GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Tällä shampoolla kukistin seborrean

Tällä shampoolla kukistin seborrean

Tämä kirjoitus on ehkä ällöttävin mitä olen kirjoittanut, mutta koska olen vihdoin löytänyt ison avun vaivaan josta olen kärsinyt vuosia, en näe vaihtoehtoa. Nettifoorumit läpi kahlanneena ja tsiljoona eri tuotetta läpi testanneena tiedän, etten ole vaivan kanssa yksin ja se helpotus, kun jokin yksinkertainen apu vihdoin löytyy, on sanoin kuvaamaton. Puhutaanpa siis hetki päänahasta, hilseestä ja siitä kun hilse muuttuu joksikin muuksi.

Muistan jo teinivuosina käyttäneeni System4:n tonicia kutiavaan päänahkaani. Kärsin ajoittain (yleensä talvisin) hilseestä ja tuo System 4:n tonic kuurihoitona sai päänahan aina rauhoittumaan.

Noin 7-8 vuotta sitten päänahkani alkoi kuitenkin oireilla entistä pahemmin. Pari kertaa hiuksia värjätessä päänahka ärtyi rajusti ja nousi vesikelloille. Sain kai kaupan väreistä jonkin asteisen palovamman tai voimakkaan kemiallisen ärsytysreaktion. (En ole sittemmin perus hiusväreihin koskenut!) Tuon ärsytysreaktion jälkeen päänahkaan ilmestyi pieniä muhkuroita sinne tänne ja alkoi hellittämätön kutina. Nuo muhkurat olivat kai ruven kaltaisia tai vastaavia, ehkä noin nuppineulanpään kokoisia tai vähän isompia, ja niitä oli siellä täällä. Niitä tuppasi ilmaantumaan kutakuinkin samoihin kohtiin päänahkaa. Samoilla alueilla päänahassa oli myös punaisia tulehtuneen näköisiä laikkuja.

JPEG-image-79E9A17529E9-1.jpeg

Yhtäkkiä System4:n tonic ei enää auttanut ja testasin liutaa erilaisia kampaamotuotteita, luontaistuotteita, kamomilla- ja rosmariinihuuhteita, päänahkaöljyjä ja ties mitä. En jättänyt ainuttakaan konstia kokeilematta. Lopulta kävin ihotautilääkärillä joka diagnosoi minulla seborrean. Oli tavallaan helpotus saada selville mikä minua vaivasi, mutta en ollut tippaakaan innoissani, että se paljastui seborreaksi.

Seborrea

Seborrea, joka tunnetaan myös nimillä taliköhnä, taliköhnärokahtuma, taliköhnäihottuma, on nolo ja raivostuttava seuralainen! Se on eräänlainen ekseema. Ekseemassa iho kuivuu. Iho voi olla yhtä aikaa rasvainen ja kuiva sillä ihon kuivuminen ja talin eritys tapahtuvat eri mekanismeilla. Ihottuma pahenee useimmilla talvisin ja rauhoittuu kesällä. Ihottuma pahenee useimmilla talvisin ja rauhoittuu kesällä. Taipumus rasvaiseen ihoon ja sen kautta tali-ihottumaan on perinnöllistä. Sen takia tali-ihottumaa ei voi ehkäistä, mutta useimmat rasvaihoiset henkilöt pärjäävät päivittäisellä saippua/shampoopesulla (Lähde: Terveyskirjasto).

saaren-taika-vihrea-tee-kamomilla-palashampoo-vegaaninen-luonnollinen-saaren-taika-2_1200x.png

Ratkaisun etsintää

Diagnoosin jälkeen sain jotakin tiukempaa, apteekista hankittavaa linimenttiä/shampoota (edit: tämä linimentti oli Selukos-merkkistä), joka tuntui hieman auttavan oireisiin, mutta hiukset tuntuivat sen käytön myötä ohenevan ja ohenevan kunnes en enää kestänyt käyttää tuotetta. Netin foorumeita selailtuani löysin tieni Head & Shouldersin luo. Siis se parin euron hilseshampoo! Uskomatonta kyllä, tuo shampoo tehosi paremmin kuin yksikään muu tuote siihen mennessä. Sen avainainesosat ovat Pyrithione Zinc (ZPT) ja Zinc carbonate. En kuitenkaan saanut siitäkään pysyvää apua, enkä erityisesti pitänyt sen tuoksusta pitkässä käytössä. Käytän Head & Shouldersia nykyään kuuriluontoisesti jos päänahka alkaa kiukutella.

Sitten löysin Saaren Taika tuotteet. Ensimmäisenä kokeilin Vihreä Tee & Kamomilla palashampoota. Se lievitti oireita ensimmäisestä pesusta lähtien, mutta ei täysin. Olin pettynyt. Jälleen yksi kokeilu joka ei tuonut ratkaisua. Sitten luin kommentin Facebookissa Saaren Taika Teepuu shampoosta. Joku kommentoi saaneensa hoidettua seborrean Teepuu shampoota ja suolasaippuaa vuorotellen käyttämällä. Päätin kokeilla vielä yhtä tuotetta.

