Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Seljanmarjasiirappi ja immuunisuojaa vahvistavat namut

Seljanmarjasiirappi ja immuunisuojaa vahvistavat namut

Sain eilen postissa ison pussillisen kuivattuja seljanmarjoja ja juuri sopivaan aikaan. Meillä on molemmat tyttäret nuhaisina ja halusin tehdä koko perheelle seljanmarjasiirapista valmistettuja "nallekarkkeja". Seljanmarjasiirapin ohjeen löysin jokin aika sitten Wellness Mama -blogista. Siirappiin lisättiin alkuperäisessä ohjeessa todella paljon hunajaa. Tiesin, että siirappi tulisi meillä käytettyä nopeasti eikä sokeria/makeutusta tarvittu erityisen paljon säilyvyyden vuoksi joten jätin makeutuksen omasta siirapistani kokonaan. Sen sijaan käytin siirappia nallekarkkimaisten seljanmarja makeisten tekoon ja makeutin ne normaalisti.

Seljanmarjat

Seljanmarjaa (sambucus nigra eli eurooppalainen seljanmarja) käytetään sen antioksidanttien vuoksi madaltamaan kolesterolia, parantamaan näköä, tukemaan immuunisuojaa, parantamaan sydämen terveyttä ja hoitamaan yskiä, vilustimisia, flunssaa, bakteeri- sekä virusperäisiä tulehduksia sekä nielurisatulehdusta. Seljanmarjamehulla hoidettiin esim. vuonna 1995 Panamassa flunssaepidemiaa. Seljanmarjoissa on luontaisia pigmenttejä, tanniineja, aminohappoja, flavonoideja, karotenoideja, sokeria, rutiinia, A- ja B-vitamiineja sekä iso määrä C-vitamiinia. Marjat ovat lievästi laksatiivisia sekä diureetteja. Bioflavonoidit sekä muut proteiinit seljanmarjamehussa tuhoavat flunssavirusten kyvyn tartuttaa soluja. Tutkimusten mukaan flunssaisten ihmisten nauttiessa seljanmarjamehua, heidän olonsa paranee, oireet muuttuvat miedommiksi ja he parantuvat nopeammin kuin ihmiset jotka eivät ole nauttineet mehua. On tärkeää muistaa, että sambucus nigra on ilmeisesti ainoa saman lajin kasveista joka ei ole myrkyllinen. Varmista siis aina että käyttämäsi marjat ovat sambucus nigra lajiketta. Esimerkiksi sambucus ebulus lajike on myrkyllinen. Seljanmarjaa ei suositella raskaana oleville tai imettäville.

Gelatiini

Nourishing Traditions ja Weston A. Price Foundation muiden muassa listaavat useita terveyshyötyjä gelatiinille. Näihin kuuluvat mm.

 • Iho, hiukset ja kynnet hyötyvät gelatiinista ruokavaliossa

 • Gelatiini tekee hyvää nivelille ja luille ja auttaa niiden paranemista

 • Voi auttaa kiinteyttämään löysää ihoa (esim. raskauden jälkeen)

 • Voi parantaa ruoansulatusta

 • Gelatiinin huhutaan auttavan selluliitista eroon pääsemisessä

 • Erinomainen ravinnollisen kollageenin lähde

 • Proteiininlähde

 • Hyväksi hampaille

 • Voi pienentää allergiariskiä

 • Voi auttaa vuotavan suolen oireyhtymän kanssa

 • Voi vähentää lapsen ruoka-allergioita koska auttaa parantamaan vatsan ja suoliston seinämiä

