Gurmee.net

View Original

Joulun parhaat alkupalat

Joulu lähestyy ja jouluruokien suunnittelu kiihtyy. Tässä omat suosikkini perinteiseen jouluruokapöytäämme. Jouluna meidän seurue koostuu pääasiassa sekaaneista ja itse edustan vähemmistöä vahvalla vege-preferenssillä ja tämä heijastuu myös menussa.

Jouluaterian aloitus juhlavasti

Käynnistämme ruokailun usein mätimaljalla, mutta viime jouluna löytyi ihana uusi herkku, Västerbottenbrûlée, joka on myös mahtavan helppo valmistaa. Molemmat toimivat kivan juhlavina aloituksina aterialle. Näiden molempien reseptien hyvä puoli on myös, että ne voidaan valmistella hyvissä ajoin ja koristellaan vaan nopeasti ennen tarjoilua.

Joulun alkupalat

Jouluaterian alkupalat ovat meillä olleet tyypillisesti muuten aika kalapainotteisia. Kestosuosikkeja on vuosien varrella syntynyt, eikä ateria tunnu “täydeltä”, ilman ainakin näitä:

Kasvisruokailijan alkupalat

Vegepuolella on meidän joulupöydässä parannettavaa, mutta ainakin tämä vegaaninen herkku löytyy jatkossa juhlapöydästä aina! Lisäksi esim. paahdetut juurekset, linssit, ym. yksinkertaiset vege-optiot maistuvat itselleni aina. Samoin talvinen juuressalaatti.

Näiden kalaherkkujen kylkeen lisäämme yleensä joitain yksinkertaisia lisukkeita:

  • italian salaattia

  • rosollia ja punajuuriliemellä värjättyä kermavaahtoa

  • sienisalaattia

  • lämmin- ja/tai kylmäsavulohta

  • keitettyä perunaa

  • saaristolaislimppua (alla äitini suosikkiohje, sekä oma lemppariohjeeni)

Alkupalojen ja pääruoan väliin

Kun aterian alkupalat ovat vahvasti kalapainotteisia, on makupaletti ihana pyyhkäistä “puhtaaksi” pienellä GT-sorbetti annoksella. GT sorbetissa maistuu nimensä mukaisesti Gin & Tonic:in maut ja sen voi valmistaa hyvissä ajoin pakkaseen! Sorbetin teko onnistuu helpoimmin jäätelökoneella, mutta sen saa myös aivan mainiosti pyöräytettyä ilman jäätelökonettakin.

Tämä GT sorbetti on vuodesta toiseen elementti, jonka meinaamme aina unohtaa, vaikka se kuuluu kaikkien suosikkeihin! Sorbetti tarjoillaankin yleensä naurujen kera, juuri siksi että sen joka kerta meinaa ensin unohtua ;) GT sorbetti tarjoillaan pikareista, joiden pohjalla on pieni tilkka giniä ja sen päälle nostettuna, kuin pieni lumipallo, on kauhallinen valkeaa sorbettia.


Lisää joulun ruokia

Olen tehnyt myös isomman koosteen jouluruoista - löydät sen valikosta, sekä täältä.


See this gallery in the original post