GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Missä kannattaa käydä syömässä tai kahvilla Porvoossa 2022?

Missä kannattaa käydä syömässä tai kahvilla Porvoossa 2022?

Minulta kysytään tasaiseen tahtiin, mitä kahviloita ja ravintoloita suosittelisin Porvoossa, joten ajattelin tehdä katsauksen tämän hetken suosikkeihini. Porvoosta löytyy kaupungin kokoon nähden mielestäni aivan huikea määrä erinomaisia ruokapaikkoja. Valinnan varaa löytyy niin vegelle kuin sekaanille ja kaikille siitä väliltä.

Sain ilokseni lainata tähän kirjoitukseen muutaman kauniin maisemakuvan paikalliselta lahjakkaalta valokuvaajalta, Niko Laurilalta. Kannattaa käydä tutustumassa hänen kotisivuihinsa! Niko kuvaa omien sanojensa mukaan “… maalla, merellä ja ilmassa. Valokuvat, videotuotannot, ilmakuvat sekä 3D-virtuaalikierroksia. Suomessa ja ulkomailla.” Kuvissa tiivistyy ihania tunnelmia ja maisemia. Erityisen vaikuttavia ovat mielestäni luontokuvat, mm. Emäsalosta.

Porvoon vanha kaupunki © Niko Laurila

Ani’s café

Vegeruokailijan kannattaa ehdottomasti piipahtaa vanhan kaupungin keskustassa sijaitsevassa Ani’s caféssa. Ani’s cafésta löydät herkullista vegeruokaa ja -leivonnaisia. HUOM! Valitettavasti Ani’s Café vaurioitui pahasti 2022 kesällä tulipalossa ja on toistaiseksi suljettu (päiv. 27.10.2022).

Parasta Ani’s Caféssa

  • sijainti, miljöö

  • runsas kasvisruokavalikoima

www.aniscafe.fi


Café Cabriole

Porvoon uuden puolen torin reunalta löytyy perinteikäs Café Cabriole. Täältä löydät varmasti kaupungin parhaat kakku-ja leivosvalikoimat (valikoimaa on useita metrejä!) ja kohtuullisen kokoisen salaattitiskin. Cabriolesta tilaan/ostan nykyään usein kakut juhliin, ne ovat todella herkullisia ja näyttäviä.

Parasta Café Cabriolessa

  • Mieletön kakku- ja leivonnaisvalikoima

  • Perinteinen paikka, tunnelmallinen

www.cabriole.fi


Gabriel 1763

Jos kaipaat hyvää pizzaa, kannattaa poiketa Gabrieliin. Täältä löydät herkulliset salaatit ja ehkä eteläisen Suomen parhaat pizzat. Gabriel löytyy vanhan kaupungin keskeltä, kauniista miljööstä. Vuonna 2012 on nimetty 1700-luvulla Porvoon pormestarina toimineen Gabriel Hagertin mukaan. Gabriel 1763 yhdistelee makuja mielenkiintoisesti ja ravintola on tunnelmallinen. Tänne menisin hieman pienemmällä seurueella tai varaisin paikan isommalle porukalle hyvissä ajoin.

Parasta Gabriel 1763:ssa

  • Pizzat! Kekseliäät, epätyypillisemmät täytteet.

  • Kaunis paikka, kiva sijainti vanhan kaupungin ytimessä

www.gabriel1763.fi


Glassikko

Vanhan Porvoon Glassikko on ehkä kaupungin ihanin brunssipaikka. Aivan kirkon juuressa, tunnelmallisessa puutalossa sijaitseva ravintola tarjoaa myös aivan järkkyhyvät pizzat jotka on valmistettu kunnon taikinasta. Tai ainakin on tarjonnut. Glassikko on vastuussa myös Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan artesaanijäätelöistä (löydät näitä jäätelöitä kojuista ja pyöräilevän jäätelökuskin kojusta kesäisin), ja näyttäisi siltä, että toiminta on kallistumassa entistä vahvemmin siihen suuntaan. Kannattaa seurata ravintolan FB-sivua, missä lisätietoja! Joka tapauksessa käymisen arvoinen paikka - kaikki mitä tämä omistajapariskunta on Porvoossa luonut ravintolaskeneen, on ollut pelkkää priimaa.

Parasta Glassikossa

  • Brunssi

  • Pizzat

  • Vanhan Porvoon jäätelö

  • Viehättävä paikka

www.glassikko.fi


Alexander GRILL HOUSE

Alexander Grill House (aiemmin nimellä Kruunu, omistajat ilmeisesti hieman vaihtuivat matkalla, mutta ruoan laatu ja tyyli säilyi) löytyy “tältä puolelta jokea” jos saavut Porvooseen Helsingistä, Näsin S-Marketin vieressä. Grill House on menun perusteella jotain pizzerian ja grilliravintolan väliltä.

