Parhaat lusikkaleivät

Sain joulun aikaan maistella vähemmän hyviä ja sitten megahyviä lusikkaleipiä. En niistä vänemmän hyvistä enempää, mutta tuo megahyvä resepti saattaisi kiinnostaa? Tämä resepti on kulkenut äidilleni hänen äidiltään ja ties mistä sitä ennen. Näiden lusikkaleipien salaisuus on – kuten eräässä uuden VEGE Talvi -kirjani suosikkireseptissä – kirkastettu voi.

Vieraillessani joulukuussa Carlsonin tavarataloissa ja leipoessani uuden kirjan Valkosuklaa-macadamiakeksejä, pysähtyi moni nuuhkimaan ilmaa. “Mikä tämä ihana karamellinen tuoksu on?” – oli tyypillinen kysymys. Ja vastaus: “se on voita!”. Kirkastettu voi alkaa nopeasti tuoksua huumaavan paahteiselta karamellilta ja se nostaa herkkujen maun aivan uudelle tasolle. Ellei ymmärrykseni ole täysin rajoitettu, voin ruskistaminen ja kirkastaminen ovat teknisesti eri asioita. Kirkastettaessa ei voita hämmennetä vaan annetaan maitoproteiinin paahtua pohjaan, kun taas ruskistettaessa voita sekoitetaan ja maitoproteiinikin pysyy mukana. Molemmilla tekniikoilla kuitenkin saadaan aikaan tuo ihana paahteinen, karamellinen maku.

Lusikkaleivät tarjottimella

Hyvästi tylsät lusikkaleivät! Nämä sukureseptillä valmistetut herkut ovat suussasulavan herkullisia!

Ohjeessa käytetään vanilliinisokeria ja sehän on eri tavaraa kuin vaniljasokeri. Nämä kaksi menevät monella sekaisin. Tässä ohjeessa on tärkeää valita nimenomaan vanilliinisokeri, sillä sen maku on voimakkaampi ja mielestäni olennainen lusikkaleipien maulle, vaikka normaalisti muuten suosin puhdasta vaniljaa tai vaniljasokeria.

Lusikkaleivät päällystetään usein hienolla sokerilla, mutta meillä on ollut tapana päällystää ne tomusokerilla, joka on mielestäni asteen verran hienostuneemman näköinen eikä sotke ja varise yhtä paljon kuin hieno sokeri.

Lusikkaleivät tarjottimella

Perinteiset lusikkaleivät

n. 30 kpl

Ainekset

 • 200 g voita
 • 150 g sokeria
 • 2 tl vanilliinisokeria
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 250 g vehnäjauhoja

Täyte

 • omena- tai vadelmamarmeladia

Koristeluun

 • Tomusokeria

Valmistus

 1. Ruskista voi pannulla tai kattilassa vaaleanruskeaksi. Seosta hämmennetään koko ajan. Kun vaahto alkaa hävitä, kaadetaan kulhoon.
 2. Kun ruskistettu voi on jäähtynyt, vatkataan se sokerin kanssa vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhoihin vanilliinisokeri sekä leivinjauhe. Lisää jauhoseos vaahdon sekaan. Sekoita taikina käsin tasaiseksi.
 3. Painele taikinaa teelusikkaan tiiviisti. Irrota varovasti ja aseta leivinpaperilla vuoratulle pellille tasainen puoli alaspäin.
 4. Paista miedolla lämmöllä (170-180°C) vaaleanruskeiksi.
 5. Täytä jäähtyneet lusikkaleivät omena- tai vadelmamarmeladilla ja paina kaksi lusikkaleivän puolikasta yhteen varoen rikkomasta taikinakakkusta.
 6. Koristele valmiit lusikkaleivät ennen tarjoilua ohuella kerroksella tomusokeria.

Lusikkaleivät tarjottimella

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Täytetyt bataatit © Hanna Stolt | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje