GURMEE.NET

Est. 2009
“Kaloreita ei kannata tuhlata sellaiseen mistä ei tykkää.”
- isoisäni

SUOMEKSI
IN ENGLISH

Mansikkaleivokset (raw)

Mansikkaleivokset (raw)

raakaa-ja-makeaa.jpg

Karita Tykkä julkaisi vuonna 2014 todellisen raakaruokaherkkujen superkeittokirjan Raakaa ja Makeaa - herkullisimmat raakajälkiruoat (Karita Tykkä, Sanna Ala-Seppälä & Ulla-Maija Lähteenmäki, Tammi). Tykkään keittokirjoista ihan noin muutenkin kuin hullu puurosta, mutta tämä kirjan meni suoraan top 10:een omalla listallani ja on pysynyt siellä hyvin paikoillaan kärkiasemissa. Hyviä, normikeittiössä toteutettavia ja herkullisia ohjeita.

En välttämättä muuten olisi Karitan kirjaa lähtenyt hankkimaan (olisin varmaan rankannut sen kirjoihin joita vain yritetään myydä julkkiksen nimellä), mutta Vitamixin sivuilta löytämäni avokadosuklaamousse joka on Karitan käsialaa, on yksinkertaisesti parasta suklaamoussea ikinä. Tästä ensimmäisestä näytteestä päättelin siis, että loputkin voisivat olla ihan hyviä kokeiltavaksi.

Suosittelen kirjaa kokeiluun kaikille jotka ovat raakaruokaherkuista kiinnostuneita. Raw-herkut ovat muuten ihan loistavia. Makeutukseen käytetään yleensä marjoja, taateleita, rusinoita ja luontaisia makeuttajia kuten hunajaa. Ohjeet sopivat laktoosittomille ja lähes aina myös gluteenittomaan elämään. Mousset syntyvät mm. avokadon ja cashew-pähkinöiden avulla. Itse tykkään esim. raakakakkujen koostumuksesta ihan valtavasti. Makua ja ravinteita riittää niin, että herkkuja riittää pieni määrä eikä tee mieli mättää kolmea annosta yhteen vetoon :)

Nämä mansikkaleivokset valmistin Karitan kirjasta löytämälläni ohjeella ja ne kannattaa valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Ohjeessa sanotaan, että kakku saa jähmettyä 6-8h jääkaapissa, mutta ainakaan nämä minun tekemäni leivokset eivät jähmettyneet riittävästi että ne olisi esim. saanut siistinä ulos muotista ennen kuin laitoin ne vähäksi aikaa pakkaseen. Valmistin leivoksia kahviseurueellemme, mutta en tietenkään laskenut mukaan tuota jähmettymisaikaa joten päädyin sitten tekaisemaan varasuunnitelman mukaisesti vanhan perinteisen murupiiraan mustikka-mansikka-vadelma-täytteellä. Ei tullut valituksia siitäkään kyllä ja nythän meillä on sitten hyvät vierasvarat pakkasessa odottamassa seuraavia vieraita.

mansikkaraakakakku-1.jpg

Mansikkaraakaleivokset

15-20 leivosta


Ainekset

Pohja

  • 3 dl mantelijauhoja

  • 1 dl kookosrouhetta

  • 2 dl rusinoita (saattaisin itse korvata tämän joskus mulperimarjoilla)

  • ½ tl vaniljauutetta tai 1 tl vanljajauhetta

  • 2 tl vettä

  • ripaus suolaa (tämä oli alunperin täytteessä mutta sopii minusta paremmin pohjaan)

Täyte

  • 7½ dl cashewpähkinöitä (liota väh 30 min)

  • 1 litra (500 g) mansikoita paloiteltuna (käytä kesällä tuoreita mansikoita! anna pakastemansikoiden sulaa hieman ennen blendausta)

  • 1½ dl tuorepuristettua sitruunamehua

  • ¾ dl hunajaa

  • 2 tl raastettua sitruunankuorta

  • 2½ dl sulatettua kookosöljyä

  • Koristeluun marjoja, yrttejä, raakakaakaojauhetta tai raastettua sitruunankuorta

Valmistus

  1.  Laita pohjan raaka-aineet monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Voit lisätä tarvittaessa teelusikallisen vettä.

  2. Painele taikina silikonisten kuppikakkuvuokien tai tuorekelmulla vuorattujen metallisten vuokien pohjalle.

  3. Laita täytteen raaka-aineet kookosöljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen. Sekoita kunnes massasta tulee tasainen.Lisää joukkoon kookosöljy ja sekoita vielä hetki.

  4. Kaada täyte pohjien päälle vuokiin. Laita leivokset jääkaappiin (suosittelen oikeasti pakastinta) tekeytymään 6-8 tunniksi tai yön yli.

  5. Koristele leivokset marjoilla, yrteillä, raakakaakaojauheella tai raastetulla sitruunankuorella.

Speltti-maa-artisokkarisotto, valkosipuli-inkivääriporkkanaa

Speltti-maa-artisokkarisotto, valkosipuli-inkivääriporkkanaa

#Vegaanihaaste : Lämmin myskikurpitsasalaatti

#Vegaanihaaste : Lämmin myskikurpitsasalaatti