GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Helppoa kasvisruokaa hernetempestä ja kesäkurpitsasta

Helppoa kasvisruokaa hernetempestä ja kesäkurpitsasta

Joskus elämä on sellaista juoksemista, ettei ehdi (tai jaksa) edes kaupassa käydä. Toisaalta näen nämä ajat myös tilaisuutena tyhjentää kaappeja ja hyödyntää sinne kertyneitä raaka-aineita ja näin pienentää ruokahävikkiä. Eilen illalla tyhjensin kaapeista mm. hernetempeä (tempeä löytyy meiltä nykyään aina, se on minusta niiin paljon parempaa kuin tofu!), kesäkurpitsaa, papuja ja perunoita. Yksinkertaisista aineksista saa helposti aikaan hyvää ruokaa. Olen ennenkin maininnut tästä, mutta jälleen kerran sain muistutuksen siitä, että lapset tykkäävät lähes poikkeuksetta aina näistä yksinkertaisista ruoista kaikkein eniten. Paistoin kasvisten lisäksi joukkoon fetaa. Mielessä siinsi jossain mediassa näkemäni kauniisti raidoitetut grillatut fetan kuvat, mutta omalla parillapannullani se mokoma vain suli. Pitänee tutustua ajatuksella fetangrillaustekniikoihin ja kokeilla uudestaan. Tai ehkä teillä on jollain joku ässä hihassa tähän?Lisäksi lautaselle lisättiin iso kasa vihreitä oliiveja ja lapsille vielä mustapapuja ihan sellaisenaan. Heille ei tuo kesäkurpitsapaistos niin maistunut, mutta tuore kesäkurpitsa ja pavut puolestaan oikein hyvin. Näiden lisäksi olisi ollut ihana pyöräyttää kylkeen raikas vihreä salaatti. Kenties ensi kerralla.

Hernetempe

paistettua hernetempeä

paistettua hernetempeä

Hernetempe on proteiinirikasta ruokaa joka on valmistettu ihan nimensä mukaisesti herneistä fermentoimalla. Fermentoinnissa herneen sulavuus paranee, joten ihmiset joille herneet muutoin saattavat tuottaa ongelmia, voivat hyvinkin pystyä syömään hernetempeä. 100g hernetempeä sisältää 13 g proteiinia (vrt. maustamaton tofu n. 18g) mikä tekee siitä ihan kohtuullisen kasvisproteiinin lähteen. Oma suosikkini on ehdottomasti lupiinitempe, mutta sitä ei Jalotofun mukaan tällä hetkellä ole myynnissä kuluttajapakkauksissa.

Ainekset

  • 125 g (1 pkt) hernetempeä

  • 2 rkl soijakastiketta

  • tilkka oliiviöljyä

  • toinen tilkka paahdettua seesamiöljyä (huom! paistolämpötila max 180°C)

  • n. 2 rkl seesaminsiemeniä (ei väliä millaisia. kuorellisia, kuorettomia, paahdettuja, paahtamattomia.. kaikki käy!)

  • (1 rkl kookossokeria)

  • (chilihiutaleita)

Valmistus

  1. Leikkaa hernetempe kuutioiksi.

  2. Mittaa öljyt ja soijakastike pannulle. Lisää sekaan tempekuutiot ja seesaminsiemenet.

  3. Paista käännellen, kunnes tempen pinta saa väriä/ruskistuu.

Uunissa paistetut rosmariini-perunat

Uunissa paahdetut rosmariiniperunat

Uunissa paahdetut rosmariiniperunat

En vuosiin syönyt perunaa kotona (tai ulkona), mutta viime vuosina olet löytänyt potut uudestaan. En edelleenkään välitä niistä keitettynä, sillä keitetty peruna on mielestäni pääsääntöisesti mautonta hiilihydraattia. No.. uudet perunat ovat eri juttu ;) Mutta sen sijaan rrrrakastan uunissa paahdettuja lohkoperunoita! Ne on niin helppo valmistaa ja kuuluvat onneksi lastenkin suurherkkuihin! Perunan pinnasta tulee ihanan rapea joka kerta ja rosmariini, suola ja oliiviöljy antavat perunoille superhyvän maun. Tämä resepti kuuluu omiin arjen pikaruokaresepteihini.

Ainekset

  • n. 1 pss pestyjä perunoita

  • n. 2 rkl rosmariinia

  • sormisuolaa

  • oliiviöljyä

Valmistus

  1. Öljyä pelti / uunivuoka.

  2. Pese perunat jos tarvetta. Lohko perunat suunilleen saman kokoisiksi paloiksi ja levitä pellille tasaisesti.

  3. Roiski perunoiden päälle hieman oliiviöljyä. Ripottele päälle rosmariinia ja sormisuolaa. Voit vielä hieman käsin pyöritellä perunoita mausteineen, niin että mausteet tarttuvat pintaan tasaisesti. Lisää mausteita tarvittaessa.

  4. Paista 220°C:ssa uunin keskitasolla, kunnes perunoiden pinta on kullanruskea ja perunat ovat sisältä kypsiä. Paistoaika riippuu siitä minkä kokoisiksi paloiksi leikkaat perunat. Varaan tähän itse aikaa yleensä parikymmentä minuuttia.

Kesäkurpitsa-papujuttu

Kesäkurpitsa-papujuttu

Kesäkurpitsa-papujuttu

Tähän sörsseliin valikoituivat ainekset sen perusteella mitä kaapista löytyi. Sekaan sopisivat myös esim. sienet, pinjansiemenet, munakoiso ja lehtikaali ja ihan perus sipulikin.

Ainekset

  • 2 pientä kesäkurpitsaa

  • 2-4 valkosipulinkynttä

  • pari reilua rkl pestoa

  • 1 prk käyttövalmiita papuja huuhdeltuna ja valutettuna

  • mustapippuria

  • suolaa

Valmistus

  1. Pese kesäkurpitsat ja paloittele ne. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

  2. Lisää tilkka oliiviöljyä paistinpannulle ja lisää sekaan hienonnettu valkosipuli (ja sipuli, jos käyttäisit sitä). Kun sipuli alkaa pehmetä, lisää sekaan kesäkurpitsan palat ja jatka paistamista kunnes kesäkurpitsat ovat kypsiä (al dente) ja saaneet hieman väriä pintaansa. Jos käyttäisit tässä lehtikaalia, sen voisi lisätä samaan aikaan kesäkurpitsan kanssa.

  3. Lisää sekaan valutetut pavut ja paista sen verran että ne lämpenevät. Mausta pestolla ja pippurilla. Lisää suolaa tarvittaessa.

Sponssi-info

Tätä kirjoitusta ei ole sponsoroitu eikä sitä ole tehty kaupallisessa yhteistyössä minkään tahon kanssa.

Kesän parhaat tuotteet

Kesän parhaat tuotteet

Seesaminsiemenmaito

Seesaminsiemenmaito