GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Lanttu-naurispaistos

Lanttu-naurispaistos

On ihanaa ostaa vuodenajan mukaan vihanneksia ja hedelmiä. Viime kauppareissulla Kallen silmään osui pari muhkeaa lanttua, minä puolestani poimin koriin pussillisen luomu nauriita. Siinähän sitten illalla pohdin mitä niistä tekisi. Tykkään lantusta esimerkiksi ihan sellaisenaan, eikä nauriskaan ole hassumpaa. Me itseasiassa popsittiinkin illan mittaan ihan mukavat määrät näitä raakana. Halusin kuitenkin tehdä niistä jotain muutakin kuin pelkkää raastetta tai nakerrettavia palasia. Silmiin osui Tasting Table:n ohje jonka mukaan sitten valmistin tämän paistoksen. Tosi hyvää tuli muuten!

Ohuina kerroksina kasattu paistos on kauniin näköinen eikä edes kovin työläs vaikka sitä vähän pelkäsinkin. Paistoksen maku, ennen kaikkea kypsennetty lanttu melkein vie ajatukset jouluun, muttei kuitenkaan. Tämä on ihan oma juttunsa. Kalle erityisesti ihastui tähän paistokseen ja tilasi heti toisen setin lisää. Seuraavaan erään ajattelin sekoittaa kerman sekaan vuohenjuustoa ja käyttää enemmän yrttejä. Nyt käytin timjamia melko maltillisesti kun pelkäsin että siitä muuten tulee liian hallitseva.

Tämä paistos sopii hyvin liha- ja kalaruokien lisukkeeksi sekä ihan sellaisenaan.

Jos haluat leikata siitä särmiä paloja kuten kuvassa, kannattaa antaa paistoksen vetäytyä kunnolla tai pistää yön yli jääkaappiin, leikata ja kuumentaa valmiina annospaloina uudelleen. Suoraan uunista nostettuna se hajoaa lautaselle hyvällä vauhdilla.

Käytin paistoksen kuorrutukseen alkuperäisestä ohjeesta poiketen Maukas paneeraus -nimistä tuotetta YesDeliltä. Tämä on vähähiilihydraattinen tuote joka sisältää mantelijauhoa, auringonkukansiemeniä, vehnäproteiinia, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä ja hiivaa. Pinnalle sopisi myös hyvin pähkinä-siemensekoitus vähän hienommaksi jauhettuna. Meillä sattui olemaan tuota valmista seosta joten hyödynsin sitä. Sopi hyvin tähän ruokaan!

Lanttu-naurispaistos

4:lle


Ainekset

  • 1 lanttu kuorittuna, ohuiksi siivuiksi leikattuna

  • tuoretta tai kuivattua timjamia

  • suolaa ja mustapippuria myllystä (käytin suolan sijasta Herbamarea)

  • n. 30 g voita sulatettuna kerrosten väliin sekä vuoan voiteluun.

  • n. 6 naurista kuorittuna ja ohuiksi siivuiksi leikattuna

  • Maukas paneeraus -siemensekoitusta YesDeliltä

  • 2,5 dl kanalientä

  • 2,5 dl kermaa

Valmistus

  1. Kuumenna uuni 200°:een ja voitele uunivuoka.Asettele lantun siivuja vieriviereen vuoan pohjalle. Ripottele päälle timjamia, hieman suolaa/herbamarea ja mustapippuria. Roiski pinnalle voita. Asettele sitten tasainen ja tiivis kerros nauriin siivuja lanttukerroksen päälle. Ripottele taas päälle timjamia, suolaa/herbamarea ja mustapippuria. Jatka samaan malliin kunnes paistos on sopivan korkea tai kunnes ainekset loppuvat.

  2. Kaada kerma-kanaliemiseos vuokaan tasaisesti ja ripottele päälle paneeraus / pähkinä-siemensekoitus.

  3. Paista kunnes paistos on kullanruskea päältä ja juurekset vuoan keskellä ovat pehmeitä kun kokeilet tikulla/veitsen kärjellä. Tähän meni meillä n. 50 min. Paistoaika riippuu paljolti vuoan koosta ja korkeudesta joten kannattaa seurata tilannetta.

  4. Ota vuoka uunista ja anna vetäytyä n. 20 min ennen tarjoilua.

Hulk-gratiini aurajuustolla

Hulk-gratiini aurajuustolla

Mustikkajuustokakku

Mustikkajuustokakku