GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Pasta Bolognese

Pasta Bolognese

Kävin aiemmin viikolla ystäväpariskunnalla kahvilla ja iloiseksi yllätyksekseni perillä odotti kahvien lisäksi myös todella herkullinen jauhelihakastike sekä tuorepasta. Tuosta annoksesta jäi niin hyvä maku suuhun, että olen nyt kaksi päivää himoinnut pasta bolognesea. Sitähän siis täytyi valmistaa itse.

Lähikauppa yllätti myös iloisesti tänään, sillä hyllyiltä löytyi huomattavasti tavallista enemmän luomu-vaihtoehtoja. Hyvä ruokaviikko jollain mittapuulla :)

Bolognese-kastikkeesta tuli tosi hyvää ja maukasta, hauduttelin sitä kaikessa rauhassa ja miedolla lämmöllä. Mausteita lisäilin loppuvaiheilla ja maistelin välillä. Annoksesta tuli yllättävän riittoisa joten mausteitakin sai käyttää ihan reilusti. Tykkään itse vähän mausteisemmasta kastikkeesta joten tyhjensin meidän chilipurkin lopulta kokonaan! Onneksi ei ollut täynnä aloittaessa kuitenkaan.

Bolognese-kastike

4-6 hengelle

Ainekset

  • 1 tlk (500 g) paseerattua tomaattia

  • 1 tkl (500 g) tomaattimurskaa

  • 3 salottisipulia

  • 4 valkosipulinkynttä

  • tilkka oliiviöljyä

  • 400 g jauhelihaa (tätäkin löytyi tänään luomuna!)

  • tilkka vettä

  • Reilusti chilijauhetta

  • Reilusti paprikajauhetta

  • suolaa

  • Triple Pepper -mausteseosta (Santa Maria) tai mustapippuria, valkopippuria ja viherpippura. Pelkkä mustapippurikin toimii

  • Valkopippuria

Valmistus

  1. Hienonna salottisipulit ja siivuta valkosipulit ohuiksi siivuiksi. Kuullota niitä kattilan pohjalla oliiviöljytilkassa niin etteivät ne saa väriä. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti. Voit huuhtaista loputkin tomaatit purkista pienellä vesitilkalla kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä.

  2. Samalla kun tomaatti ja sipulit muhivat kattilassa, paista jauheliha pannulla, taas pienessä oliiviöljytilkassa. Lisää paistettuun jauhelihaan hieman chilijauhetta ja sekoita hyvin. Lisää jauheliha sitten kastikkeen joukkoon. Voit lisätä myös tomaattimurskan ja taas huuhtaista vesitilkalla loput tomaatit purkista. Anna hautua rauhassa, n. 20 min välillä sekoitellen. Yliaikaa kastiketta ei voi keitellä, maku vaan paranee! Voit maustaa kastiketta samalla, aina vähän mausteita lisäillen ettei satu vahinkoja. Itse taisin käyttää pari teelusikallista chiliä, yhden paprikajauhetta ja ripauksen valkopippuria sekä suolaa.

Tomaatti on kaiken lisäksi terveellisimmillään lämmitettynä, toisin kuin monet muut kasvikset, joten tällainen tomaattipohjainen kastike on siinäkin mielessä ihan huippu juttu.

Sitten vaan sopivasti pastaa kiehumaan ja tarjoilu heti kun pasta on sopivan kypsää. Itse teen pastan kanssa aina äidiltäni opitun tempun -sekoitan valmiiseen pastaan nokareen voita kun vesi on ensin valutettu pois. Pasta maistuu jotenkin erityisen hyvältä eikä takerru yhtä helposti.

Amerikkalainen salaatti greipistä, katkaravuista ja avocadosta. Mansikkakastikkeen kera.

Kanapiiras aurinkokuivatuilla tomaateilla

Kanapiiras aurinkokuivatuilla tomaateilla