GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Energisoiva tofuwok (ilman tofua)

Energisoiva tofuwok (ilman tofua)

Energisoivaa ruokaa, Tiina Hälvä, Readme.fi

Energisoivaa ruokaa, Tiina Hälvä, Readme.fi

Yksi viimeaikaisista lempikirjoistani keittiössä on ollut Tiina Hälvän ja Alexander Trivedin Energisoivaa Ruokaa - Virkisty ja voi hyvin puhtaalla ruoalla (Readme.fi). Kirjasta löytyy ruokaa joka tilanteeseen ja tarpeeseen, puhtaista aineksista. Ohjeet ovat mukavan yksinkertaisia niin, että kiireinen perheen äiti tai isäkin niitä ehtii arkena kokkailemaan. Aamupalaa, smoothieta, lisäkkeitä ja kastikkeita, salaatteja kastikkeineen, mehuja, keittoja, pääruokia ja tietenkin herkkuja - kirjasta löytyy tätä kaikkea. Tämä kirja päätyi suoraan omaan tämän hetken TOP10-listaani keittokirjoista. Kauniita kuvia ja ihania ohjeita. Suosittelen tutustumaan!

Tämä annos on oma versioni kirjan ohjeesta "tofuwok". En välitä käyttää tofua kovin usein, mutta kotimaisesta nyhtökaurasta olen sen sijaan viime aikoina innostunut sitäkin enemmän. Alkuperäinen ohje olisi maistunut kyllä sellaisenaankin, mutta säätäjä mikä säätäjä ;)

Nyhtökaurasta vielä pari sanaa. En todellakaan innostu uusista "mukamasruoista", joihin olin nyhtökaurankin jo ehtinyt laatikoida päässäni. Ajattelin, että taas on yritetty tehdä jotain lihan kaltaista ruokaa, kuten esim. soijanakit jotka eivät mielestäni ole ruokaa. Eivät kyllä nakitkaan. No. Erään työpäivän päätteeksi kuitenkin piipahdin Ruohonjuuressa ja sinne oli juuri saapunut erä nyhtökauraa. Tutkin hetken pakettia, mistä nyhtis on valmistettu, enkä löytänytkään listalta mitään ylimääräistä. Pelkkiä hyviä aineksia. Pakkohan sitä oli testata!

Ensimmäisestä paketista valmistin pikaisen "bolognese"-kastikkeen ja siitä tuli tosi hyvää! Pidin nyhtökauran mausta sekä koostumuksesta. Sitten syntyi tämä ohje.Sitä Valion uutta epäruokaa, Mifua, ei meidän pöydästä tulla löytämään, mutta tämä nyhtökaura on kyllä jotain aivan muuta. Enää en ihmettele sen suosiota. Nähtäväksi jää, muuttuuko ainesosaluettelo nyt kun Paulig osti nyhtökauran tuottajan. Toivottavasti tuote säilyy yhtä hyvänä!

DSC_0247-685x1024.jpg

Nyhtökaurawokki

Määrä: 4:lle


Ainekset

  • 400 g esikeitettyä luomu maissia (kolmen palan vakuumipakkaus)

  • 1 keltainen kesäkurpitsa

  • 1 vihreä kesäkurpitsa

  • 3 porkkanaa

  • 1 pkt (250 g) nyhtökauraa (kaffir, lime, seesami -maustettua)

  • 3 levyä riisinuudelia (vermicelli)

  • 2 dl cashew-pähkinöitä

  • 3 lehtikaalinlehteä

Kastike

  • 1 rkl tummaa seesamiöljyä

  • 1 rkl hunajaa (vegaani versio: käytä kookossiirappia)

  • 4-6 rkl soijakastiketta

Valmistus

  1. Yhdistä kastikkeen ainekset ja sekoita tasaiseksi.

  2. Leikkaa maissinjyvät irti tähkistä veitsellä. Pese kesäkurpitsat ja kuori porkkanat. Leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi julienne-kuorijalla, spiraalileikkurilla, tai spiraaliteroittimella. Jos sinulla ei ole mitään näistä, voit myös raastaa ne raastinraudalla tai leikata ohuita suikaleita kuorimaveitsellä. Poista lehtikaalin lehdistä paksu valkoinen lehtiruoti ja hienonna lehdet.

  3. Kypsennä riisinudelit kaatamalla niiden päälle isoon kulhoon kiehuvaa vettä. Anna kypsyä 2 min ja siivilöi.Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja paista ensin hetki maissia ja cashew-pähkinöitä, kunnes pähkinät alkavat saada hieman väriä. Lisää sekaan riisinuudelit ja kesäkurpitsa- sekä porkkanasuikaleet. Sekoittele nostellen pari minuuttia.

  4. Lisää joukkoon nyhtökaura, kastike, sekä lehtikaali. Sekoita nostellen kunnes kastike on imeytynyt.

  5. Tarjoile heti.

DSC_0259-1-1024x684.jpg
Raikas ja ravitseva lupiinitempe-salaatti

Raikas ja ravitseva lupiinitempe-salaatti

Raaka tattari-taatelipuuro ja karviaishillo

Raaka tattari-taatelipuuro ja karviaishillo