Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

ROK on!

ROK on!

Olen jo hyvän aikaa sitten hankkinut meidän talouteemme uuden perheenjäsenen. Nyt en puhu uudesta lapsesta, kahdenkin kanssa on kädet täynnä työtä, vaan uudesta kahvilaitteesta. Valikoimastammehan löytyy pressopannuja eri koossa, termoksena ja ilman termos-ominaisuuksia, aeropressiä (josta muuten pitääkin kirjoittaa ihan oma juttunsa, mahtava pikku laite!), kunnon espressokeitin (Rancilio), Cupsolo (josta olenkin kirjoittanut aiemmin. Olemme edelleen tyytyväisiä.), pari eri kokoista mutteripannua (rakastan hyvää mutterikahvia!) ja nyt ihan uusi ROK espressokeitin. Yksi laite meiltä ainakin puuttuu ja se on tavallinen kahvinkeitin, mutta sitä emme ole kaivanneet.

Halusin testailla laitetta hyvän aikaa ennen kuin höpisen siitä teille sillä halusin varmistua sen käyttömukavuudesta ja toimivuudesta pitkällä aikavälillä. Ihan lyhyesti: ROK on kotiäidin ja kahvinystävän unelma. Hiljainen ja kaunis ja ennen kaikkea, tekee hyvää kahvia ja helposti!Kuten minkä tahansa kahvilaitteen kanssa, kahvin tuoreus on avainasemassa hyvää kahvia valmistaessa. Kuukauden vanhasta juhlamokasta ei vaan saa hyvää vaikka mitä taikoja tekisi. Sen sijaan vastajauhetusta, kunnon paahdosta voi saada mielettömän makukokemuksen.

ROK:in käytössä olen huomannut pari asiaa. Ensinnäkin, sen käyttö on todella helppoa. Toiseksi, sen käytössä on hyvä muistaa pari pientä vinkkiä. ROK:illa saa helposti tehtyä pehmeän espresson, mutta jos on vahvan, tuhdin espresson ystävä, kannattaa kahva täyttää melko täyteen ja pakata kahvi hyvin tiiviiksi. Myös rauhallinen kahvojen painaminen on hyväksi. Huolella täytetty kahva ja rauhallinen kahvojen käsittely takaavat herkullisen espresson joka kerta.

Ja miksi kone on kotiäidin unelma? Koska se on hil-jai-nen ja nopea! En voi rakkaalla Ranciliollani keitellä espressoa lasten nukkuessa päiväunia (=se ainoa hetki päivästä kun kahvinjuontiin on viikolla oikeasti mahdollisuus), sillä se pitää kovaa ääntä. Samoin Cupsolo. ROK:illa sen sijaan keitän vedet, joka on koko prosessin äänekkäin osuus ja sen jälkeen kaikki onkin hiljaista ja sulavaa :)

Visuaalisena ihmisenä pidin myös valtavasti ROK:in pakkauksesta sekä laitteen ulkonäöstä. Kone on kevyt, mutta tuntuu kestävältä. Oikeastaan ainoa asia joka laitteessa hieman harmittaa ovat muoviosat joista en pidä missään laitteessa. Suodatin on muovia, samoin kahvaan kiinnitettävä "jakaja" jolla saa kahvin valumaan kahteen kuppiin halutessa sekä kulho johon vesi kaadetaan. Ymmärrän sinänsä, ettei lasi olisi varmastikaan kovin käytännöllinen kulhomateriaali sillä se luultavasti toimisi huonommin lämpövaihteluiden kanssa kuin muovi. Kulhoonhan kaadetaan kiehuvaa vettä kahvin uuttamisen alussa. Se "jakaja" luultavasti on muovia jotta se joustaisi juuri sen verran että sen helposti saa napsautettua kahvaan kiinni ja pois. Suodattimen muoviudelle en keksi mitään selitystä. Lisäksi muoviosa löytyy maidonvaahdottimen sisältä. Muita muovisia elementtejä ei silmään tai käteen ole osunut.

Muoviosia tai ei, kone tuntuu ja näyttää siltä, että se on tehty käytettäväksi ja käyttökokemukset ovat olleet positiivisia.

Espresson lisäksi ROK:illa valmistaa herkullista americanoa, lattea ja cappucinoa. Kalle, joka ei yleensä americanosta niin välitä, tykkäsi tekemästäni americanosta. Siitä tuli todella pehmeän makuinen ja, kiitos Johan & Nyströmin korkealaatuisen luomu kahvin, hieman pähkinäinen. Maitokahvit syntyvät uuttamalla espresson normaaliin tapaan ja lisäämällä sekaan kuumennetun ja vaahdotetun maidon. Maidon joutuu kuumentamaan erikseen, hellalla tai mikrossa ja koneen mukana tulee nätti ja näppärä vaahdotin jolla maidon saa vaahtoamaan sekunneissa.

Kenelle ROK sopii?

Jo aiemmin olen kirjoittanut Cupsolosta, joka on edelleen ykkösvaihtoehto helppoutta arvostavalle, joka ei ole niin kiinnostunut eri kahvilaaduista. Cupsolo on, kuten muutkin "patilaitteet", supersimppeli käyttää: pati sisään ja napin painallus ja kahvi on valmista.

Jos sen sijaan olet vähänkään kiinnostunut kahvin maailmasta peruskahvia pidemmälle ja erityisesti jos olet hyvän espresson ystävä, ROK voisi olla oiva kone sinulle. Lisäksi se on mielestäni erinomainen hankinta jos tilaa on vähän ja jos arvostat kaunista laitetta. ROK:illa aloittelijakin saa helposti loihdittua herkulliset kahvit eikä harjoitteluun tärväänny tunteja.

Olenko saanut laitteen lahjuksena? En. Olen maksanut omasta laitteestani, eikä mielipiteisiini laitteesta ole yritetty vaikuttaa :) Miksi kehun ROK:ia näin vuolaasti blogissani? Koska se on minusta NIIN hyvä! :) ROK on myös upea lahjaidea esim. tupaantuliaisiin tai valmistujaisiin kahvista kiinnostuneille ystäville. Se on kaunis, kohtuullisen hintainen ja todella toimiva laite :)

Porkkana-inkiväärisosekeitto

Porkkana-inkiväärisosekeitto

Risifrutti

Risifrutti

0