset

  • 4 fenkolia

  • 2 sipulia

  • 300 g perunoita

  • oliiviöljyä

  • 4 maalaisleivän viipaletta (tai kurpitsansiemeniä)

  • 20 g parmesaanijuustoa

  • 6 dl täysmaitoa

  • 200 g baby pinaattia

Valmistus

  1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Siisti fenkoli, kuori sipulit ja perunat ja pilko ne kaikki. Laita kasvipalat keskilämmölle isoon kattilaan, jossa on 1 rkl oliiviöljyä. Kaada 1 min päästä joukkoon 2 dl vettä, laita kansi päälle ja kypsennä 20 min - ota kansi pois kypsennysajan puolivälissä.

  2. Leikkaa leipäviipaleet tällä välin 2 cm:n paloiksi. Valuta päälle 1 rkl öljyä ja sekoita palat öljyn peittoon. Ripottele ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja raasta parmesaani päälle. Paista krutonkeja uunissa 25 min tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita ja rapeita. Jos käytät kurpitsansieneniä, levitä ne pellille ja raasta parmesaani niiden päälle. Muutoin sama valmistustapa :)

  3. Kaada maito kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja kauho sitten tehosekoittimeen. Sykäytä seos supersileäksi (Vitamixilla saat täydellisen sileän lopputuloksen eikä laite ylikuumene!). Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla ja annostele siitä 2/3 lämpimiin kulhoihin. Lisää pinaatti tehosekoittimessa olevan keiton joukkoon ja sykäytä uudestaan. Kiepauta vihreää keittoa kulhoihin niin että pintaan syntyy kaunis kiehkura. Ripottele pinnalle krutonkeja tai kurpisansiemeniä ja tarjoile.

fenkolikeitto

Koristelin kuvassa näkyvät annokset Plantuin kasvatuslaitteessa kasvattamillani orvokeilla. Ihanaa kun voi napsia tuoreita kukkia koristeeksi annokseen kuin annokseen! Jos kiinnostut Plantuin tuotteista, saat koodilla GURMEE 25% alennuksen Plantuin verkkokaupassa.


Helppo ja herkullinen carpaccio

Helppo ja herkullinen carpaccio

Helppo, nopea ja paras (?) tapa säilöä sienet

Helppo, nopea ja paras (?) tapa säilöä sienet