Tuorehernekeitto rosmariinilla

Pidän hernekeitosta, mutta usein jään pohtimaan sitä, miten pitkään sitä keitetään ja minkä verran keitossa mahtaa enää olla ravinteita tallella pitkän kypsennyksen jälkeen. Kun lapset taas pyysivät hernekeittoa, päätin testata tuorehernekeitto-ohjetta. Valitsin kokeilun pohjaksi Soppa 365:stä löytämäni yksinkertaisen ohjeen jota hieman muuntelin omaan makuun ja fiilikseen sopivaksi. Tästä annoksesta tulee täysi kattilallinen – saatat haluta puolittaa annoksen jos syöjiä on vähemmän tai et halua syödä hernaria koko viikkoa ;)

Kokeilin keittoa ensin perinteisen sipulisilpun ja sinapin kera. Se oli ihan ok, mutta jotenkin, koska tuorehernekeitto on raikkaamman makuinen kuin perinteinen, kaipasin myös vähän epätyypillisempää koristetta päälle joten testasin uuden VEGE Talvi -keittokirjani ohjeella valmistettua Dukkah-mausteseosta (jota löytää toki myös valmiina joistain kaupoista) ja yhdistelmä oli upea! Suosittelen kokeilemaan.

Tuorehernekeitto siis maistuu raikkaammalta kuin perinteinen ja sen väri on kirkkaamman vihreä – kaunis kuin mikä. Käytin keiton maustamiseen doTerran eteerisiä öljyjä, mutta olen antanut ohjeessa myös vaihtoehdot tuoreyrteille ja -hedelmille. Pidän eteeristen öljyjen käytöstä ruoanlaitossa, sillä ne ovat huomattavasti esim. kuivattuja yrttejä potentimpia ja ne maut sekä tuoksut jotka niistä lähtevät… ahh.. Ole kuitenkin todella tarkkana – mikä tahansa eteerinen öljy ei sovi sisäiseen käyttöön ja markkinoilla on paljon väärennöksiä. Jos olet epävarma, voit laittaa minulle viestiä, kerron mielelläni lisää. Yhteystiedot löydät sivun alalaidasta.

Tuorehernekeitto rosmariinilla © Hanna Stolt | Gurmee.net

Tuorehernekeitto rosmariinilla

6–8 annosta

Ainekset

 • 800 g pakasteherneitä
 • 2 pientä keltasipulia
 • 1,2 L kasvislientä (mausta kasvisliemijauheella / -kuutioilla / -buljongilla
 • 1 tl mustapippuria
 • 1 pienen luomusitruunan mehu
 • 4 tippaa doTerran eteeristä rosmariiniöljyä TAI 2 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
 • 2 tippaa doTerran eteeristä sitruunaöljyä TAI n. 1 sitruunan raastettu kuori
 • ripaus suolaa

Päälle

Valmistus

 1. Pane kattilaan pakasteherneet, kuorittu ja pieneksi silputtu sipuli ja kasvisliemi (ja silputtu rosmariini ja sitruunankuoriraaste jos käytät tuoreita eteeristen öljyjen sijaan). Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia.
 2. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi.
 3. Mikäli haluat aivan sileää keittoa, painele keitto vielä siivilän läpi. Mausta sitruunamehulla, mustapippurilla ja suolalla. Kuumenna höyryäväksi. Lisää eteeriset öljyt ennen tarjoilua ja sekoita hyvin. Tarjoile dukkah-mausteseoksella koristeltuna!

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Miten valmistaa paras kahvi kotona? © Hanna Stolt | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje