Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Ultima, Helsinki

Ultima, Helsinki

Kävimme noin viikko sitten lauantailounaalla Helsinkiin avatussa Ultimassa. Ultima on avattu entisen Finnjävelin tiloihin ja sitä pyörittää sama porukka, mutta ravintolakonsepti sisätiloineen on kokenut jonkin asteisen muodonmuutoksen. Finnjävel kuului omiin megasuosikkeihini, joten odotukset Ultiman ruokalistalle olivat korkealla.

Ravintola Ultiman sisäänkäynti

Ravintola Ultiman sisäänkäynti

Ravintolan alakerran iso lasi-ikkuna on kauttaaltaan tuoreiden yrttien peitossa. Ravintola siis viljelee yrttejä ja salaatteja itse modernilla hydroponisella järjestelmällä (jollaista haaveilen vielä jonain päivänä omaankin kotiini!) ja suosii muutenkin vahvasti lähiruokaa. 90% ravintolan käyttämistä raaka-aineista ovat suomalaisia.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia olivat myös alakerran katonrajassa olevat lampun näköiset härvelit, joissa kasvatetaan heinäsirkkoja, sekä esim. käytävän seinillä vitriineissä pulputtavat spirulinakoeviljelmät. Ultiman keittiöpäällikköinä toimivat Henri Alén ja Tommi Tuominen.

Meidät johdatettiin yläkerran ruokasaliin jossa vallitsi rauhallinen tunnelma. Ultimassa on hyvin johdonmukaisesti pyritty poistamaan kaikki häiriötekijät ruokailutilanteesta niin, että kaikki aistikokemukset keskittyvät voimakkaasti ruokaan ja makunautintoon. Ei häiritsevää taustamusiikkia tai -melua, jopa ikkunat on peitetty erikoisilla veistosmaisilla elementeillä, jotka varmasti visuaalisen ilmene lisäksi tarjoavat akustista "suojaa" tilalle.

Tämän lauantain lounaslista oli täynnä ihania kotimaisia kesämakuja. Makuelämys käynnistettiin pehmeällä kasviskeitolla jota reunustivat tuoreet herneet. 

Kasviskeitto-alkupala

Kasviskeitto-alkupala

Sitten aloiteltiin varsinaisen ruokalistan kimpussa. Alkuun tarjoiltiin varhaisperunaa, kotimaista kaviaaria ja kylmäsavustettua haukea. En tiedä olivatko nämä varhaisperunat nyt Ultiman itse aeroponisesti kasvattamia perunoita (perunat imevät ravinteensa ilmasta), mutta harvoin on perunassa maku ja koostumus näin kohdillaan. Suussasulava makuyhdistelmä kaiken kaikkiaan!

Savustettua poroa

Savustettua poroa

Seuraavana vuorossa oli kevyesti savustettua poroa, kuusenkerkkää ja kevätkaalia. Aivan erityisen herkullista tässä annoksessa olivat meidän mielestämme marinoidut kantarellit. En ole ikinä maistanut niin raikkaan makuisia sieniä! Ylipäätään sana "raikas" ei olisi koskaan yhdistynyt mielessäni sieniruokiin, mutta tähän se oli varsin osuva.

IMG_4975.jpg

Kolmantena (tai neljäntenä) meille tarjoiltiin Puruveden muikkuja, savustettua hapankermaa ja Ultima salaattia. Olen joskus vuosia sitten Rukalla saanut siihen saakka elämäni parhaita minimuikkuja (oikea nimitys varmaan neulamuikkuja tms), mutta nämä veivät voiton mennen tullen. Herkullista!!! Toinen iloinen yllättäjä oli Ultima salaatti, josta inspiroiduin isosti. Salaatti tarjoiltiin sidottuna nyyttinä jossa oli niin salaatteja kuin yrttejä. Nyytti oli kääritty jollakin kasviksella nipuksi (tämä "sidontakasvis" oli herkullista!) ja maustettu kevyesti jollakin vinaigretten tyyppisellä. Olenkin tämän reissun jälkeen maustanut kaikki salaattini useilla eri yrteillä ja niistä tulee aivan mahtavan makuisia!

Pannukakkumoussea ja mansikoita

Pannukakkumoussea ja mansikoita

Lounaan viimeisteli Pannukakkukreemi, kotimaiset mansikat ja thai-basilikajäätelö. Tämä oli myös aika huikea makuelämys. Itse ihastuin aivan erityisesti makeanraikkaaseen thai-basilikajäätelöön ja sehän tarkoittaa, että tänä kesänä kokeilussa tulevat olemaan erilaiset yrttijäätelöt :) Pannukakku tarjoiltiin tosiaan kreeminä perinteisen paistetun pannarin sijaan ja sehän oli maukasta sekin. Huikean hieno makuyhdistelmä kaiken kaikkiaan. Jälkkärin kylkeen vielä kahvit, jotka valmistetaan Finnjävelistäkin tuttuun tapaan kunnon pannukahvina.

Pannukahvi

Pannukahvi

Bonuksena meille tarjoiltiin vielä kahvin kanssa pienet suklaaherkut.

IMG_4988.jpg

Ultima oli kaiken kaikkiaan varsin positiivinen kokemus eikä varmasti alittanut odotuksia. Suosittelen kokeilemaan! Annokset eivät ole suuria, mutta kyllä me poistuimme paikalta kylläisinä ja erittäin tyytyväisinä :) Kuten kuvistakin näkyy, en ehtinyt enkä suoraan sanottuna edes halunnut pistää kauheasti aikaa tai vaivaa kuvien ottamiseen (paikan valaistus myös asetti kuvaamiselle pieniä haasteita) ja keskityin sen sijaan makunautintoon. Kyllä vaan kannatti. Ruokabloggaajana on välillä vaikea päästää irti tavasta kuvata jokainen suupala, mutta tästäkin tottumuksesta on välillä hyvä irrottautua ja keskittyä hetkeen ja hyvään seuraan ;)

Suosittelen siis lämmöllä Ultiman lauantailounasta (ja varmasti myös ihan koko menua!). Ultima löytyy Helsingin ytimestä, osoitteesta Eteläranta 16, aivan vanhan kauppahallin vierestä.


Sponssi-info:

Tätä kirjoitusta ei ole sponsoroitu millään muotoa, enkä ole saanut palkkiota tai alennuksia Ultimalta artikkelin kirjoittamisesta.

Yrttinen kurpitsapasta

Yrttinen kurpitsapasta

Herkullinen mustaherukkasmoothiekulho

Herkullinen mustaherukkasmoothiekulho

0