Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Paras kahvi syntyy näin + maistelupaketin arvonta (video)

Paras kahvi syntyy näin + maistelupaketin arvonta (video)

Sain hiljattain yhteydenoton Kahvikaverilta. En ollut aiemmin kuullut yrityksestä, joten luonnollisesti ensimmäisenä suuntasiin googleen ja tutustuin valikoimaan. Selvisi, että Kahvikaveri.fi on useassa maassa toimiva kahvin verkkomyymälä. Sain kokeiluuni muutaman kahvilaadun ja bonuksena myös maistelupaketin yhdelle onnekkaalle lukijalle. Arvonnan tiedot löydät kirjoituksen lopusta. Ensin muutama sana kahvista.

DSC05959web-683x1024.jpg

Miksi perus kahvi maistuu "kuralta"?

Luovuimme perinteisestä kahvinkeittimestä jo vuosia sitten, eikä paluuta ole. Ensin keittiöön ilmestyivät pressopannut, jotka ovat edelleen käytössä kun vieraita tulee kylään. Aiemmin käytimme lasista pressopannua, nykyään termospannua, jossa kahvi säilyy lämpimänä pidempään. Jo tässä vaihdoksessa huomasin kahvin maussa huomattavan eron - pressopannulla valmistettu kahvi on omaan makuuni täyteläisempää, vihvahteikkaampaa ja selvästi vähemmän pistävää kuin perinteisellä pannulla keitetty. Toinen merkittävä parannus tuli, kun aloimme jauhaa kahvipavut itse. Tätä ei voi liikaa korostaa. Vastajauhetuista pavuista valmistettu kahvi maistuu huomattavasti paremmalta! Töissä kollegat toisinaan ihmettelevät, miksi toimiston keittiössä jauhetaan kahvi äänekkäällä myllyllä, mutta itse heitän mielessäni riemuvoltteja ;) Kirjoitin aiemmin jutun viimeisimmästä kahvimyllystämme, johon olen edelleen super tyytyväinen - sillä saa kahvista sopivat jauhatukset ja määrät mihin tahansa pannuun.

Miksi perus kahvi siis maistuu "kuralta"? Oma ymmärrykseni on, että syyt voi tiivistää seuraaviin tekijöihin:

  • Suomessa ostetaan eniten keskivaaleapaahtoista kahvia, jossa on erityisen paljon parkkihappoja

  • Perinteinen kahvinkeitin kuumentaa kahvia pannussa koko keittoprosessin ajan, mikä saa parkkihapon määrän lisääntymään

  • Kahvinkeittimiin laitetaan useimmiten valmiiksijauhettuja kahveja, joiden maku yksinkertaisesti ei yllä vastajauhetun tasolle.

  • Perinteinen kahvinkeitin ei jaa vettä suodattimeen tasaisesti, vaan se lorotellaan kahvijauheen keskelle. Näin ollen purut eivät uutu tasaisesti ja osa makupotentiaalista jää käyttämättä.

Omat kahvisuosikkini

Pressopannulla maukasta kahvia, edullisesti ja varmasti

DSC06008web.jpg

Pressopannu on mielestäni ehdottomasti kätevin ja edullisin tapa keittää hyvää kahvia, käytit sitten valmiiksi jauhettua tai itse jauhettua kahvia. Olen kuitenkin kiinnostunut hyvän kahvin anatomiasta sen verran, että olen vuosien mittaan keräillyt muitakin kahvilaitteita kotiin. Pressopannun hyviä puolia on sen yksinkertaisuus. Ei suodattimia, ei kalkkeutumista. Pannu on helppo puhdistaa ja ottaa käyttöön, eikä sen käyttö vaadi baristataitoja.

Tällä videolla vilahtaa Uusi-Guinealainen Sigri. Kahvikaveri kuvailee kahvia näin: "Papua-Uusi-Guinea Sigri” on kevyt, makea ja tasapainoinen 100% Arabica Caturra -kahvi. Kahvi lumoaa kuivattujen hedelmien ja piparkakun aromillaan. Tämä kahvi sopii valmistettavaksi useilla eri valmistustavoilla. Vuonna 1950 perustettu SIGRI-kahvitila on saavuttanut vain muutamassa vuodessa kansainvälistä huomiota poikkeuksellisella maullaan. SIGRIN kahvipavut, jotka kasvavat 1550 metrin korkeudella merenpinnasta Papua-Uusi-Guinean Vaghi-laaksossa, poimitaan käsin vasta kun ne ovat täysin kypsiä. Tämän jälkeen kahvipavut joutuvat vielä läpäisemään erityisen laadunvalvontajärjestelmän, jotta kahviin voidaan saavuttaa täydellinen makeuden ja happamuuden tasapaino.

Kahvi tosiaan maistui hedelmäiselle aavistus piparkakkujen mausteista erottuu maussa. Videolla pannuun laitetaan kolme lusikallista jauhettua kahvia (minun makuni mukaisesti), Kalle sen sijaan laittaa omaansa kaksi. Makuasioita - pidän yleensä vahvemmasta kahvista. :)

Aeropressillä yhden hegen annokset kotona ja reissussa

Mieheni arkisuosikki on selkeästi Aeropress - ja tästä kahvista pidän minäkin. Aeropressillä valmistuu aromikas, vivahteikas kahvi näppärästi niin kotona kuin metsässä. Teen mielelläni työmatkalle kahvin mukaan aeropressillä suoraan termokseen. Aeropressiin sopivat mielestäni erityisen hyvin hieman kevyemmät, hedelmäisemmät kahvit - niiden maku aukeaa jostain syystä erityisen hyvin Aeropressillä valmistettuna. Aeropress kulkee mukanamme niin mökillä kuin pienillä ulkoiluretkillä. Se takaa meille hyvän kahvin ajasta ja paikasta riippumatta. Laite on kevyt ja helppo puhdistaa. Aeropressiin myydään kertakäyttösuodattimia, mutta myös metallisia, helposti puhtaaksi huuhtaistavia suodattimia joita itse suosin.

Tässä Kallen tapa valmistaa "the perfect cup of coffee":

Videolla näkyy meillä kokeilussa ollut Caprissimo Fragrante -kahvi, joka sopi mielestäni erinomaisesti Aeropressiin. Kahvisekoitus on tehty kahdesta brasilialaisesta kahvipapulajista. Aromi on pakkauksen kuvauksen mukaan lämmin, pähkinäisellä, voisella ja suklaisella makeudella. Maussa löytyy maitosuklaan vivahteita ja jälkimaussa hieman katkeria saksanpähkinöitä. Oma makupalettini ei ole aivan noin tarkaksi kehittynyt kahvin suhteen, mutta hyvää kahvi oli :)

Aamukahvi mutteripannulla

pakurikahvi-683x1024.jpg

Oma aamukahvisuosikkini on tällä hetkellä ylivoimaisesti mutteripannulla valmistettu lähes espressomaisen tumma kahvi, johon lisään nykyään tilkan kuumennettua iKaffe-kauramaitoa (ja ½ tl Polar Nutritionin pakuriuutejauhetta). Mutteripannulla valmistuu mielestäni ainoa oikea perinteinen kahvi ja myös mutteripannu on todella edullinen ja helppo laite kahvinvalmistukseen. Mutteripannulla valmistettu kahvi on todella vahvaa ja siksi lisään siihen mielelläni tilkan kauramaitoa, mikä auttaa pehmittämään sen vaikutusta vatsaani. Lisäksi olen ihastunut kauramaidon makuun tässä kahvissa. Samaa ovat kertoneet monet muutkin vannoutuneet maitokahvin juojat - kauramaito maistuu maitoa paremmalta kahvissa.

Reseptin suosikkiaamukahviini sekä pariin muuhun ihanaan antioksidanttirikkaaseen pakurijuomaan löydät uunituoreesta keittokirjastani VEGE Talvi :)

Muita - ROK & Chemex

Satunnaisemmin käytössä toimivat ROK ja Chemex. ROK on monipuolinen, täysin manuaalinen keitin. Sillä valmistuu herkullinen espresso sekä americano. Oman kokemukseni perusteella ROK:illa oppii nopeasti tekemään kohtuullisen espresson, mutta kunnon cremalla varustettu espresso vaatii jo vähän enemmän kokeilua ja harjoittelua vaikka laite itsessään yksinkertainen onkin. Minua viehättää ROK:issa siinä yhdistyvä tekninen yksinkertaisuus ja perinteisen espresson valmistuksen kokemus ilman sähköä. Ja se espresso - kun se onnistuu, se todella onnistuu :) Kirjoitin ROK:ista vähän tarkemmin pari vuotta sitten, kun hankimme laitteen.

