GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Stevia vs aspartaami E951 vs HFCS

Stevia vs aspartaami E951 vs HFCS

Olen hiljattain tutustunut sellaiseen kasviin kuin Stevia Rebaudiana Bertoni. Steviassa on 0 kcal, 0 hiilareita ja sitä mukaa 0 GI eli glykeeminen indeksi (ts. ei vaikuta verensokeriin). Stevia on kasvi joka kuuluu astereiden/Auringonkukkain (Asteraceae) sukuun ja on terveellinen vaihtoehto kemiallisille makeutusaineille.

Stevia

Stevia

Stevia

Stevia yrtin makea osa muunnetaan äärettömän makeaksi jauheeksi. Alkuperäiskansat Paraguayssa ja muualla Etelä Amerikassa ovat käyttäneet Steviaa vuosisatoja - turvallisesti. Steviaa käytetään yleisesti oikeastaan minkä tahansa ruoan tai juoman makeuttamiseen, joskin sen suosio kahvin ja teen makeuttajana on noussut voimakkaimmin viime aikoina. Koska Stevia ei vaikuta verensokeriin, se voidaan olettaa soveltuvan erinomaisesti henkilöille joiden täytyy pitää oma verensokeri tasapainossa. En kuienkaan voi väittää että Stevia on esim soveltuva diabeetikoille, sillä en itse ole diabeetikko, enkä ole saanut lääketieteellistä koulutusta. Voin vain viitata löytämiini teksteihin.

Steviasta on olemassa yli 200 julkaistua raporttia ja sitä käytetään erityisesti Japanissa, Kiinassa ja Etelä Amerikassa. Japanissa esimerkiksi aspartaamin ja sakkariinin käyttö on puolestaan kokonaan kiellettyä.

Suomessa Steviaa ei ainakaan toistaiseksi saa markkinoida makeutusaineena, mutta sitä saa ostettua tietyistä kaupoista ja käyttötavasta voi päättää itse. Täysin Stevialla ei voi sokeria korvata, sillä sokerilla on aivan ainutlaatuisia ominaisuuksia esimerkiksi jälkiruuan valmistuksessa, mutta monessa kohtaa sokerin voi korvata Stevialla, jota on saatavilla nestemäisenä sekä jauheena.

Ostin pussillisen Steviaa Punnitse&Säästä liikkeestä Helsingistä (Fredrikinkatu), pussi löytyi puhdistusaine/kosmetiikkapuolelta. Pussi on hieman hinnakas, mutta kun ainetta alkaa käyttämään, tajuaa miksi näin on. Jauhetta kuluu minimaalinen määrä sokeriin verrattuna ja pussillinen kestää pienen ikuisuuden. Ravintoterapeuttiystäväni on käyttänyt Steviaa jo vuosia ja suositteli sen käyttöä lämpimästi.

Stevia vs Aspartaami

Henkilökohtaisesti uskon aspartaamin olevan jopa myrkyllistä ja tätä väitettä tuki mm. keskustelu jonka äitini kävi lääkärituttavansa kanssa, joka oli syvästi huolissaan aspartaamin käytöstä ja sen vaikutuksesta elimistöömme.

Löytämieni lähteiden mukaan aspartaami muuttuu elimistössämme kahdeksi aminohapoksi sekä metanoliksi. Metanoli on erityisen myrkyllinen aine, jo pieninä annoksina. Metanolin imeytyminen elimistöömme nopeutuu huomattavasti jos aspartaamia kuumennetaa. Tämä tapahtuu jos aspartaamia sisältävää tuotetta säilytetään väärin tai jos sitä lämmitetään (esim. osana ruokaa tai einestä). EPA määrittää metanolin kumulatiiviseksi myrkyksi ja suosittavat sen kulutuksen rajoittamista 7.8mg/päivä. Yksi litra aspartaamilla makeutettua juomaa sisältää keskimäärin 56mg metanolia - 7-kertainen määrä "turvallisen" rajan yli. Henkilökohtaisesti en usko mihinkään "turvalliseen rajaan", mitä aspartaamin käyttöön tulee ja pyrin aktiivisesti välttämään kemiallisten makeutusaineiden käyttöä.

Aspartaamin aiheuttamia oireita on kirjattu 92, koomasta aiokasvaimiin ja kuolemaan. Suurin osa oireista on hermostollisia, koska aspartaami tuhoaa hermostoa. Muistinmenetys johtuu siitä, että aspartaamihappo ja fenyylialaniini (phenylalanine) ovat hermomyrkkyjä ilman proteiinin muita aminohappoja. Ne ohittavat siksi aivojen veriesteen ja rappeuttavat aivosoluja.

Muita aspartaamin aiheuttamia oireita ovat mm.Päänsäryt, migreeni, huimaus, pahoinovinti, tunnottomuus, painonnousu, ihottumat, masennus, väsymys, ärtyneisyys, unettomuus, näköongelmat, kuulo-ongelmat, hengitysvaikeudet, ahdistuskohtaukset, muistinmenetys, sydänkohtaukset, lihaskouristukset, takykardia, sydämentykytykset,  "puuroutuva" puhe, makuaistin menetys, tinnitus, pyörrytys, nivelkivut.

Sillä lailla. Siitä vaan sitten ostamaan lapsille sinistä smurffilimpparia mikä todennäköisesti on värjätty atsoväreillä ja makeutettu aspartaamilla. Ei ihme, että puhutaan yleistyvästä muistinmenetyksestä jo nuorilla aikuisilla, sekä kasvavasta ADHD ongelmasta. Itse valitsen mieluummin kunnon voita ja aitoa sokeria kuin kemiallisia yhdisteitä tai margariinia, mikä on sekin teollisuuden tuotoksia. Stevia tuntuu todella houkuttelevalta vaihtoehdolta luontaisuutensa vuoksi ja kaikki tieto mitä olen siitä löytänyt, puoltaa ajatusta sen käytön turvallisuudesta.

Aspartaami on diettituote, joopa joo

Aspartaamin (E951) on todettu jopa lisäävän ihmisten makeanhimoa ja tutkimuksissa on todettu ihmisten laihtuvan helpommin heidän lopetettuaan aspartaamin käytön. Diabetes-spesialisti ja aspartaamimyrkytyksen asiantuntija tohtori J.H. Roberts kertoo, että saatuaan potilaitaan vieroitetuksi aspartaamista, näiden paino laski kymmenkunta kiloa.  Sepä onkin vaan pirulainen välteltäväksi, sillä aspartaamia sujautetaan vähän joka tuotteeseen, jopa D-vitamiini tabletteja ostaessani huomasin suurimman osan sisältävän aspartaamia!

Aspartaamin sisältämä metanoli naamioituu formaldehydiksi silmän verkkokalvolla. Formaldehydi kuuluu samaan myrkkyryhmään kuin syanidi ja arsenikki. Aspartaamin metanoli muuttuu jo yli 30 asteessa karsinogeeniksi, formaldehydiksi. Tämä on voimakas myrkky, joka jo pieninä määrinä voi aiheuttaa geneettisiä ja immuunijärjestelmän vaurioita. Formaldehydi puolestaan muuttuu muurahaishapoksi, joka aiheuttaa verisuonten laajentumista ja estää kudosten hapensaantia.

Aspartaami on addiktoiva aine, joka aiheuttaa herkästi riippuvuutta. Myös diabeetikoille suositellaan yleisesti aspartaamia. Etenkin kun diabeetikot pyrkivät välttämään sokeria ja muita hiilihydraatteja, voi nautitun aspartaamin määrä kohota pilviin. Ristiriitaista onkin, että myös aspartaamin tiedetään aiheuttavan diabetesta. Äidin nauttima aspartaami hedelmöityksen ja raskauden aikana voi aiheuttaa lapselle synnytysvaurioita. Myrkky siirtyy lapsen myös imetyksen välityksellä. Aspartaamin haittavaikutukset korostuvatkin juuri lapsilla, jotka eivät kykene aikuisten tahtiin poistamaan myrkyllisiä aineosia. Lapsilla tällä aspartaamin liikasaannilla on suurta merkitystä koulumenestykseen, sillä aspartaami vaikuttaa erityisesti siihen aivojen osaan jossa oppiminen tapahtuu. Aspartaamilla on myös vakavia vaikutuksia näköön sekä MS-taudin kehittymisen.

