Ruokaöljyjen lyhyt oppimäärä

Olen vuosien mittaan puhunut paljon ruokaöljyistä, erityisesti hyvinvointivalmennettavieni kanssa. Terveelliset / epäterveelliset rasvat ovat aihe, joka usein huolestuttaa ihmisiä, eikä ihme. Mediassa kirjoitetaan yhtenä päivänä, että voi on vaarallista, toisena, että rypsiöljy on terveellistä, kunnes se ainoa oikea öljy onkin oliiviöljy… kunnes sekään ei enää ole. Saako rasvaa edes syödä vai tukkeutuvatko verisuonet jo pelkästä vilkaisusta? Säilöökö keho jokaisen teelusikallisen rasvaa suoraan vararenkaaksi vyötärölle? Kumpa yhtälö olisikin näin musta-valkoinen: voi = paha, rypsiöljy = hyvä. Entä omegat? Missä suhteessa niitä kolmosia, kutosia ja ysejä pitikään syödä? Ei ihme, jos päätä alkaa särkeä oikeaa yhtälöä laskeskellessa.

Yksinkertaisuudessaan rasvat voidaan jakaa seuraaviin ryhmiin:

 • Tyydyttyneet. Tyydyttyneet rasvat pysyvät kiinteinä huoneenlämmössä ja niitä saadaan mm. lihasta, lehmänmaidosta (ja siitä valmistettavista normaalirasvaisista tuotteista), kookoksesta, avokadosta ja palmuöljystä.
 • Tyydyttymättömät. Tyydyttymättömät rasvat ovat nestemäisiä huoneenlämmössä, mutta kiinteytyvät viileässä. Tyydyttymättömiä rasvoja saadaan avokadoista, oliiveista, oliiviöljyistä, pähkinöistä, auringonkukkaöljystä (jota myös kutsutaan roskaöljyksi), siemenistä ja joistain kaloista. Palmuöljystä 46 % on kertatyydyttymätöntä rasvaa.
 • Monityydyttymättömät. Myös monityydyttymättömät rasvat ovat nestemäisiä huoneenlämmössä ja kiinteytyvät kylmässä. Tyypillisiä lähteitä ovat monet kalat, pellavansiemenet, saksanpähkinät, pellavansiemenöljy, soijaöljy, jne. Monityydyttymättömät rasvat tunnetaan usein “omegarasvoina”.
 • Transrasvat. Iso osa transrasvoista syntyy elintarviketeollisuudessa, tai kun valitsemme vääriä rasvoja kuumentamiseen ihan kotikeittiössä. Tyypillisesti transrasvoja on löytynyt margariineista (valmistustavan ansiosta), jalostetuista elintarvikkeista, karkeista, limuista, sipseistä, lehtevistä leivonnaisista jne. Nykyään margariineissa ei onneksi juurikaan ole transrasvoja, vanha kovetusmenetelmä joka tuotti transrasvoja muutettiin vaihtoesteröinniksi 90-luvulla. Itse olen skeptikko tämän vaihtoesteröinninkin suhteen ja syön rasvat mieluiten luonnollisessa tai mahdollisimman vähän muokatussa muodossa. Vaihtoesteröintiä ei yleensä mainita pakkauksissa joten vaatii kuluttajalta jonkin asteista valveutuneisuutta jos haluaa vaihtoesteröityjä tuotteita välttää.

Näistä rasvatyypeistä haluat ehdottomasti välttää transrasvoja. Tyydyttymättömien ja monityydyttymättömien rasvojen osalta on vähiten erimielisyyttä ja niitä pidetään sydänystävällisinä vaihtoehtoina. Tyydyttyneet rasvan puolestaan ovat jakaneet eniten mielipiteitä kautta vuosien.

Aiotko kuumentaa rasvaa?

