GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Sini-violetti mustikkagranola (gluteeniton)

Sini-violetti mustikkagranola (gluteeniton)

Ihastuin aikanaan Josefine Jägerin vihreään granolaan kirjassa Hello Green. Tein ajan myötä reseptistä oman versioni ja tämä sini-violetti mustikkagranola on jälleen yksi variaatio tuosta granolasta.

Puhdasta lohturuokaa

Minulle mustikka ja kardemumma ovat rakas yhdistelmä. Se varmaan menee korkealle lohturuokakategoriassani. Luulen, että makuyhdistelmä tuo mieleen isänäitini mustikkapiirakan, lapsuuden kesät, suomen syysmetsät mustikkasatoineen, puhtaan luonnon, äidin leipoman pullan, ja monia hyvän mielen hetkiä elämän varrelta.

Ohjeesta löytyy jos jonkin laista kuivattua hedelmää ja siementä. Tämä on monesti siksi, että olen samalla innostunut tyhjentämään pussien ja purkkien sisältöjä. Yksinkertaista siis vapaasti. Tärkeintä granolan tekemisessä on mielestäni maku ja koostumus. Usein yhden siemenlajin korvaaminen toisella (esim. tässä ohjeessa vaikka kurpitsansiementen korvaaminen auringonkukansiemenillä tai seesaminsiemenillä) ei vaikuta makuun mitenkään olennaisesti.

Merkkasin boldilla ainesosalistaan mielestäni olennaisimmat ainekset, mitä en lähtisi muuttamaan. Muita voi mielestäni soveltaa tarpeen tullen :)

Mustikka-tattari granola

Idätetty tattari

Tattarin idättäminen on super helppoa ja nopeaa (ainakin minun mittakaavallani). Laitan ensimmäisenä iltana tattarinjyvät veteen likoamaan ja seuraavana aamuna kaadan veden pois, huuhtelen ja kaadan vedet pois. Nostan purkit sitten ylösalaisin telineeseen niin että purkista pääsee kaikki kosteus valumaan ulos. Purkkien suilla olevat metalliritilät estävät jyviä valumasta ulos. Seuraavana aamuna sama juttu: huuhtelu, vedet pois ja purkki ylös alaisin telineeseen. Kahdessa vuorokaudessa jyvissä on pienet hännät ja se riittää mainiosti!

Idätän tattarit paristakin syystä: mausta tulee raikkaampi ja miedompi. Idätetty tattari on yksi täydellisimpiä kasvisproteiinin muotoja - siinä on kaikki kahdeksan aminohappoa. Se sopii myös hyvin verensokerin heilahteluista kärsiville ja on täysin gluteeniton. Tattari ei itseasiassa ole edes vilja jos tarkkoja ollaan. Sen on myös todettu auttavan madaltamaan korkeaa verenpainetta.

Tattarista löydät myös lesitiiniä, jonka avulla tasapainotat kolesterolia. Se imee itseensä huonoa kolesterolia. Idätetyssä tattarissa on runsaasti bio-flavonoideja ja co-entsyymi Q10:ntä. Tattarista löytyy myös B-vitamiineja, magnesiumia, mangaania, seleeniä ja monia muita hyviä ravinteita.

Kaiken kaikkiaan siis erinomainen raaka-aine, jonka ravinteet pääsevät aivan uudelle tasolle idätettäessä, sillä idätysprosessi herättää / aktivoi jyvän.

mustikka-tattari granola

Sini-violetti mustikkagranola

määrä: n. 1 litra valmista granolaa


Ainekset

  • 1 hyvin kypsä banaani

  • 5 dl idätettyä tattaria

  • 1 dl rusinoita

  • 10 kuivattua aprikoosia viipaleina

  • 1 dl mulperimarjoja

  • 1 luomusitruunan kuori ja mehu

  • 1/2 dl hunajaa

  • 2 rkl chia-siemeniä

  • 2 rkl kurpitsansiemeniä

  • 3 rkl hampunsiemeniä (kuorittuja)

  • 2 rkl seesaminsiemeniä (valkoisia)

  • 3 rkl mustikka-mustaherukkajauhetta

  • (1 rkl karpalojauhetta)

  • 1 rkl kardemummaa

  • 1 rkl sinistä spirulinajauhetta

  • 1 tl vaniljajauhetta

  • ripaus merisuolaa

Valmistus

  1. Soseuta banaani haarukalla. Siitä pitäisi tulla sileää mössöä. Voit tarvittaessa lisätä pikkutilkan vettä jos banaani ei tunnu kunnolla muuttuvan tasaiseksi mönjäksi.

  2. Sekoita banaanin sekaan kaikki muut ainekset ja sekoita kunnes seos on tasaisen väristä (tumman violettia).

  3. Levitä seos uuninpellille tasaisesti ja nosta uuniin. Aseta uuni matalimmalle lämmölle ja jätä luukku hieman auki (minun uunissa tämä tarkoitti 50 astetta ja pieni puinen sauva väliin ettei uuni mene itsestään kiinni). Käytä kiertoilmaa jos uunissasi on sellainen vaihtoehto. Voit valmistaa granolan myös kasvikuivurissa.

  4. Anna granolan kuivua rauhassa, tähän voi mennä jopa vuorokausi. Kasvikuivurilla prosessi on nopeampi. Kääntele granolaa ajoittain jotta se kuivuu tasaisesti.

  5. Purkita valmis granola ilmatiiviiseen lasipurkkiin.

  6. Nauti sellaisenaan vaikkapa mantelimaidon kera, jogurtin tai smoothiekulhojen päällä lisukkeena.

mustikka-tattari granola

Missä kannattaa käydä syömässä tai kahvilla Porvoossa 2022?

Missä kannattaa käydä syömässä tai kahvilla Porvoossa 2022?

Vegeproteiinikulho

Vegeproteiinikulho