Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Omena-timjamileipä

Omena-timjamileipä

Hankimme tällä viikolla Kenwoodin yleiskoneen jota olenkin sitten tässä viikon ajan onnesta soikeana testaillut ja käyttänyt. Saan ihan naurettavaa riemua raasteiden tekemisen helppoudesta sekä nopeudesta, appelsiinimehun puristamisesta aamulla (tähän riemuun liittyy myös tällä viikolla alkanut loma ja Mahdollisuus herätä aamulla rauhassa ja puristaa omat tuoremehut), smoothien tekemisestä ja nyt viimeksi tämän omena-timjamileivän tekemisestä.Käsin leipätaiknaa vaivatessa en saa koskaan kuin 2/3 ohjeiden jauhoista uppoamaan taikinaan. Omat voimat eivät vaan yksinkertaisesti riitä vaivaamaan taikinaa kunnolla. Nyt päätin pistää Kenwoodin testiin ja nätistihän tuo testistä selvisikin. Jauhot upposivat taikinaan ongelmitta ja oli ihanaa voida vaan lisäillä aineita (pääasiassa jauhoja) taikinan joukkoon ja antaa koneen tehdä raskas työ, varsinkin näin helteisenä päivänä kun hikeä pukkaa muutenkin helposti.Tätä leipää olen tehnyt ennenkin, mutta en näytä kirjoittaneen aiheesta enkä ohjetta joten tässä tulee. Ohje on bongattu joskus nuorena keräämästäni Iloa Leivonnasta -sarjasta (Skandinavisk Press AB, Mestarikustannus OY). Sain aina postissa muutaman ohjeen kuukaudessa ja niistä piti sitten syntyä täysi keittokirja. Se projekti jäi kesken, mutta kansien välistä löytyy kyllä muutamakin hyvä ohje. Tämän omenaleivän yksi ylivoimainen etu on, että omenan ansiosta siitä tulee tavallista hiivaleipää mehukkaampi. Timjami maistuu taustalla, muttei jyrää makupalettia.

Omena-timjamileipä

3 leipää


Ainekset

 • 5 dl vettä

 • 2 dl kaurahiutaleita

 • 3 hapahkoa omenaa

 • 1 pss kuivahiivaa / 50 g tuorehiivaa

 • 2 tl suolaa

 • 1 rkl tuoretta timjamisilppua tai 1 tl kuivattua timjamia

 • n. 12 dl vehnäjauhoa

Valmistus

 1. Kiehauta vesi. Laita kaurahiutaleet taikinakulhoon ja kaada kiehuva vesi niiden päälle.Kuori omenat ja raasta karkealla terällä. Lisää raaste taikinakulhoon. Jäähdytä seos n. 42°:ksi jos käytät kuivahiivaa, kädenlämpöiseksi jos käytät tuorehiivaa.

 2. Lisää hiiva ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää taikinaan suola, timjami ja vehnäjauhot osissa. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.

 3. Anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa reilu 30 min.

 4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hyvin. Leivo taikinasta kolme pyöreää leipää. Nosta leivät leivinpaperilla peitetylle uuninpellille.

 5. Alla leipien kohota liinan alla noin puoli tuntia. Säädä uuni 200°C:een. Paista leipiä uunin alatasolla n. 30 min. Anna jäähtyä ritilällä.

 6. PS. voit sumuttaa uuniin pari kertaa vettä suihkupullosta paiston aikana niin leivän pinnasta tulee rapeampi.

Ihana paahdettu porkkanakeitto

Ihana paahdettu porkkanakeitto

Shepherd's Pie eli Paimenen paistos

Shepherd's Pie eli Paimenen paistos

0