Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Ihanat omenasoseet

Ihanat omenasoseet

Olen tässä syksyn mittaan keitellyt omenasosetta. Saimme ensin kassillisen omenoita tädiltäni, sitten vielä bonuksena pari kassillista naapureiltamme. Ihan mahtavaa! Keittelin muutaman satsin hillosokeripaketin ohjeen mukaan. Todella helppoa ja lopputulos oli todella onnistunut, toisin kuin pari vuotta sitten tekemämme ensimmäinen kokeilu. Omenasoseesta tuli tasaista ja kauniin väristä tällä kertaa.

Lisäksi tein yhden satsin sokeroimatonta, vaniljalla maustettua omenasosetta meidän tytölle. Siitäkin tuli hyvää. Purkitin soseen pilttipurkkeihin ja säilykepurkkeihin mihin sain sen säilöttyä tyhjiöön. Toivon soseen säilyvän näin hieman pidempään. Mitään aiempaa kokemustahan tästä ei ole joten saa nähdä!

Perinteinen omenasose

Ainekset

  • 2 kg omenasosetta

  • 1 kg hillosokeria

  • 2 dl vettä

Valmistus

  1. Kuori omenat, lohko ne kattilaan. Keitä omenia pienessä vesimäärässä kunnes omena soseutuu, voit tarvittaessa soseuttaa sauvasekoittimella. Lisää joukkoon 1 kg hillosokeria jokaista 2 kg omenasosetta kohti sekä 2 dl vettä. Tein itse niin, että punnitsin lohkotut ja kuoritut omenat ennen kuin aloitin keittämisen niin ei tarvinnut soseen kanssa sitten läträtä.

  2. Keitä sosetta ja sokeria vielä 10 min.

  3. Kaada valmis sose pestyihin, kuumennettuihin purkkeihin (uunissa tai kattilassa kiehuvassa vedessä) ja sulje. Jos käytät säilykepurkkeja, täytä ne piripintaan. Kun purkki jäähtyy, vetäytyy sisältö ja imaisee korkin sisään jolloin alkaa kuulua pieniä napsahduksia hillopurkkinurkasta :) Näin hillot ja soseet säilyvät paremmin ilman keljuja homeongelmia. 

Sokeriton versio

Sokerittoman version säilymisajasta en osaa nyt tosiaan sanoa, mutta valmistin sokerittoman version näin:

Ainekset

  • Kattilallinen omenoita kuorittuna ja lohkottuna

  • aitoa vaniljaa

Valmistus

  1. Kuori omenat ja lohko ne kattilaan. Keitä omenia pienessä vesimäärässä kunnes soseutuvat, avita tarvittaessa sauvasekoittimella. Lisää joukkoon ripaus aitoa vaniljaa tai kaavi sekaan vaniljatangon siemenet ja viskaa vaikka koko tanko sekaan keittämisen ajaksi.

  2. Kaada valmis omenasose kuumennettuihin purkkeihin. Kuten yllä, täytä purkit piripintaan jotta säilyvyys paranee. Omenasoseita voisi hyvin maustaa esim. juuri vaniljalla tai vaikkapa kanelilla. Myös inkivääri sopii omenan seuraan mainiosti!

Toffeinen banaani-pähkinäkakku

Toffeinen banaani-pähkinäkakku

Tiramisu

Tiramisu

0