Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Kuinka saisin rikki kookospähkinän? ..ja kookosmaidon valmistus

Kuinka saisin rikki kookospähkinän? ..ja kookosmaidon valmistus

Ostin hetken mielijohteesta eilen pari kokonaista kookospähkinää. Olen joskus aiemminkin vastaavan ostoksen tehnyt, mutta pähkinät ovat lopulta päätyneet roskiin. Kerrostalossa en kehdannut alkaa hakkaamaan niitä rikki ja jotenkin en saanut kai muutenkaan aikaiseksi. Kaupassa muistin nähneeni Appelsiineja ja hunajaa -blogissa hyvät ja selkeät ohjeet kookospähkinöiden käsittelyyn ja päätin kerran vielä kokeilla.

Kookosvesi

Tällä kertaa kävin tuumasta toimeen ja nakuttelin ensin yhden pähkinän silmistä rikki (siellä toisessa päädyssä on kolme "silmää"). Kokeilin vasaran ja pestyn ruuvimeisselin kanssa nakutella jokaista reikää vuorotellen ja kolmas niistä antoi periksi. Valutin pähkinästä kookosvedet (n. 0,5-1 dl) lasiin smoothien tekoa odottamaan ja ryhdyin koputtelemaan rikki loppu pähkinää. Ei muuten ollut ihan helppoa.

Kokeilin ensin Appelsiineja ja hunajaa -blogin tekniikkaa, eli käärin kookospähkinän pyyhkeeseen ja hakkasin vasaralla, mutta eihän sille käynyt mitään. Pyyhe sen sijaan alkoi näyttää siltä, että se on pian nähnyt viimeiset päivänsä. Niinpä otin ruuvimeisselin uudelleen käyttöön ja nakuttelin päättäväisesti sivuilla näkyviä saumoja pitkin. Juuri kun alkoi usko loppua, antoi yksi kohta saumasta periksi ja siitä kohdasta pääsin hiljalleen nakuttelemaan koko pähkinän auki.

Voin kertoa, että maistuu kookos ihan mielettömän hyvältä suoraan pähkinästä! Sain ruuvimeisselin avulla hedelmälihan irtoamaan melko hyvinä lohkareina kuoresta. Lohkoista piti vielä kuorimaveitsellä kuoria ruskea kuori pois.

Päätin kokeilla kookosmaidon valmistusta. Säilöntäaineeton kookosmaito kiehtoi ja halusinkin kokeilla onko kookosmaidolle ominaista sellainen metallinen maku kuin kaupan tölkkikookosmaidoissa on, vai onko maku peräisin tölkeistä.

Kookosmaito

Tällä ohjeella saa 4 dl kookosmaitoa, joka ei muuten maistu metallilta. Ei ole paluuta kaupan tölkkiversioihin tämän jälkeen...

  • 1 kookospähkinän hedelmäliha

  • 4 dl kiehuvaa vettä (mitä enemmän vettä, sitä ohuempaa kookosmaitoa)

Kippasin hedelmälihan Vitamixiin ja blendasin puoliteholla kunnes kannussa oli nättiä, tasaista kookosraastetta. Kaadoin sitten 4 dl kiehuvaa vettä raasteen päälle ja annoin seoksen jäähtyä. Kun seos oli jäähtynyt, laitoin sen takaisin blenderiin ja sekoitin kunnes kannussa pyöri tasaista, kermaista kookosmaitoa. Tuo seos siivilän läpi, tai itse käytän sellaista kankaista hedelmäpussia joka on vielä perus siivilöitä tiheämpi ja kookosmaito on valmista.

Valmis kookosmaito säilyy pari päivää jääkaapissa.

Kookoshiutaleet

Käytin myös kookosmaidon valmistuksesta jääneen "kookospulpin". Ripottelin sen pellille ohuelti ja kuivasin kiertoilmalla 50°:ssa (meidän uunin matalin lämpötila), luukku hieman raollaan kunnes kookoshiutaleet olivat kokonaan kuivuneet. Maistuu hyvältä jälkiruuissa, myslin seassa, smoothiessa, missä vaan. Tykkään myös ajatuksesta, että koko kookospähkinä kuoriaan lukuunottamatta tulee käytettyä.

Quinoa-kukkakaalipihvit

Quinoa-kukkakaalipihvit

Kesärullat

Kesärullat

0