Huomasin muutoksen päänahassani ensimmäisestä pesusta lähtien! Olen vieläkin äimänä muutoksesta ja miten nopeasti päänahka alkoi parantua. En ole käyttänyt suolasaippuaa päähäni kuten tuo FB:ssa kommentoinut naishenkilö. Sen sijaan olen pessyt hiukset teepuushampoolla n. joka toinen päivä. Aikanaan kampaamossa työskennellessäni kollegani kauhistui, kun kuuli minun pesevän hiukseni joka ikinen päivä. Tuon jälkeen harvensin hiustenpesufrekvenssiä, mikä ilmeisesti kuitenkin on seborrean kannalta yksi pahimpia juttuja mitä ovi tehdä. Hiukseni ovat niin pitkät, etten toisaalta yksinkertaisesti jaksa pestä niitä joka päivä nykyään ja pelkään latvojen kuivumista. Tämä n. joka toinen päivä peseminen on tuntunut hyvältä ja yllätyksekseni teepuushampoon ja Kamomillahoitoainepalan käyttö on saanut hiukset tuntumaan paitsi kuohkeammilta kuin vuosiin, hoitoaine saa ne myös latvoista ihanan pehmeiksi. Teepuushampoon lisäksi olen nyt käyttänyt päänahan hyvinvointia tukemaan System4:n tuttua tonicia. En muista laittaa sitä joka kerta, mutta kerran, pari viikossa. Pesen hiukset välillä jopa päivittäin ja se välillä tuntuu että päänahka kaipaa kosteutusta. S4:n tonic kosteaan tai kuivaan hiuspohjaan auttaa tähän oloon välittömästi! Tonic on melko vahvan tuoksuinen levitettäessä, mutta ei mielestäni kuivuttuaan tuoksu lainkaan.

TOP 5 seborreaa vastaan

Yhteenvetona, mistä olen löytänyt apua taistelussa seborreanpaholaista vastaan (päivitetty 5/2021):

Ei enää ikinä (minun päähän):

  • Lääkärin määräämä Selukos-shampoo apteekista. Tämä ei auttanut omaan päänahkaani lainkaan, tuntui ohentavan hiuksia ja jätti ne todella kuivaksi. Toisaalta olen kuullut että tämä toisille on auttanut, joten jos saat lääkäriltä reseptin niin testaa ihmeessä. Eräältä lukijalta sain kuulla, että Selukos + sitruunaveden juonti säännöllisesti on auttanut pitämään seborrean kurissa.

Kohtuullinen apu:

  • Head & Shoulders - Jeeeppp... Auttaa hämmästyttävän hyvin, mutta haju ja INCI häiritsivät. Käytän kuuriluontoisesti muiden shampoiden välissä, mutta apu on tilapäistä.

  • Saaren taika Vihreä tee & Kamomilla palashampoo - tämä auttoi lievittämään oireita, muttei saanut niitä katoamaan kokonaan. Veikkaan, että tämä shampoo auttaa normaaliin hilseeseen erinomaisesti, mutta ainakin minulla seborrea vaati tiukempia panoksia.

  • Saaren taika tyrni palashampoo - tämä on lisätty listalle 5/2021, parin kuukauden kokeilun jälkeen. Tyrni palashampoo ei ärsytä päänahkaa ja tuntuu jopa vähän rauhoittavan seborrean oireita.

  • Stressin säätely. Stressin lisääntyminen saa myös päänahkan oireilemaan. Mitä vähemmän stressiä, sitä paremmin päänahkakin voi.

OMG, nämä toimii:

  • Saaren Taika teepuu palashampoo - tästä sain avun päänahkaani välittömästi! Tästä shampoosta en luovu enää koskaan. Jättää hiukset kuohkeaksi eikä kuivata liikaa. Tuoksuu raikkaalle, ei pistävälle teepuulle, kuten jotkut teepuutuotteet.

  • Nurme:n teepuu palashampoo. Olen lisännyt tämän listaan 5/2021, parin kuukauden kokeilun kokeilun jälkeen. Saaren Taikaa on vähän hankalasti saatavilla mutta Nurme -sarjaa löytyy hyvin. Shampoopala ei ärsytä päänahkaa ja tuntuu rahoittavan sitä kuten Saaren Taika -merkkinenkin.

  • System 4 tonic - tätä käytän päänahan ravitsemiseen silloin tällöin. Samoin tonic tuntuu hyvältä jos ahkera hiustenpesu tuntuu kuivattavan liikaa (=talvi!).

  • Ahkera hiustenpesu - Ihotautilääkärin suosituksesta seborreasta kärsinyt kollegani pesee hiuksensa päivittäin ja levittää päänahkaan desinfiointiainetta. Tämä metodi kuulostaa tosi rankalta, mutta olen itsekin huomannut säännöllisen, tiheän hiustenpesun auttavan. Itselläni teepuushampoolla pesu joka toinen päivä on tuntunut riittävän.