Gelatiini koostuu pääasiassa aminohapoista glysiini ja proliini. Näitä löytyy luista, kudoksista ja elimistä joita emme enää nykyään syö ravintona riittävästi tai lainkaan. Nämä aminohapot ovat olennaisia ihon, hiusten ja kynsien hyvinvoinnille. Ei myöskään kannata unohtaa niiden merkitystä immuunitoiminnallemme sekä painonhallinnalle. Glysiini on tulehdusta lievittävää ja auttaa esim. haavoja paranemaan nopeammin. Se voi myös auttaa parantamaan unenlaatua ja helpottaa nukahtamista. Glysiini auttaa myös kehoamme poistamaan myrkkyjä.Seljanmarjat ja gelatiini ovat siis loistavia aineksia flunssan ja nuhan torjuntaan sekä yleiseen terveyden kohentamiseen ja tukemiseen. Aloitetaan ihan ensin seljanmarjasiirapin valmistuksella. Siirappia voi käyttää ihan sellaisenaan flunssan torjuntaan, mutta siitä voidaan myös valmistaa esim. teetä tai herkullisia "nallekarkkeja" joista lapsetkin pitävät.

Seljanmarjasiirappi

Ainekset

 • 2/3 kuppia (n. 1,5 dl) mustia seljanmarjoja (käytin kuivattuja)

 • 3,5 kuppia (n. 8 dl) vettä

 • 2 rkl tuoretta inkivääriä tai inkiväärijauhetta

 • 1 tl kanelia (ceylon)

 • 0,5 tl neilikkaa kokonaisina tai jauheena

 • hunajaa makeutukseen

Valmistus

 1. Mittaa kaikki ainekset paitsi hunaja kattilaan ja kiehauta. Anna sitten porista miedolla lämmöllä kannen alla kunnes nestemäärä on suunilleen puolittunut. Varaa tähän aikaa n. 45 min.

 2. Siivilöi neste sopivaan astiaan ja anna sen jäähtyä hieman. Alkuperäisessä ohjeessa siirappiin lisättiin 2,5 dl hunajaa mikä on mielestäni aivan liikaa. Makeuta siis oman makusi mukaan hunajalla jos aiot käyttää siirappia sellaisenaan. Jos teet siitä "nallekarkkeja" kuten minä, jätä makeutus pois tässä vaiheessa.

Seljanmarjasiirappia voidaan nauttia immuunisuojaa vahvistamaan 0,5 tl - 1 tl päivässä lapsille ja 0,5 rkl - 1 rkl aikuisille. Jos flunssa pääsee iskemään, ota normaali annostus 2-3 tunnin välein kunnes oireet hellittävät.

elderberry.jpg

Immuunisuojaa vahvistavat seljanmarja nallekarkit

Ainekset

 • 3 rkl gelatiinijauhetta

 • 1 dl seljanmarjasiirappia

 • 1 rkl hunajaa

 • hiukan steviauutetta (koko lehdestä valmistettua, ruskean väristä nestettä pipettipullossa)

Valmistus

 1. Mittaa seljanmarjasiirappi ja gelatiinijauhe kattilaan. Sekoita koko ajan rauhallisesti. Lämmitä miedolla lämmöllä (1-9 asteikolla 4:lla) kunnes seoksesta tulee tasaista ja gelatiini on kokonaan liuennut.

 2. Nosta kattila lämmöltä ja lisää sekaan hunaja.

 3. Lisämakeutta saat lisäämällä enemmän hunajaa tai ruiskauksen steviauutetta.

 4. Kaada seos jääpalamuotteihin ja laita jääkaappiin kunnes karkit ovat hyytyneet.

 5. Säilytä sekä siirappi, että karkit jääkaapissa.


Lähteet

http://wellnessmama.com/7419/12-uses-for-gelatin/http://www.savorylotus.com/2013/05/22/gelatin-do-you-know-this-superfood/http://www.naturalhealth365.com/food_news/gelatin.htmlhttp://www.mommypotamus.com/better-than-botox-natural-ingredient-reduces-wrinkles-cellulite-and-stretch-marks/http://www.herbwisdom.com/herb-elderberry.htmlhttp://umm.edu/health/medical/altmed/herb/elderberry

Raaka tattari-taatelipuuro ja karviaishillo

Raaka tattari-taatelipuuro ja karviaishillo

Green Builder mocktail

Green Builder mocktail

0