Kovalla lämmöllä kuumentamisen / kypsentämiseen kannattaa valita rasvoja joilla on korkea
savuamispiste (savuamispisteessä rasva alkaa savuttaa ja se alkaa hapettua ja hapettunut rasva aiheuttaa soluissa vaurioita ja on linkitetty useisiin sairauksiin). Moni hyvä rasva siis muuttuu kuumennettaessa vähemmän terveelliseksi, joten on hyvä tietää, miten eri rasvat käyttäytyvät kuumennettaessa.

Esimerkiksi saksanpähkinäöljyä ei missään nimessä kannata lorauttaa pannulle vaan käyttää sitä esim. salaatin kastikkeena. Etenkin paistinpannulla ruokaa valmistettaessa, voi lämpötila nopeasti kohota erittäin korkeisiin lukemiin ja muuttaa rasvan koostumusta haitalliseksi.

Jos olen kuumentamassa rasvaa ruoanlaiton aikana, valitsen yleensä jonkin seuraavista: punainen palmuöljy (Bonred, koska laatu ja eettisyys), voita (kirnu- tai tavallinen) tai macadamiapähkinäöljyä. Miksi näitä kolmea? Ne kestävät kuumentamista erinomaisesti ja maistuvat hyvältä! Macadamiaöljyn hyöty on, että se on aina nestemäistä. Bonred sen sijaan antaa ruoalle mahtavan värin, ravinteita ja kivan aavistuksen pähkinäisen maun. Voi puolestaan on valintani silloin kun haluan ruskistaa ruokaa tai jos haluan jonkin tietyn tekstuurin – esim. pannukakun pinnasta tulee täydellisen rapea vain voilla. Pyrin kuitenkin minimoimaan eläinrasvan käyttöä ruokavaliossani, joten siksi pääpaino on nykyään paistamisessa punaisessa palmuöljyssä sekä madacamiaöljyssä.

Näen ihmisten usein paistavan ruokaansa nykyään extra virgin oliiviöljyssä, rypsiöljyssä tai extra virgin kookosöljyssä. Mikään näistä rasvoista ei kuitenkaan kuulu mielestäni paistinpannulle niiden kuumansietokyvyn vuoksi. Osa ongelmaa huonoissa valinnoissa on varmasti se, että luemme usein kirjoituksia ruoka-aineista, joita on tutkittu eristyksissä muusta ympäristöstä. – Extra virgin oliiviöljy voi olla terveellistä sellaisenaan, mutta kun tärvelemme sen rakenteen liian kuumissa lämpötiloissa, ei enää ole kyse samasta raaka-aineesta.

Mitä öljyjä kannattaa valita, kun ei kuumenna ruokaa?

Kylmänä tai kuumentamattomana käytän rasvaa lähinnä salaatin päällä. Lisään pienen määrän öljyä salaattiin tuomaan makua ja samalla rasva edesauttaa esim. vihreiden kasvisten vitamiinien imeytymistä. Myös salaatin päälle käytän mielelläni punaista palmuöljyä tai hampunsiemenöljyä. Vaihtoehtoisesti jos kaipaan vaihtelua, saatan käyttää kurpitsansiemen- tai hampunsiemenöljyjä. Myös oliivi/saksanpähkinä/pistaasi/seesaminsiemenöljyjä käytän toisinaan, hieman maun mukaan.

Oma ruokaöljyjen ja -rasvojen top 5 7:

 1. Punainen palmuöljy (RSPO-sertifioitu Bonred, perus ruoanlaittoon, leivän dippaamiseen, luomukosmetiikan tekoon, smoothiet)
 2. Extra Virgin kookosöljy (öljypurskuttelu, raakaleivonta, iho, ym)
 3. Macadamiaöljy (paistaminen, salaatit)
 4. Hampunsiemenöljy (salaatit, smoothiet. Ideaalinen omega 6 ja 3 -suhde)
 5. Kurpitsansiemenöljy (salaatit, smoothiet)
 6. Oliiviöljy (salaatit, leivän dippaamiseen)
 7. Voi (ruoat jotka “vaativat” voita koostumuksen ja maun vuoksi)

Suosin myös:

Hyvien rasvojen luontaisia lähteitä kuten hampunsiemeniä, chia-siemeniä, pähkinöitä (niitäkään ei tarvitse puputtaa pussillista kerrallaan), avokadot, pähkinävoit (kohtuudella), muut siemenet.

