GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Tee-se-itse wanhan ajan viili

Tee-se-itse wanhan ajan viili

Tämän viilinvalmistusohjeen olen alunperin julkaissut suositussa ensikirjassani Aamupala. Nyt wanhan ajan viilin valloittaessa suomalaisten sydämet Antti Heikkilän johdolla, ruokakauppojen viilihyllyt huutavat useasti tyhjyyttä.

Itselläni on viilivillityksiä kausiluontoisesti. Innostun syömään sitä aina välillä ja sitten taas unohdan koko ruoan. Sitten kun viilikausi on iskenyt, olen tuskaillut viilihyllyjen äärellä: löytyy niin rasvatonta, luomuviiliä kevytmaitopohjaisena, kuin täysmaitopohjaistakin, mutta se taas ei ole luomua.. Minä kun söisin mieluiten täysrasvaista, homogenoimattomasta maidosta valmistettua luomuviiliä. Miksi näin? Koska syön mielelläni mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa ja täysmaidosta valmistettu viili maistuu minusta ylivoimaisesti parhaalta.

Ystävältä opittu viilinviljelymetodi

Ystäväni opetti minulle viilin “viljelyn” salat vuosia sitten. Hän oli siihen aikaan kuukausia komennuksilla tekemässä tutkimusta alueilla, joilla oli hyvin rajallisesti ruokavaihtoehtoja tarjolla. Ystäväni oli kovin tykästynyt syömään aamuisin aina kulhollisen viiliä ja mysliä ja opetteli itse tuolloin valmistamaan itse omat viilinsä, jotta sai aloitettua aamunsa edelleen omilla suosikeilla, karummissakin olosuhteissa.

Tuon ystäväni opettaman viilinviljelymetodin yksinkertaisuus viehätti minua ja päätin kokeilla vaikken sitä ennen mikään viilin ylin ystävä ollutkaan. Kaupoista voi toki ostaa hienoja viilintekoon tarkoitettuja aloituspakkauksiakin, mutta oikeasti et tarvitse kuin yhden valmiin purkin tavallista viiliä ja muutaman tyhjän kupin tai astian.

Rajattomasti itse tehtyä viiliä

Aloitan viilinvalmistuksen ostamalla purkillisen tavallista täysmaitoviiliä ja sitten aloitan viljelyn. Tätä prosessia voi jatkaa loputtomiin. Kun olet saanut yhden erän viiliä tehtyä, voit ottaa yhden valmiista viileistä ja jakaa sen taas uusiin purkkeihin. Näin sinulla on käytännössä ehtymätön viilivarasto, kunhan huolehdit siitä, että sinulla on aina uutta maitoa saatavilla.

Tee-se-itse wanhan ajan viili

5 annosta


Ainekset

  • 1 litra täysmaitoa (mieluusti vanhan ajan maitoa)

  • 1 prk kaupan viiliä

Valmistus

  1. Tasaa viili viiteen astiaan. Jaa sitten maito viilin päälle astioihin.

  2. Peitä astiat kelmulla ja anna olla huoneenlämmössä vuorokauden verran.

  3. Nosta viiliastiat jääkaappiin. Pidä ne edelleen kelmulla peitettynä. Viili on syötävää heti kun se on viileää.

  4. Nauti valmis viili esim. chia-hillon tai kanelin ja intiaanisokerin kera.

itse tehty viili
Unelmainen porkkanakakku

Unelmainen porkkanakakku

Marjaisat chia-välipalapatukat

Marjaisat chia-välipalapatukat