Stevian on puolestaan todettu vähentävän makeanhimoa, mikä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon aspartaamin kaltaiselle kemialliselle myrkylle. Toinen luontainen vaihtoehto makeutukseen on hunaja. Yes, hunaja! Makea, terveellinen hunaja jota saa jokaisesta lähikaupasta. Parhaat terveyshyödyt hunajasta saa kun nauttii sen kuumentamatta, jolloin valtaosa sen terveellisistä ainesosista katoaa. Myös vaahtersiirappi on hyvä, makea vaihtoehto. Millään näistä luontaisista makeuttajista ei ole sivuvaikutuksia kuten kemiallisilla "vastineillaan".

Varo

Kehottaisin tutkimaan tarkkaan kaikkien "0-kaloria", "diet", "sokeriton" jne tuotteiden sisällysluettelot. Sama pätee kaikkiin valmiisiin jälkiruokiin sekä "kevyt" jogurtteihin ym. Väittäisin että löydät 95% näistä tuotteista aspartaamia tai muuta kemiallista makeutusainetta, jotka kaiken järjen mukaan tulisi lukea myrkyiksi. Toinen aines mihin kiinnittäisin huomiota on maissisiirappi - corn syrup tai high fructore corn syrup jota on lisätty lähsetylkoon Kaikkeen ruokaan ja eineksiin tuomaan makua. Tämä "siirappi" valmistetaan maissista ja aiheuttaa todellisen piikin verensokeriin.

High Fructose Corn Syrup (HFCS)

Tätä "maissisiirappia" valistetaan vaihtamalla maissitärkkelyksen glukoosi fruktoosiin. Lopputulos on glukoosin ja fruktoosin yhdistelmä. Lopputulos on sokeria edullisempi, hyllyikää pidentävä aine jota teollisuus suosii. Maissisiirappia valmistettaessa sen fruktoosipitoisuutta kasvatetaan, jotta se maistuisi makeammalta. Kun "siirappia" alettiin käyttää limuissa, huomattiin ihmisten alkavan kuluttaa niitä tavallista enemmän. HFCS on yhdistetty tutkimuksissa myös painonnousuun.

Asiantuntijat käyvät keskustelua siitä, miten järkevää maissisiirapin käyttö on Yhdysvaltain lihavuusepidemian ja nopeasti yleistyvän 2-tyypin diabeteksen valossa. Ne, joiden mielestä nämä ongelmat ovat yhteydessä toisiinsa, huomauttavat, että lihavuusongelma ja ruoan makeuttaminen epäilyttävällä maissisiirapilla ovat ajallisesti yhteydessä toisiinsa.

Fruktoosi jota niin kovasti mainostetaan luonnon omana makeutusaineena, ei sekään ole ihan ongelmaton. Fruktoosi on luonnossa esiintyvä sokeri. Sitä on hunajassa, pieninä määrinä kasviksissa ja tietysti hedelmissä. Kaikki hedelmien sokeri ei kuitenkaan ole fruktoosia. Fruktoosi on joissain tutkimuksissa yhdistetty rasvan voimakkaampaan varastoitumiseen elimistöön ja sen kuluttaminen suurina määrinä voi aiheuttaa ylensyömistä. Mielenkiintoinen kirjoitus fruktoosista sekä käännös aiheeseen liittyvästä artikkelista löytyy Timoylan blogista.


Lähteet

http://www.steviainfo.com/http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Supermakea+stevia+on+yh%C3%A4+kielletty/1135252907761http://www.steviainfo.com/?page=articles (steviatutkimuksia)http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/30890-fruktoosi-onkin-haitallisempaa-kuin-muut-sokerithttp://www.mayoclinic.com/health/high-fructose-corn-syrup/AN01588http://www.luonnonkeskus.fi/stevia.phphttp://www.poliklinikka.fi/?id=1823143&page=5575414#http://www.laleva.cc/food/stevia_aspartame.htmlhttp://kettu79.vuodatus.net/blog/228499/aspartaami-aiheuttaa-syopaa-/http://www.blpublications.com/html/body_aspartame.htmlhttp://www.sparkpeople.com/resource/nutrition_articles.asp?id=486http://www.minaolen.com/lehti/art3_102.htmlhttp://ilonpisara.blogspot.com/2010/04/aspartaami.htmlKuva Steviasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Stevia_rebaudiana_foliage.jpg

Sokeriton mustikkarahka

Sokeriton mustikkarahka

Mantelileipä

Mantelileipä