Vältän aina kun mahdollista:

Margariinit, auringonkukkaöljy, soijaöljy, maissiöljy, maapähkinäöljy, eläinrasvat

Punainen palmuöljy

Kuten huomasit, listani kärjessä on punainen palmuöljy, joka välillä herättää hyvinkin voimakkaita tunteita. Olen korostanut Bonred-tuotemerkkiä, sillä se on oma luottomerkkini, myös tämän sisältöyhteistyön ulkopuolella. On ollut jo useamman vuoden.

Bonred punainen palmuöljy ja kasviksia

Mutta onko palmuöljy uhka luonnolle?

Joillain palmuöljystä puhuminen nostaa välittömästi negatiivisen mielleyhtymän. Sademetsien tuho näistä usein päällimmäisenä. Jos sademetsistä ollaan huolissaan (kuten pitäisikin), pitäisi huomio vastuullisia palmuviljelmiä ennemmin kiinnittää karjatalouteen, joka noin 80% maatalousmaan pinta-alasta globaalisti. Entä palmuöljyn pinta-ala? Se on 0,7% maailman maatalouspinta-alasta. Palmuöljyistä kookosöljy on vähemmän ekologista sen vaatiman viljelypinta-alan perusteella – öljypalmu on monivuotinen kasvi ja tuottaa moninkertaisesti esim. kookospalmuun verrattuna joten se omalla logiikallani on huomattavasi ekologisempi vaihtoehto kuin .. no.. melkeinpä mikä tahansa muu rasva.

Toinen yleinen huoli onkin, että palmuviljelmät vievät kodit eläimiltä. Toki paras vaihtoehto olisi varmasti aina luonnollinen metsä, mutta öljypalmuviljelmilläkin yksittäinen palmu saa kasvaa paikallaan n. 25 vuotta! Kyllä siinä ajassa ehtii palmun alle asettua eläin jos toinenkin. Oma mielikuvani oli alunperin, että öljy jotenkin saataisiin palmun rungosta, mutta tosiasiassa se siis puristetaan palmun hedelmistä. Palmuplantaasilla kerätään siis pelkät hedelmätertut ja puu ym. jäävät paikoilleen.

Bonredin punaisen palmuöljyn plantaasi

Punaisen palmuöljyn ravintopitoisuus

Yksi ominaisuus, mikä punaisen palmuöljyn erottaa välittömästi muista öljyistä, on sen tummanpunainen väri. Palmuöljy sisältää runsaasti karoteeneja: betakaroteenia, alfakaroteenia, lykopeenia ym. Rasvasta karoteenit myös imeytyvät paremmin kuin esim. porkkanasta. Karoteeneja tarvitsemme mm. silmien, sydämen, ihon hyvinvointiin, limakalvojen normaaliin toimintaan ja kehon vastustuskyvyn vahvistamiseen. Punaisen palmuöljyn sisältämät karotenoidit ovat ihanteellisessa muodossa niin, että kehomme on helppo muuntaa ne A-vitamiiniksi. Karoteenien lisäksi punaisesta palmuöljystä löytyy E-vitamiinia ja tokotrienoleja huomattavan suurissa määrin. Tokotrienoleja tarvitsemme aivojen suoja-aineeksi sekä syövän ennaltaehkäisyssä. Ilmeisesti juuri tämä runsas karoteenien ja E-vitamiinien yhdistelmä myös suojaa punaista palmuöljyä kuumennettaessa.

Punaista palmuöljyä viljellessä hedelmätertut steriloidaan mahdollisimman pian, jotta hedelmän oman lipaasientsyymin aiheuttama hapettuminen saadaan pysäytettyä ja siten öljyn pilaantuminen pysäytettyä. United Plantations on kehittänyt järjestelmän plantaasilleen, mikä auttaa nopeuttamaan hedelmäterttujen matkaa sterilointiin merkittävästi. Tämä auttaa

Miksi näin paljon puhetta punaisesta palmuöljystä?

