GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Parhaat mokkapalat

En ole koskaan ennen tehnyt mokkapaloja.

Noin. Siinä se nyt on. Tunnustus. Voiko olla uskottava ruokabloggaaja jos ei ole koskaan tehnyt mokkapaloja? ;) Toivottavasti vastaus kysymyksen on kyllä.

Lapsen futisseura järjesti viikonloppuna liikuntamaailman Porvoon urheiluhallille ja saatiin pitää siellä pientä kahvikioskia osallistujille. Olin jo pohdiskelemassa, millaisia pullia leipoisin myytäväksi, kun ex heitti “tee mokkapaloja”. Menin ihan sanattomaksi! Aivan… Mokkapalathan on perinteisin, tyypillisin, kaikkien herkku, mitä tehdään kaikkiin myyjäisiin! Ei vaan ole kuulunut omaan leivontapalettiin, enkä tiedä miksi.

Sydänkohtaus lautasella

No, siitä sitten googlaamaan ja muutamat ohjeet selattuani löysin Kokit & Potit -blogin “Parhaat mokkapalat” -reseptiin. Ihan kuulosti lupaavalta tuo otsikko, samoin ohje, kun aineksia silmäilin. Täytyy tosin sanoa, etten ole koskaan ajatellut mitä kaikkea mokkapaloihin laitetaan ja nyt kun tiedän, en ehkä ikinä voi suhtautua näihin perinneherkkuihin samalla keveydellä kuin aiemmin. Sydänkohtaus lautasella. Se oli ensimmäinen ajatus!

Noo… joka tapauksessa. Ihan sairaan hyviähän nämä ovat ja herranjestas miten helppoja valmistaa!! Tässä ohjeessa on myös juuri sopiva määrä kuorrutetta! Ei överisti, mutta ei myöskään pihistellen. Täydellistä.

mokkapalat

Muutokset alkuperäiseen ohjeeseen

Tein alkuperäiseen ohjeeseen pari muutosta. Ensimmäinen oli määrä: alkuperäisen ohjeen koko oli 8 palaa (noin puolikas pellillinen), mutta omaan käyttööni (juhlat ja myyjäiset), määrä on vähän pieni joten tein ohjeesta kerralla pellillisen kokoisen.

Toinen muutos koski rasvoja. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin jotain Flora kokin salaisuus-rasvaseosta jossa on voita, rypsiöljyä ja auringonkukansiemenöljyä. Kartan kaukaa kaikki margariinit ja pelkkä Flora tuotemerkki saa margariinin maistumaan suussa vaikka tuon seoksen ainekset olivat aika simppelin kuuloiset. Niinpä vaihdoin rasvoihin ihan perinteistä öljyä ja voita. Jätin toistaiseksi öljyksi rypsiöljyn, kuten alkuperäisessä ohjeessa, mutta en pidä kyllä rypsiöljystäkään joten seuraavan kerran, ehkä omaan käyttöön valmistaessa, testaan sen sijaan oliiviöljyä tai jotain muuta parempaa öljyä.

Vähemmän sokeria. Olen nyt tehnyt kaksi erää mokkapaloja, ja vähennän ohjeen sokerin määrää kokeillen. Toistaiseksi olen pudottanut sitä pohjasta, sillä kuorrutteessa sokerin määrä vaikuttaa koostumukseen.

mokkapalat

Parhaat mokkapalat

Määrä: 1 pellillinen


Ainekset

Pohja

  • 2 dl rypsiöljyä

  • 2 dl (n. 175 g) sulatettua voita

  • 2 dl maustamatonta jogurttia (kreikkalainen luonnonjogurtti)

  • 4 kananmunaa

  • 6 dl sokeria

  • 4 tl vaniljasokeria

  • 5 dl vettä

  • 2 tl suolaa

  • 8 rkl tummaa kaakaojauhetta (Van Houten)

  • 9 dl vehnäjauhoja (voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella)

  • 3 tl ruokasoodaa

Kuorrutus

  • 1,5 dl (n. 150 g) sulatettua voita

  • 1,5 dl vahvaa kahvia (keitin mutteripannullisen ja lisäsin n. 1 rkl vettä jotta tuli riittävästi nestettä)

  • 4 rkl tummaa kaakaojauhetta

  • 1 kg tomusokeria

  • (Nonparelleja/strösseliä koristeluun jos haluat. Itse tykkään, että nämä ovat kauniita ilman, mutta innostuin nyt ripottelemaan niitä lapsen futisseuran väreissä päälle)

Valmistus

  1. Lämmitä uuni 200°C:seen.

  2. Sekoita kulhossa öljy, sula voi, vesi, jogurtti, kananmunat, sokeri, vaniljasokeri ja suola.

  3. Sekoita ruokasooda ja kaakaojauhe vehnäjauhoihin. Lisää kuivat aineet kostean seoksen joukkoon.

  4. Sekoita tasaiseksi.

  5. Paista noin 25-30 minuuttia, kunnes keskelle työnnettyyn hammastikkuun ei enää tartu kosteaa taikinaa.

  6. Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

  7. Valmista kuorrutus. Sekoita kuorrutteen ainekset voimakkaasti sekoittaen, sileäksi seokseksi.

  8. Kaada seos pohjan päälle ja levitä se nopeasti kauttaaltaan pohjan päälle. Ripottele saman tien strösselit sen pintaan, jos haluat lisätä niitä. Pinta hyytyy nopeasti niin, ettei sen pintaan enää tartu koristeet.

  9. Anna jähmettyä ja leikkaa annospaloiksi.

Mokkapalat

Megasuklaakakku vadelmakreemillä ja paahdetulla valkosuklaalla

Megasuklaakakku vadelmakreemillä ja paahdetulla valkosuklaalla

DIY Rosmariini-sitruunaruoho-palasaippua

DIY Rosmariini-sitruunaruoho-palasaippua