GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Kurpitsajuustokakku

Kurpitsajuustokakku

Meillä on tätä nykyä melkoista juhlaa koko loppuvuosi, alkaen marraskuussa meidän (nyt) 3-vuotiaan synttäreistä, pari viikkoa myöhemmin jatketaan (nyt) 1-vuotiaan synttäreillä ja sitten loppu vuosi meneekin jouluhuminassa ja uutta vuotta juhlistaessa. Hiljalleen alkavat juhlien suunnittelut, kakkujen väsäämiset ja lastenjuhlien tarjoiluiden pohtimiset olla hiljalleen aika tuttua kauraa. Tätä kurpitsajuustokakkua tarjoilimme joulukuussa meidän pikku-D:n 1-vuotissynttäreillä. Päädyimme kokeilemaan ohjetta lähinnä koska meillä on pakkasessa valtavasti kurpitsasosetta ;) Kakun ohje on luottolehdestämme Glorian ruoka & viini, numerosta 8/2014 eli ilmeisesti viimeisimmästä.

Kurpitsajuustokakku on ihanan helppo valmistaa. Ei kommervenkkeja eikä väkertämistä, eikä myöskään pahemmin mahdollisuuksia mokailla isosti (paitsi ehkä polttaa sormensa voita sulattaessa vaikka se vaihe ei edes oikeastaan kuulu koko ohjeeseen). Erityisen kätevän tästä juustokakusta tekee se, että se nimenomaan kannattaa valmistaa etukäteen, mikä tietenkin vähentää työmäärää juhlapäivänä.

Kurpitsajuustokakku

1 kakku


Ainekset

Keksipohja

  • 100 g piparkakkuja

  • 100 g grahamkeksejä (esim. Digestive)

  • 100 g huoneenlämpöistä voita (minä vain sulatin voin, hyvin toimi)

  • ripaus muskottipähkinää

  • 1 tl hunajaa

Kurpitsa-juustotäyte

  • 400 g kuorittua kurpitsaa (käytin 400 g valmista kurpitsasosetta)

  • 650 g huoneenlämpöistä tuorejuustoa (Käytin kylmää. Minkäs teet. Hyvin toimi!)

  • 1,5 dl sokeria

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 3 rkl maissitärkkelystä

  • 2 kananmunaa

  • 2 tl kanelia (ceylon)

  • 0,5 tl muskottipähkinää

Valmistus

  1. Kuori ja kuutioi kurpitsa. Lisää kattilaan vain sen verran vettä, että kurpitsa peittyy. Keitä 15 min tai kunnes kurpitsa on pehmeää. Siivilöi kurpitsa ja ota liemi talteen. Soseuta ja ohenna tarvittaessa keitinliemellä. (Näin sanotaan ohjeessa. Itse yleensä poistan siemenet ja lohkon kurpitsan reiluihin lohkoihin ja laitan uuniin 200°:een ja paistan kunnes pehmeää. Sitten kaavin hedelmälihan ja soseutan sen. Todella näppärää :)

  2. Anna soseen jäähtyä hyvin.

  3. Laita uuni kuumenemaan 200°:een. Valmista pohja. Murenna keksit muovipussissa hienoksi. (Käytän tähän itse Vitamixia tai sauvasekoittimen sellaista S-terällä varustettua "silppuamisastiaa" - se tuntuu jotenkin helpommalta). Pehmennä voi kulhossa (tai sulata uunissa). Lisää keksinmurut ja muut pohjan ainekset ja sekoita tasaiseksi. Levitä seos irtopohjavuokaan (n. ø 20cm) ja paista uunissa n. 8 min.

  4. Yhdistä huoneenlämpöinen juusto, sokerit ja maissitärkkelys kulhossa. Vaahdota ilmavaksi sähkövatkaimella. Vaahdota kananmunat yksi kerrallaan joukkoon . Kääntele kurpitsasose ja mausteet varovasti joukkoon.

  5. Laske uunin lämpötila 175°:een. Levitä täyte pohjan päälle ja nosta vuoka uunin keskitasolle. Kypsennä kakkua n. 1 tunti.

  6. Nosta kakku uunista ja anna jäähtyä 10 min. Pyöräytä kakun reuna veitsellä irti vuoasta. Anna jäähtyä haaleaksi ja siirrä jääkaappiin tekeytymään. Tarjoa seuraavana päivänä.

Libanonilaiset silakat, freekeh-pilahvi ja chipotledippi

Libanonilaiset silakat, freekeh-pilahvi ja chipotledippi

Rocky Road

Rocky Road