Chemexissä on jotain todella viehättävää, mutta se on sen verran verkkainen laite, että säästän sen käytön rauhallisiin sunnuntaiaamuihin. Chemexillä valmistetussa kahvissa rasva siisvilöityy paksuun suodattimeen ja vettä valutetaan pyörein liikkein tasaisesti kaikkialle purujen päälle. Mausta tulee ihanan puhdas ja täyteläinen. Tuntuu, että tällä tekniikalla kahvin aromit on kenties helpoin saada esiin. Chemexin hyviä puolia ovat siis sen helppokäyttöisyys, vatsaystävällinen kahvi sekä hyvä, puhdas maku. Huonoja puolia ovat oikeastaan valmistuksen (suhteellinen) hitaus sekä filtterit - niitä siis joutuu ostamaan lisää eikä laitteeseen ole tarjolla kestosuodattimia. Lasista pannua voi pitää hellan levyllä miedolla lämmöllä jos haluaa kahvin säilyvän pidempään lämpimänä.

Kahvikaveri.fi

Sain tätä kirjoitusta varten Kahvikaverin kahveja testattavaksi. Samalla tuli tutustuttua heidän palveluun. Kokemus on ollut kaikin puolin positiivinen. Kahvit ovat olleet maukkaita ja toimitus oli todella nopea! Paketti saapui näppärästi lähimarketin SmartPostiin. On ihanaa saada hieman vaihtelua lähikaupoista löytyvään kahvivalikoimaan, joka on varsin monotoninen. Jos jotain voisin vielä Kahvikaverin lajitelmaan toivoa lisää, olisi panostus luomukahveihin.

Kahvimaistelupaketin arvonta

kuva: kahvikaveri.fi

kuva: kahvikaveri.fi

Haluaisitko sinäkin päästä maistelemaan vähän uusia kahveja? Kahvikaveri on ystävällisesti antanut blogini kautta arvottavaksi maistelupaketin, joka sisältää neljä eri kahvia. Jokainen laatikon kahvipakkaus on merkitty numeroilla #1, #2, #3 ja #4. Ennen maistamista et siis tiedä mitään, mistä pavut ovat peräisin, mikä on paahtotaso tai vahvuus  – toisin sanoen, et tiedä kirjaimellisesti mitään kahvista jota olet maistamassa. Kaikki työ on jätetty luotettaville makureseptoreillesi.

Laatikossa on neljä pakettia kahvia (150g kussakin), maisteluopas, joiden avulla voit järjestää maistiaiset kotonasi sekä vihko, jonka voit avata ja lukea maistamisen jälkeen. Kirjasesta saat selville, minkälainen kahvi oli piilotettu jokaisen numeron alle. Tämä on minusta hauska tapa tutustua uusiin kahveihin yksin tai porukassa!

Arvonta on käynnissä 1 viikon ajan, aikavälillä 6.–12.11.2017.

Voittaja ilmoitetaan maanantaina 13.11. ja olen yhteydessä voittajaan - huolehdithan siis, että lisäät kommenttiisi toimivan sähköpostiosoitteen :)

Miten voit osallistua?

Käy kurkkaamassa Kahvikaverin valikoimaa ja kerro kommentissasi mikä kahvi sinua eniten houkuttelisi. Vaihtoehtoisesti voit kertoa omasta kamalimmasta / parhaasta kahvikokemuksesta tai miten tykkäät oman kahvisi juoda. Blogiin sekä Facebookiin jätetyt kommentit ovat mukana arvonnassa. Jos haluat, voit jättää kommentin molempiin ja saada kaksi lippua arvontaan.

Tutustu kahvikaveri.fi:n valikoimaan tästä

Arvonnan tulos

Suoritin arvonnan seuraavalla metodilla: Kirjoitin kaikkien osallistujien nimet excel-listaan sekä FB-kommenteista, että blogin puolelta. Sitten pistin excelin heittämään kaikki nimet sekaisin. Seuraavaksi käytin googlen number randomizeria, jolle annoin tehtäväksi valita yhden numeron osallistujien kokonaislukumäärästä. Tuon numeron osoittamalta riviltä excelistä löytyi sitten voittaja: Pia. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille osallistuneille! :) 

Indieplacen viikon bloggaaja -haastattelu

Indieplacen viikon bloggaaja -haastattelu

Tuorehernekeitto rosmariinilla

Tuorehernekeitto rosmariinilla

0