GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Pistaasikeksit ja lemon curd

Pistaasikeksit ja lemon curd

Nämä keksit on uusimmasta Glorian ruoka ja viini -lehdestä (2/2012). Ohje ei osunut omaan silmääni, sillä keksit eivät ole kovin kummoisen näköisiä. Onneksi Kalle innostui niistä ja halusi valmistaa näitä sillä näistähän tuli parhaita-keksejä-ikinä! Alkuperäisessä ohjeessa oli suolattomia pistaasipähkinöitä, mutta minusta nuo suolaiset olivat loistava valinta joten niillä tehdään nämä keksit meidän taloudessa jatkossakin. Taikina oli myös raakana niin hyvää, että sitä olisi (ainakin minä) voinut pistellä poskeensa vaikka puolikkaan tuosta satsista.Lemon curdista puolestaan tuli ihanan raikasta (ja makeaa). Se tahna mitä kaupoista saa valmiina.. no, siitä ei viitsisi edes puhua samassa lauseessa. Lemon Curd maistuu kesälle :)

Pistaasikeksit ja lemon curd


Pistaasikeksit

n. 45 kpl

Ainekset

  • 200 g pistaasipähkinöitä

  • 200 g huoneenlämpöistä voita

  • 1 dl sokeria

  • 3,5 - 4 dl vehnäjauhoja

Valmistus

  1. Rouhi pistaasit veitsellä. Osa pähkinähakkeesta voi olla rouheampaa, osa hienompaa. Kekseihin saa mielellään tulla vähän eri kokoista palaa niin tulee kivasti pureskeltavaa ja näyttää nätiltä.Vatkaa voi ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Lisää pähkinät ja jauhot. Sekoita tasaiseksi.

  2. Muotoile taikina jauhotetulla työpöydällä 3 tangoksi (ø n. 3 cm). Kääri pötköt folioon ja nosta jääkaappiin vähintään tunniksi.Laita uuni lämpiämään 200°:een (175° kiertoilmalla).

  3. Poista folio ja leikkaa tangot 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Nosta palat leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista n. 7 min. Anna jäähtyä.

  4. Tarjoa sellaisenaan tai lemon curdin kera.


Lemon Curd

n. 2,5 dl

Ainekset

  • 2 (luomu)sitruunan kuoret

  • 1 dl sitruunan mehua

  • 4 dl tomusokeria (tupla-annoksessa tämä on yhtä kuin 1 pkt)

  • 2 kananmunaa

  • 75 g (kirnu)voita

Valmistus

  1. Pese sitruunat huolellisesti.Raasta kuoret mahdollisimman hienoksi. Varo, ettei valkoista osaa tule mukaan. Purista mehu.Laita kuori, mehu, sokeri ja munat kattilaan. Lämmitä seos hitaasti, koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen. Ja kun tässä ohjeessa sanotaan, että sekoita koko ajan, se myös tarkoittaa sitä. Seos nimittäin palaa kattilan pohjaan herkästi ja nopeasti, jonka jälkeen saat lemon curdia ruskeilla täplillä (tuli testattua sekoita-lähes-koko-ajan-tekniikkaa joka muuten ei toimi). Laske lämpö keskilämmölle. Sekoita muutama minuutti, kunnes seos paksuuntuu kiisselimäiseksi.

  2. Nosta kattila liedeltä ja vatkaa voi pieninä nokareina joukkoon. Anna jäähtyä.

  3. Sitruunatahna säilyy jääkaapissa n. 5 vrk.

pistaasikeksit ja lemon curd
BBQ-ankkaa

BBQ-ankkaa

Tyrnibrûlée

Tyrnibrûlée