GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Helpot nokkos-spelttiletut

Helpot nokkos-spelttiletut

Pian löytyy nokkosta taas ihan kotimaisesta luonnostakin, mutta kaapeista saattaa löytyä kuivattua nokkosta, kuten meiltäkin. Tuore nokkonen toki maistuu kaikkein parhaimmalta ruoissa, mutta kyllä tuosta kuivatusta nokkosestakin aivan kelvollisia ruokia saa loihdittua.

Tällä kertaa valmistin kuivatusta nokkosesta lettuja hyvin yksinkertaisella reseptillä. Maku muistuttaa hieman pinaattilettuja, mutta on kuitenkin eri juttu. Taikinan täytyy antaa tekeytyä riittävän pitkään, jotta nokkosen palaset ehtivät pehmentyä. Riippuu palasten koosta, miten kauan taikinan täytyy antaa tekeytyä. Olen yleensä kuivannut yksinkertaisesti pelkät nokkosenlehdet, ja silloin ne pehmenevät todella nopeasti. Voit murskata ne käsin taikinan joukkoon, jolloin taikinaa ei tarvitse enää sotkea esim. sauvasekoittimella. Nyt kaapissa ollut nokkonen oli valmiina ostettua ja siinä oli varren palasia mukana, mikä tarkoitti pidempää liotusaikaa. Yleisenä nyrkkisääntönä pidän n. 1h tekeytymisaikaa jääkaapissa.

Nokkosen kuivaaminen vs pakastaminen

Nokkosen käsittely on helppoa, kunhan muistaa pari nyrkkisääntöä. Ensinnäkin: hanskat käteen kun keräät nokkosta (tietty!).

Nokkosen kuivattaminen

Jos kuivatat nokkoset, voit halutessasi ensin ryöpätä ne ja sitten kuivattaa, mutta voit myös yksinkertaisesti suoraan hypätä kuivattamisen. Käytän itse kuivaamiseen Excaliburia. Kuivatan lehdet 42 asteessa niin ravinteet säilyvät optimaalisesti. Jos käytössäsi ei ole kuivainta, voit sitoa nokkoset nipuiksi ja ripustaa kuivumaan johonkin kuivaan paikkaan. Itse pidän kuivurin nopeudesta ja tarkkaan määritettävästä lämpötilasta. Kuivurilla kuivatessa kasvit eivät myöskään ehdi kerätä pölyä.

Kuivattuja nokkosenlehtiä

Kuivattuja nokkosenlehtiä

Excalibureja (eri kokoisia ja värisiä) löydät myös Gurmeen verkkokaupasta. Kun tilaat nyt, ehdit kuivattaa koko kesän sadon talteen helposti ;)

Nokkosen pakastaminen

Jos haluat pakastaa nokkoset, kannattaa ne ryöpätä ensin. Valmistan “pakastenokkosesta” yleensä pakastepinaatin tapaisia pakastekuutioita, joita on helppo heittää sitten ruoan kuin ruoan joukkoon. Surautan ryöpätyt nokkoset Vitamixilla melko sileäksi ja kaadan sitten jääpalamuotteihin. Kun palat ovat pakastuneet, irrotan ne jääpalamuotista ja säilytän pakkasessa pussissa, valmiina käyttöön.

nokkosletut mansikkahillolla

Nokkos-spelttiletut

Määrä: 4:lle


Ainekset

  • 5 dl maitoa

  • 4 dl spelttijauhoja

  • 1,5 dl kuivattua ja jauhettua nokkosta

  • 2 kananmunaa

  • 0,5 tl suolaa

  • 1 rkl avokadoöljyä tai oliiviöljyä

  • Paistamiseen voita

Valmistus

  1. Sekoita jauhot, maito ja kuivattu nokkonen. Lisää sekaan kananmunat, suola ja öljy. Anna turvota jääkaapissa mieluusti seuraavaan päivään, mutta vähintään 1h, jotta kuivattu nokkonen ehtii pehmetä.

  2. Paista letut voissa ja tarjoile esim. omenasoseen, mansikkahillon tai jogurttikastikkeen kera.

nokkosletut mansikkahillolla
Healthy kitchen -ruokaa: munakupit ja mustikkavanukas

Healthy kitchen -ruokaa: munakupit ja mustikkavanukas

Lempeät bataattiletut - sisältä samettiset, pinnalta rapeat

Lempeät bataattiletut - sisältä samettiset, pinnalta rapeat