  • Ruokavalio! (tästä lisää alla)

saaren-taika-teepuushampoo-rasvoittuville-hiuksille-saaren-taika_1200x.jpg

Entä ruokavalio?

Yksi asia joka yhdistää sekä tätä artikkelia, että artikkeliani aknesta, on ruokavalio. Ruokavaliomuutoksilla on todettu olevan suotuisa vaikutus iho-ongelmien, kuten psoriasiksen, aknen, rosacean, herpeksen ja jopa hilseen hoidossa. Hilsettä pidetään ilmeisesti seborrean lievänä muotona. Hilsepotilaille on suositeltu B-vitamiinirikkaita ruokia, äyriäisiä, auringonkukansiemeniä, sardiineja, lohta, vetisiä hedelmiä ja kasviksia. Potilaita on pyydetty välttämään öljyisiä ja rasvaisia ruokia, sokeria, pikaruokaa, eläinrasvaa, jauhoja ja mereneläviä. Sokerilla on ilmeisesti vahva korrelaatio seborrean ilmenemisen kanssa (Lähde: Research gate). Sokerilla toki ei muutenkaan ole todettu olevan mitään terveyttä tukevia ominaisuuksia, joten sen korreloiminen tulehdustyyppisten sairauksien kanssa ei ainakaan itselleni tule yllätyksenä.

shofiul-alam-shuvo-1228473-unsplash.jpg

Yksi ruoka-aine josta on kirjoitettu paljon on hunaja. Erityisesti Australiassa ja Uudessa Seelannissa esiintyvän teepuun kukista kerätty manuka-hunaja, jota itsekin käytän ahkerasti flunssa-aikana. Jotkut käyttävät hunajaa paitsi sisäisesti, myös ulkoisesti, kiukuttelevan ihon (akne, seborrea) hoitoon. Kokeilin itsekin hunajaa päänahkaani, mutta kuten voit kuvitella, ei hunaja + hiukset ole mitenkään super käytännöllinen yhdistelmä ;).Tässä omaa Do & Don't listaa perustuen hyvinvointivalmennusopintoihini sekä siihen mitä olen oppinut matkan varrella eri lähteistä:

DO:

  • omega-3 rasvat

    • sardiinit

    • lohi

    • kananmunat

    • soijatuotteet kuten tofu

    • pinaatti

    • lehtikaali

    • pähkinät kuten mantelit ja saksanpähkinät

    • pellavan- ja sinapinsiemenet

    • villiriisi

    • matalan glykeemisen indeksin ruoat (ruoat jotka nostavat verensokeria maltillisesti)

    • kasvikset

    • kuiturikkaat ruoat (esim. chia-siemenet ovat näppärä lisä!)

    • probiootit

    • vihreä tee

    • Tulehdusta madaltavat

      • kurkuma

      • A, D, E-vitamiinit ja sinkki

DON'T:

  • maitotuotteet

    • maito

    • jogurtti

    • juustot

    • jäätelö

    • heraproteiini

    • korkean glykeemisen indeksin ruoat (eli nopeasti verensokeria nostavat ruoat)

      • sokeri

      • vaalea vilja / jauhot

      • valkoinen riisi

      • Pikaruoka

      • Omega-6 (länsimainen ruokavalio on liian pullollaan omega-6:sia, mikä lisää tulehdusta)

      • Suklaa (ongelma tosin liittyy mitä luultavimmin suklaasta löytyvään maitoon ja sokeriin. Kokeile raakasuklaata!)

Moni valmennusasiakkaani on hyötynyt paljon eliminaatiodieetistä, jonka tarkoituksena on selvittää mitkä ruoka-aineet aiheuttavat vatsa- tai iho-ongelmia. Monella esim. ei ole maito- tai laktoosiallergiaa, mutta maitotuotteiden pois jättäminen on tuonut nopean helpotuksen iho-ongelmiin. Nämä ovat löydöksiä jotka eivät ole selvinneet laboratoriotestein.

Kaiken kaikkiaan DO/DON'T listat voisi summata niin, että paleoliittiset, ketogeeniset, välimerenruokavalio-tyyppiset ja Matalan GI:n ruokavaliot luultavasti olisivat omiaan helpottamaan iho-ongelmia. Yleisesti ottaen, kuten muutenkin eri ruokavalioihin liittyen, avain lienee kokonaisvaltaisessa terveellisessä ruokavaliossa jonkin yksittäisen raaka-aineen syömisen tai syömättömyyden sijaan. Jos yksi ruoka-aine pitäisi valita, mistä aloittaa, aloittaisin itse (aina) sokerista.

Tämä aihe kiinnostaa minua isosti joten pitää sukeltaa tähän aihealueeseen hieman syvemmälle :)


Jutun pääkuva: Photo by Element5 DigitalHunaja ja mehiläiset: Photo by Shofiul Alam Shuvo

Mustikkarahka-tuorepuuro

Mustikkarahka-tuorepuuro

Buddha bowl lämminsavulohella

Buddha bowl lämminsavulohella