Ruoka on Grill Housessa on aina hyvää. Burgerit, pizzat, grilliruoat. Lapset huomioidaan kivasti ja palvelu on aina todella ystävällistä. Tykkään erityisesti ravintolan aioli-grillikanasta, jonka tilaan kasvisten kanssa. Kasvikset ovat muuten kunnon kasviksia, eikä mitään pakaste herne-maissi-paprikaa. Tänne voi hyvin lähteä ruokailemaan isommallakin porukalla, sillä valinnan varaa on runsaasti!

Parasta Grill Housessa

  • Laaja valikoima

  • Extrahyvä grilli

  • Ystävällinen palvelu, perheravintolan tuntu (se lähiravintola minne on aina kiva palata kun sitä pyörittää tuttu perhe.. se fiilis :)

www.alexandergrillhouse.fi


Meat District

Tässä ravintolassa voit käydä myös kasvissyöjän kanssa, mutta sekaanille tämä on erityisen hyvä paikka. Kauniissa miljöössä aivan vanhan kaupungin ytimessä. Meat District on mielenkiintoisesti vegaanisen Ani’s cafen vieressä. Hauska kombinaatio mielestäni. Meat Districtin tiloista löydät jopa teollishenkiset “lihakaapit”. Mielenkiintoinen, visuaalisesti vaikuttava ympäristö kaiken kaikkiaan. Kuten nimestäkin voit päätellä, Meat Districtistä löydät ensiluokkaiset pihvit, mutta olen tosiaan myös kasvisruoka-ateriankin siellä erittäin tyytyväisenä syönyt. HUOM! Meat District vaurioitui pahasti tulipalossa kesällä 2022 ja on toistaiseksi suljettu (päiv. 27.10.2022)

Parasta Meat Districtissä

  • Kivan näköinen miljöö, hyvä sijainti vanhassa Porvoossa

  • Erityisen hyvät liharuoat

www.meatdistrict.fi

Porvoon vanha kaupunki (Meat District oikealla). Kuva © Niko Laurila

Porvoon vanha kaupunki (Meat District oikealla). Kuva © Niko Laurila

Nonna SoPHia

Trattoria Nonna Sofia on ehkä tämän hetken suurin suosikkini Porvoossa! Super hyvää italialaista ruokaa ja ihanasti sisustettu paikka. Paikka on tosi suosittu joten pöytä kannattaa varata etukäteen!

Parasta Nonna Sophiassa

  • Super herkulliset maut

  • Viihtyisä paikka, ihan keskustassa

www.trattorianonnasophia.fi


PetriS Chocolate Room

Unohda Brunbergin suklaat ja piipahda PetriS Chocolate Roomiin kahville ja nappaa siihen kylkeen pala kaupungin parasta suklaata. Tai ehkä joku tämän kahvilan ihanista leivoksista. Petri'S Chocolate Roomin kahvila löytyy vanhan kaupungin ytimestä. Mukaasi tai lahjaksi voit samalla poimia vitriinistä custom suklaakohvehtikokoelman.

Parasta PetriS Chocolate Roomissa

  • Runebergin tortut

  • Konvehti (praliini) valikoima

  • Kaupungin parhaat suklaat

www.petris.fi


Rafael’s Steakhouse

Rafael’sista löytyy parhaat maksapihvit. Ei edes kaupungin parhaat, vaan oikeasti ihan vaan parhaat. Etenkin raudanpuutteesta kärsiessäni oikein himoitsin niitä. ;) Hieman tyylikkäämpi paikka, joka löytyy läheltä toria. Taivaallisten maksapihvien lisäksi ruokalista on muuten “perus hyvä”. Ei mitään erikoista, mutta sellaista tasalaatuista, perusturvallista. Tänne mahtuu isommallakin seurueella. Mutta tosiaan, jos olet maksan ystävä, täältä löydät ihan parhaat maksapihvit.

Parasta Rafael’s Steakhousessa

  • maksapihvit

  • tyylikäs ravintola

  • keskeinen sijainti

www.rafaels.fi


Ranta-aitta

Ranta-aitta löytyy niistä punaisista puutaloista joen varrelta, mistä kaikki haluavat oman postikorttikuvansa. Ranta-Aitassa olen syönyt pariin kertaan viime kesänä. Molemmilla kerroilla ruoka on ollut tapas-tyyppistä ja todella hyvää, mutta samaan aikaan olemme sattuneet paikalle trubaduurin soittaessa niin kovalla volyymillä, että on saanut pelätä omien tärykalvojen puolesta. Reagoin harvoin musiikkiin ravintoloissa, mutta näissä tilanteissa koko seurue on kiemurrellut musiikin takia hieman ahdistuneena ja toisella kertaa vaihdoimme pöytää kauemmas heti tilaisuuden sattuessa. Jos siis et ole kovaäänisen musiikin perään, tarkista ravintolan musakalenteri. Tarjoilu on myös ollut molemmilla kerroilla melko hidasta, joten tämä ei ole kiireisen paikka. Ruoka on kuitenkin todella herkullista ja paikkahan on ihanassa, tunnelmallisessa miljöössä!

