GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Piimäskonssit

Piimäskonssit

Nämä skonssit kuuluivat tupari-synttäri-setin viimehetken päähänpistoksiin. Kun olin tehnyt kaikki leipälimppuni valmiiksi, totesin että piimää jäi vielä yli. Koska meistä ei kumpikaan juo piimää sellaisenaan, totesin että siitä olisi hyvä leipoa jotain lisäksi. Sain joululahjaksi ystävältäni pienen pienen kirjan nimeltä "ruokasuosikit, muffinit ja leivonnaiset - yli 100 hyvää ohjetta" (Parragon Books Ltd.). Tuosta kirjasta sitten bongasin tämän ohjeen.

Piimäskonssit

8 kpl


Ainekset

  • 300 g vehnäjauhoja, lisäksi hieman jauhottamiseen

  • 3 tl leivinjauhetta

  • ripaus suolaa

  • 55 g kylmää voita palasina, lisäksi hieman voiteluun

  • 40 g ruskeaa hienoa sokeria

  • 3 dl piimää

  • 2 rkl maitoa

  • (tarjoiluehdotus oli kirjassa kermavaahdon ja marjahillon kanssa. oma suosikkini on kuitenkin voimariini)

Valmistus

  1. Siivilöi jauho, leivinjauhe ja suola kulhoon. Lisää voi ja hiero seos käsin murumaiseksi. Lisää sokeri ja piimä ja sekoita nopeasti keskenään.

  2. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa kevyesti. Kauli taikina n. 2.5 cm paksuiseksi levyksi. Painele se tasa- tai sahalaitaisella leikkurilla skonsseiksi ja pane voidellulle leivinpellille. (En omista leikkuria joten käytin isointa piparimuottia minkä löysin. Korni sydänmuottihan se on, mutta ei onneksi makuun vaikuta. Peltiä en voidellut vaan oikaisin leivinpaperilla.) Kerää taikinan reunat, kauli uudestaan (itse vaan painelin käsin..) ja painele lisää skonsseja.

  3. Voitele skonssit maidolla. Paista 200°C noin 12-15 min tai kunnes ovat hyvin kohonneita ja kullankeltaisia. Siirrä jäähtymään ritilälle. Halkaise skonssit kahtia ja tarjoile.

Tein nämä omat skonssini taas vähän tuhdimpaan jauhoon, eli sekaisin speltti- ja grahamjauhoja. Vaaleilla vehnäjauhoilla näistäkin saisi varmasti vielä kuohkeampia ja makeampia. Vähän riippunee tekijän mieltymyksistä sekä käyttötarkoituksesta. Brunssille tuhdimpi versio sopi minusta oikein hyvin.

Ruisvuokaleipä

Ruisvuokaleipä

Rääppiäiset

Rääppiäiset