GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Helppo, nopea ja paras (?) tapa säilöä sienet

Helppo, nopea ja paras (?) tapa säilöä sienet

Sain pari päivää sitten ystävältäni kassillisen ihania suppilovahveroita. Oli muuten niin terhakkaita sieniä, etten ole varmaan ikinä päässyt hypistelemään. Olen yleensä kuivattanut sienet Excaliburissa, mutta nyt juuri kuivuri on varastossa 50 km päässä muuton vuoksi, joten uudet keinot olivat tarpeen. Sain samaiselta sienenmetsästäjäystävältäni erinomaisen vinkin sienten säilömiseen jonka otin heti käyttöön. Oli muuten ihan super näppärää! Sienten maku kuulemma säilyy myös tällä metodilla parhaiten, eikä sieniin tule lainkaan tunkkaista tai kitkerää sivumakua.

Suppilovahverot

1. Puhdista sienet. Yleensähän sienet joutuu rapsuttelemaan puhtaiksi sudilla, mikä on työlästä, mutta nyt huuhtaisin niiden pinnalta sotkut pois. Normaalisti sieniä ei viitsisi kastella, mutta tällä metodilla vedellä huuhtaisukaan ei haitannut.

Suppilovahverot pannulla

2. Laita sienet pannulle (iso teflon-pannu oli tosi hyvä!) ja kuumenna sieniä kunnes niistä irtoaa nestettä. Jatka kunnes kaikki neste on haihtunut, mutta varo paistamasta sieniä kun neste on haihtunut. Kuumensin sieniä näin useassa erässä, tuntui että oli parempi paistaa kohtuullisia satseja (sienet sai levitettyä tasaisesti koko pannulle), ei pannua piri pintaan …

suppikset3.jpeg

3. Loppusuoralla kannattaa olla tarkkana, ettet vahingossa ala paistaa sieniä, kun neste on haihtunut. Lopeta mieluummin kun pannulla on vielä tilkka nestettä, kuin että kuumennat liian pitkään.

suppilovahverot siivilässä

4. Tämä neljäs vaihe oli oma keksintöni. Kippasin sienet pannulta siivilään ja tämä vaihe kahdesta syystä. Ensinnäkin, kun ne kippasi siivilään, sain loputkin nesteet valumaan pois satsista. Toiseksi sienet jäähtyivät näin vähän nopeammin ennen kuin pussitin ne pakkasta varten.

Sienten jäähtyessä siivilässä, kippasin jo seuraavan satsin pannulle ja aloin putsata seuraavaa. Tästä sai kaiken kaikkiaan helposti näppärän “sienilinjaston” pyörimään. Kun seuraava satsi pannulla alkoi olla valmis, kippasin edelliset siivilästä pakastepussiin.

Kuivurilla vai pannulla?

Verrattuna kuivatukseen, tämä säilöntätapa oli todella helppo ja nopea. Ystäväni painotti myös, että näin sienten maku pysyy mahdollisimman lähellä tuoreen sienen makua, ilman karvaita vivahteita.

Sienten kuivatus on vähän hitaampaa, kun sen tekee hellävaraisesti tasalämpöisellä kuivurilla, mutta silloinkin niiden maku säilyy mielestäni tosi hyvänä. Ahkeralle sienestäjälle kuivaaminen on mielestäni ihan loistava vaihtoehto, sillä kuivatut sienet voi yksinkertaisesti säilyttää huoneenlämmössä missä vaan ja ne säilyvät vaikka kuinka pitkään. Kuivattuja sieniä on myös helppo vaan nakata purkista ruokaan kuin ruokaan. Tällä pannu-metodilla niiden maun pitäisi säilyä tosiaan erityisen hyvin, ja metodi oli ihanan helppo ja nopea - sienet kuitenkin vievät tilaa pakkasessa. Yksi säkillinen kutistui tosin to-del-la pieneen tilaan joten aika ahkerasti saa sienestää että tilankäytöstäkään tulisi ongelma.

Mikä on sinun lempi tapa säilöä sienet?

Silkkinen fenkolikeitto

Silkkinen fenkolikeitto

Gluteeniton kana-nuudeli wokki maapähkinäkastikkeella

Gluteeniton kana-nuudeli wokki maapähkinäkastikkeella