Parasta Ranta-aitassa

  • Ruoka! Herkullisia, kauniita annoksia. Freesit maut.

  • Sijainti: näkymä joelle, vanhassa kaupungissa

www.rantaaitta.fi


SALT

Jotenkin olin pitkään onnistunut tahtomattani välttämään Saltissa käyntiä, mutta ihastuin paikkaan kertaheitolla. Kivan näköinen paikka, jossain kohtuuhintaisen ravintolakokemuksen paikkeilla ja todella maukkaat ruoat ja kauniit annokset. Salt sijaitsee Porvoon kauniissa vanhassa kaupungissa, aika lailla kirkon juuressa.

Parasta Saltissa

  • Kaunis miljöö, tunnelmallinen ravintola

  • Kauniit, herkulliset annokset

www.restaurantsalt.fi


SicaPelle

Ahh… Sicapelle.. Yksi Porvoon ihanimpia ravintoloita! Hauskan niminen ravintola löytyy vanhan kaupungin ylälaitamilta, kirkon juuresta. SicaPelle Wining & Dining on tribuutti elämän iloille ja nautinnoille, miellyttävässä ympäristössä. Valitsisin SicaPellen ruokapaikaksi pienemmällä seurueella tai kahden kesken, sillä paikka on ihanan tunnelmallinen ja ruoka aivan erityisen hyvää (ei sillä, etteikö erityisen hyvä ruoka maistuisi isommallekin porukalle!) Ravintola on auki vain ilta-aikoihin.

Parasta SicaPellessä

  • Herkullinen ruoka

  • Tunnelmallinen paikka

www.sicapelle.fi


Sinne

Bistro Sinne on asteen parempi paikka ruokailulle Porvoon taidetehtaalla. Bistro Sinnen toiminta pohjautuu kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen. Tämän huomaat mielenkiintoisissa ruokalajeissa, makuyhdistelmissä ja raaka-aineiden alkuperässä. Sinnessä otetaan hienosti huomioon lapset, niin palvelussa kuin ruokavaihtoehdoissa. Jos listan ruoat eivät sovi lapsille, löytyy aina jokin ratkaisu. Mielenkiintoinen sisustus, ihanat brunssit, herkulliset illalliset. Sinne ei ole pettänyt kertaakaan! Lähipiiristäni on monikin matkannut Porvooseen nimenomaan Sinneen syömään ja näin teimme exänikin kanssa, ennen kuin muutimme Porvooseen.

Parasta Sinnessä

  • Aina hyvä ruoka, jota muokataan tarvittaessa joustavasti lapsille tai allergioiden mukaan

  • Kauniit annokset

  • Viihtyisä paikka

www.sinneporvoo.fi


Zum Beispiel

Zum Beispiel on ollut pitkään sellainen takuuvarma ravintolavalinta, kun ruokaa pitäisi löytää. Zumin menusta voi löytää vaikutteita vähän ympäri maailmaa. Erityisen hyviä pastoja ja salaatteja ja vaikka yleensä hyppäisit alkupalaleipien yli, kannattaa Zumin hapanjuureen leivottu (luomu) leipä testata ja ostaa vaikka yksi mukaankin! Zumin ruoan tunnistaa laadukkaista raaka-aineista, runsaista kasviksista ja puhtaista mauista. Myös Zumin jäätelöt ovat testaamisen arvoisia ja kesäisin ravintolan edestä löydätkin ihanan turkoosin jäätelöauton. Kaikki Zumin ruoka on laktoositonta, ja eri ruokavaliot otetaan hyvin huomioon. Myös gluteeniton leipä leivotaan itse. Arvostan myös ravintolan panostusta raaka-aineiden alkuperään ja tuotantoon - suuri osa onkin luomua.

Zumin menu on kattava joten tänne on helppo tulla isollakin porukalla syömään - kaikille löytyy varmasti jotain.

Parasta Zum Beispielissä

  • Takuuvarma hyvä ruoka

  • Monipuolinen menu, mistä löytyy jotain kaikille

  • Laadukkaat ainekset

www.zum.fi

Gluteeniton saksanpähkinä-kauraleipä

Gluteeniton saksanpähkinä-kauraleipä

Sini-violetti mustikkagranola (gluteeniton)

Sini-violetti mustikkagranola (gluteeniton)