GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Hasselhoffit

Hasselhoffit

Innostuin eilen illalla tekemään töihin Pauligin Makuparit-kisasta löytämiäni Hasselhoff-leivoksia viimeisen päivän kunniaksi. Ohje on peräisin Jauhot Suussa -blogista ja kuulosti ihan mielettömän hyvältä!

Ohje on monivaiheinen, muttei oikeastaan erityisen vaikeatekoinen. Kinuski, jota leivosten sisään tulee, oli niin hyvää että pistän ohjeen korvan taakse jatkoakin ajatellen. Mietin jo esim. kinuskipäällysteistä täytekakkua... Nam! Lopputulos ei ollut aivan yhtä kaunis visuaalisesti, kuin alkuperäinen, mutta maku oli hieno. Kinuskitäyte jäi jostain syystä hieman löysäksi, kuten kuvastakin näkyy, mutta toisaalta se antoi kivan kotrastin hyvin jämähtäneelle suklaaganachelle. Pitää ottaa jossain viaheessa uusinta ja yrittää saada pohjasta aavistuksen ohuempi ja kinuskitäytteestä hieman tiiviimpi.

Töihin näitä lähtee noin puolet satsista, sitten pitäisi varmaan kutsua ystäviä kaffelle ahkerasti tänä viikonloppuna ettei loput päädy kaikki meidän omiin vatsoihin :) Ohjeesta tulee 24 tartalettia, halkaisijaltaan 7 cm.

Hasselhoffit

24 tartalettia


Ainekset

Pohja

  • 200 g vehnäjauhoja

  • 70 g hasselpähkinäjauhetta

  • 50 g sokeria

  • 100 g voita (kylmänä)

  • 1 kananmuna

  • 1 tl vettä

Täyte 1: Hasselpähkinä-karamellitäyte

  • 190 g ruokokidesokeria (demerara)

  • 0,7 dl vettä

  • 90 g suolatonta voita

  • 1 tl suolankukkia (fleur de sel)

  • 0,75 dl kuohukermaa

  • 25 g hasselpähkinärouhetta

Täyte 2: Ganache tummasta suklaasta

  • 200 g tummaa suklaata (käytin 100 g Fazerin tummaa-tummaa leivontasuklaata, ja 100 g sitä "perustummaa" suklaata. Yhdistelmä toimi minun mielestä oikein hyvin.)

  • 2 dl kuohukermaa

  • 2 rkl voita

  • (koristeluun hasselpähkinärouhetta)

Valmistus

  1. Mittaa kulhoon jauhot, hasselpähkinäjauhe ja sokeri. Kuutioi kylmä voi ja nypi joukkoon. Kun voi on sekaisin jauhojen kanssa, lisää toisiinsa sekoitetut kananmuna ja vesi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muodosta taikinasta pallo ja kääri se kelmuun. Pidä jääkaapissa vähintään 45 min.

  2. Ota taikina jääkaapista ja anna sen pehmentyä hetki huoneenlämmössä. Jaa taikina osiin ja painele se ohueksi tartalettimuotteihin (tai vaikka muffinsipannun koloihin). Siisti reunat. Laita taikinan päälle pieni pala leivinpaperia ja painoksi esim. kuivia herneitä. Itse olen hankkinut Chez Mariuksesta sellaisia herneen kokoisia keraamisia kuulia jotka on loistavia tähän tarkoitukseen. Tietysti joku muu voisi pitää ostosta turhakkeena ;)

  3. Paista 180°C:ssa n. 12 min tai kunnes reunat alkavat saada vähän väriä. Meidän uunissa ensimmäisestä satsista, joka oli uunissa tasan 12 min, tuli melko kalpeita joten annoin toisen satsin olla ihan reilusti. Anna jäähtyä muutama minuutti vuoassaan ja sen jälkeen poista painot ja jäähdytä ritilällä.

  4. Valmista karamellitäyte. Mittaa pannulle sokeri ja vesi. Käytin tässä kasaria. Lisäksi meillä ei ollut suolankukkia, enkä viitsinyt ostaa tätä varten koko pakettia suolatonta voita joten käytin normaalisuolaista ja lisäsin hyppysellisen himalajan suolaa. Hyvälle maistui fuskauksesta huolimatta. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, kunnes sokeri on liuennut. Sekoita joukkoon voi ja suola. Nosta lämpötilaa hieman, kunnes seos kuplii, ja keitä sekoitellen n. 15 min. Sain itse alkaa myös madaltaa lämpöä siinä keitellessä, sillä seos kupli tosi herkästi.

  5. Kun seos on selvästi paksuuntunut, siirrä pannu pois levyltä ja koko ajan sekoitellen lisää joukkoon kerma. Lusikoi karamellitäyte jäähtyneiden pohjien päälle ja anna jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa. Ripottele hasselpähkinärouhe täytteen päälle.

  6. Valmista suklaa ganache. Palastele suklaa kulhoon odottamaan. Kuumenna kerma kattilassa ja kaada se suklaan päälle. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi.Lisää täyte edellisen kerroksen päälle ja ripottele päälle vielä hasselpähkinärouhetta koristeeksi. Siirrä jääkaappiin jähmettymään.

Tattikeitto ja persiljaöljy

Tattikeitto ja persiljaöljy

Paras rapujen keitto-ohje

Paras rapujen keitto-ohje