Koska minuakin huoletti alkuun. Minusta on aivan tervettä suhtautua varauksella lähes tuotteeseen kuin tuotteeseen. Nykyään on niin helppo maalata haluamansa näköinen kuva markkinoinnin ja mainonnan avulla. Olen arvostanut valtavasti Bonredilta saamiani taustatietoja plantaaseista, joilta öljy tulee. Öljypalmujen kasvatuksen liittyvistä kysymyksistä jne. Yrityksen toiminta tuntuu todella avoimelta ja rehelliseltä. Samoin öljypalmunkasvattajien (United Plantations) toiminta. Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin viljelijöihin ja siksi satsaan omat euroni yritykseen jonka taustat olen nuuhkinut ja todennut hyväksi. Samaa kertoo myös yrityksen saama RSPO-sertifikaatti, jonka olemassaolo kannattaa tarkistaa aina ostamastasi punaisesta palmuöljystä.

Bonredin punaisen palmuöljyn plantaasi

Kuva: United Plantations plantaasilta. 

Mistä voin ostaa punaista palmuöljyä?

Punaista palmuöljyä ostaessa kannattaa olla tarkkana sen laadun ja eettisyyden suhteen. Bonredin RSPO-sertifioituun punaiseen palmuöljyyn voit tutustua paremmin Bonred.fi -sivulla ja voit tilata öljyä suoraan Bonredin omasta verkkokaupasta. Huom. Käytä alennuskoodia: BONRED, niin saat tuotteen 10% edullisemmin.

PS. Tieteellisiä tutkimuksia punaiseen palmuöljyyn liittyvistä tutkimuksista löydät TÄÄLTÄ. Myös Kohokohdassa on kirjoitettu punaisesta palmuöljystä pitkä artikkeli johon kannattaa tutustua.

Bonred punainen palmuöljy ja salaattia

Blogiyhteistyö

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Kohokohdan sekä Bonredin kanssa. Kumpikaan osapuoli ei ole sanellut minulle mitä kirjoittaa. Kuten aiemminkin, ensimmäinen kriteerini blogiyhtestyölle on, että olen aidosti tuotteen käyttäjä ja olen tutkinut sen taustat ja tunnen sen ominaisuudet niin hyvin, että voisin suositella sitä parhaalle ystävällenikin. Saan tasaiseen tahtiin tarjouksia useilta firmoilta ja suurimman osan tarjouksista jätän pöydälle, sillä en voi seistä niiden edustaman tuotteen tai palvelun takana. Bonred tuntui lähes täydelliseltä yhteistyökumppanilta heidän arvojen sekä kiinnostuksen terveyteen kautta. Toivon, että tämä kirjoitus auttaa valottamaan useammille, miten vastuullisesti viljelty punainen palmuöljy voi olla erinomainen vaihtoehto, katseli asiaa sitten luonnon kuin luonnonystävän näkökulmasta ja varsinkin ruoanlaittajan sekä -maistelijan näkökulmasta. :)

Facebook Comments
Related Posts
Showing 2 comments
 • Kata

  Yleensä on tapana, että kerrotaan selkeästi, koska kyseessä on yhteistyö firman/brändin kanssa, mutta tässä tapauksessa se palmuöljyn mainos on jätetty kertomatta. Miksi?

  • Hanna

   Hei Kata. Kirjoitus on paitsi tägätty “Sponsoroitu”, olen omistanut kokonaisen kappaleen “Blogiyhteistyö” ja avannut siinä, miksi olen tähän yhteistyöhön lähtenyt ja kuka on kirjoitusta sponsoroinut. Mielestäni tämä on kyllä aivan selvällä suomenkielellä siis tehty selväksi kirjoituksessa.

Vastaa

Verkkokaupassa nyt uusin Vitamix Ascent 3500i ja Klarna maksutavat! Piilota tämä ilmoitus

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje