Hanna Stolt

Tervetuloa!

Gurmeesta löydät reseptejä, DIY-ideoita, hyvinvointi-asiaa ym. Toivottavasti viihdyt!

My content in English: Om Nom Lab.

Eteeristen öljyjen kolme käyttötapaa

Eteeristen öljyjen kolme käyttötapaa

Halusin valaista hieman eteeristen öljyjen käyttötavoista. Itse kuvittelin vuosia, että eteeristen öljyjen ainoa tehtävä on "tuoksuttaa huonetta" niissä pienissä keraamisissa tai lasisissa tuikkulyhdyissä, missä tuikku lämmittää sen yläpuolella olevaa pientä vesiastiaa ja sitä kauttaa haihduttaa veden sekaan lisättyä, mahdollisesti puhdasta eteeristä öljyä. Lopputuloksena oli ainakin oman kokemukseni perusteella intialaiselta bazaarilta tuoksuva koti josta oli aromaterapia kaukana.

Ensimmäinen nyrkkisääntö eteeristen öljyjen käytössä on varmistaa, että käyttämäsi eteeriset öljyt ovat puhtaita, eivätkä väärennöksiä. Itselleni selvisi vuosia myöhemmin, että käyttämäni "luomulaatuiset", "100 % pure" eteeriset öljyt olivatkin täysiä väärennöksiä. Markkinoilta löytyy väärennöksiä vakavista, täysin väärennertyistä, hieman laimennettuihin. Ole siis tarkkana ja tee taustatyösi. Itse päädyin oman taustatyöni jälkeen käyttämään ainoastaan doTERRA:n öljyjä.Sitten niistä oikeista käyttötavoista - eikä vain huoneilman "tuoksuttamisesta". Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää kolmella eri tapaa ja olen avannut niitä hieman alla.

#1 Eteeristen öljyjen käyttö aromaattisesti

Eteerisiä öljyjä voi hyvinkin haihduttaa huoneilmaan, mutta toisin kuin itse tein alkuun, suosittelen, että hyppäät saman sudenkuopan yli ja jätät a) huonolaatuiset eteeriset öljyt sekä b) tuikkulyhdyt kaupan hyllylle ja satsaat laadukkaaseen diffuuseriin, joka paitsi tuottaa raikkaamman tuoksun, antaa sinun nauttia öljyjen aromaterapeuttisista vaikutuksista mahdollisimman tehokkaasti.

Tuoksuaistimme herättää välittömästi niin fyysisiä, henkisiä kuin tunnereaktioita. Mieti hetki, mitä tunnet tai mitä kehossasi tapahtuu kun haistat jonkin tuoksun joka liittyy lapsuuteesi tai johonkin tapahtumaan. Itselläni tulee mieleen: miltä metsä tuoksui mökillä, moottorivenerannan tuoksut kun olimme lähdössä mökille. Äidin leipoma pulla.. jne. Jostakin parfyymistä tulee heti mieleen tietty ystävä, jokin tuoksu voi saada voimaan pahoin vielä vuosia myöhemmin. Jouduin lopettaa erään lempisaippuani käytön ensimmäisen raskauteni ja sen mukanaan tuoman pahoinvoinnin myötä. Tuo saippua saa vatsani edelleen kouristelemaan.

On vaikea käsittää, miten nopeasti ja tehokkaasti pelkkä ilmaan diffusoitu eteerinen öljy voi aromaterapeuttisesti auttaa. Hajuaistimme reagoi siihen välittömästi ja vaikuttaa limbiseen järjestelmääämme joka on aivojen se osa joka tukee useita toimintoja kuten hajuaisti, tunteet, käytös ja muisti. Tästä syystä eteerisillä öljyillä on erityisen voimakas vaikutus meihin aromaterapeuttisesti.

Osa öljyistä virkistää ja piristää, osa rauhoittaa. Toiset auttavat keskittymään. Jokainen eteerinen öljy on uniikki ja vaikuttaa elimistöömme eri tavoin. Diffusointi on yksi yksinkertaisimmista tavoista hyödyntää eteerisiä öljyjä aromaattisesti, mutta siihen ei välttämättä tarvita mitään erityistä laitetta. Pika-apuna voit yksinkertaisesti ottaa eteeristä öljyä hieman käsiesi väliin ja nostaa ne kupiksi suusi ja nenäsi eteen ja hengittää syvään.

Muita tapoja hyödyntää eteerisiä öljyjä aromaattisesti:

 • laita muutama tippa eteeristä öljyä vanulappuun tai puiseen pyykkipoikaan ja kiinnitä se auton ilmastointiluukkuun.

 • Sekoita öljyjä spray-pullossa veden kanssa ja suihkuta huonekaluille ja matolle sekä vuodevaatteisiin.

 • Lisää kuivuriliinoihin.

 • Käytä kodin puhdistusaineissa.

 • Käytä diffuuserikoruja

#2 Eteeristen öljyjen käyttö iholla

Eteeristen öljyjen käyttö iholla on tehokas tapa käyttää eteerisiä öljyjä. Ne eivät jää pelkästään ihon pintaan vaan imeytyvät syvälle ihokudoksiin. Imeydyttyään, öljy vaikuttaa pitkään sillä alueella, minne se on levitetty. Voit avittaa imeytymistä hieromalla, sillä hieronta edistää verenkiertoa alueella ja eteeristen öljyjen imeytyminen verenkiertoon saa ne leviämään muualle elimistöön.

"Kantajaöljyn" käyttö, eli eteerisen öljyn laimentaminen esim. fraktioituun kookosöljyyn tai manteliöljyyn auttaa myös imeytymistä ja estää ihoa kuivumasta. Nopeasti haihtuva eteerinen öljy voi muutoin kuivattaa ihoa. Kantajaöljyn käyttö myös ehkäisee ihoärsytystä, erityisesti nuorella iholla. Hyvä nyrkkisääntö laimennukseen on käyttää 3 tippaa kantajaöljyä jokaista 1 tippaa eteeristä öljyä kohtaan.

Eteerisiä öljyjä kannattaa mieluummin käyttää pieniä määriä pitkin päivää, kuin yksi iso kerta-annos. Aloita pienellä määrällä (1-2 tippaa). Huomioi, että ns. kuumat öljyt, kuten oregano vaativat tavallista suuremman määrän kantajaöljyä. Voit lisätä öljyjä iholle 4-6 tunnin välein. Muista kuunnella omaa kehoasi, joskus vähemmän jotain hyvää voi olla parempi, kuin liikaa. Oma eteeristen öljyjen sietokykysi ja tarpeesi voi myös vaihdella oman terveydentilasi ja ikäsi mukaan.

Hyviä paikkoja eteeristen öljyjen käyttöön iholla:

 • niska

 • otsa ja ohimot (esim. päänsärkyyn)

 • rinta ja vatsan alue

 • kädet, jalat

 • jalkapohjat (oma suosikkini!)

Muita hyviä tapoja käyttää eteerisiä öljyjä iholla:

 • Lisää 1-2 tippaa käyttämääsi kosteusvoiteeseen tai kasvoöljyyn

Vältä herkkiä ihoalueita:

 • silmienympärysiho

 • Silmät

 • sisäkorvat

 • rikkoontunut/vahingoittunut iho

#3 Eteeristen öljyjen käyttö sisäisesti

Joitain eteerisiä öljyjä voidaan käyttää myös sisäisesti. doTERRAn tuotteista kaikkiin sisäisesti käytettäviin öljyihin löytyy pullon kyljestä "Supplement Facts" inforuutu, joka kertoo käyttäjälle, että öljy on ravintokelpoista.

Sitruuna, kaneli, kardemumma, piparminttu ovat omia suosikkejani sisäiseen käyttöön ruoanlaitossa. Samoin monet yrttiöljyt kuten rosmariini, oregano ja basilika. Eteeristen öljyjen käytössä on tärkeää muistaa, että ne ovat to-del-la tiivistä tavaraa! Aloita pisaralla ja lisää varovasti määrää välillä maistellen.Sisäisesti käytettynä eteeriset öljyt pääsevät suoraan verenkiertoon ruoansulatuskanavan kautta, ja verenkierron mukana muualle kehoon.

Käytän joitain doTERRAn eteerisiä öljyjä, kuten DDR Primea vege kapselissa, pieneen määrään ruokaöljyä laimennettuna. Toisia öljyjä käytän ruoanlaitossa. Kurkkaa esim. Lime aamiaisvanukas ja laku-crumble tai After 8 AM minttu-suklaa brownie-vanukas.

Haluatko ottaa eteeriset öljyt osaksi omaa rutiiniasi, tukeaksesi omaa (ja perheesi) terveyttä luonnollisesti?

Jos haluat kuulla lisää doTERRAn eteerisistä öljyistä, otathan minuun vapaasti yhteyttä! Kerron mielelläni lisää ja autan sinua luomaan itsellesi käyttäjätunnuksen doTERRAn verkkokauppaan niin, että saat 25 % alennusta. Voimme myös yhdessä käydä läpi miten voit saada osan käyttämistäsi öljyistä ilmaiseksi tai miten voit saada doTERRAn tuotteista itsellesi lisätuloja.Voit myös tutustua kokoamaani infosivuun Mistä voin tilata doTERRAn eteerisiä öljyjä.


Kirsikka-suklaa n'ice cream -aamupala

Kirsikka-suklaa n'ice cream -aamupala

Rosmariinilla maustettu panna cotta

Rosmariinilla maustettu panna cotta

0