Myrkytön lasinpesuaine

Saimme kolmen vuoden projektin päätökseen pari viikkoa sitten ja meillä on kotona vihdoin normaalikokoinen, kaunis ruokapöytä. Teimme pöydän vanhasta puuovesta ja sen päälle puun suojaksi teetimme lasin. Yksi asia, mitä en ollut tullut ajatelleeksi pöytää tehdessä oli, että lasissa näkyy lika ja pyyhkimisjäljet tavallista pöytää herkemmin.

Pöytä vanhasta puuovesta © Hanna Stolt | Gurmee.net

Pöytä vanhasta puuovesta © Hanna Stolt | Gurmee.net

Onneksi muistin ystäväni vinkin, että eteerinen sitruunaöljy sopii hyvin lasinpesuaineeksi. Tänään valmistin saman tien vinkin muistettuani yksinkertaisen lasinpesuaineen. Lopputuloksena on kirkkaan puhdas lasipinta. Pyyhkäisen vielä lopuksi kostealla rätillä johon tiputan 1-2 tippaa eteeristä sitruunaöljyä – näin huoneeseen jää ihanan raikas sitruunan tuoksu.

Tämä pesuaine tuoksuu käytettäessä melko etikkaiselta, mutta etikan määrä on mielestäni välttämätön, jotta lasiin ei jää pyyhkimisen jälkiä. Etikan haju haihtuu nopeasti, ja halutessa tuolla loppusilauspyyhkäisyllä saa entistä raikkaamman tuoksun.

Olen käyttänyt tätä samaa sekoitusta myös ikkunoihin. Näppärää ja edullista!

Myrkytön lasinpesuaine / Ikkunanpesuaine © Hanna Stolt | Gurmee.net

Myrkytön lasinpesuaine / ikkunanpesuaine

2 dl valmista pesuainetta

Ainekset

 • 1 ½ dl väkiviinaetikkaa (tai ¾ käyttämästäsi pullosta)
 • ½ dl puhdasta vettä (tai ¼ käyttämästäsi pullosta)
 • 8 tippaa eteeristä sitruunaöljyä tai muuta eteeristä sitrusöljyä (lime, appelsiini sekä Purify-sekoitus ovat myös hyviä!)

Tarvikkeet

Valmistus

Mittaa ainekset pulloon, sulje pullo korkilla ja ravista sekaisin.

Ravista pulloa aina ennen käyttöä ja jos peset pintoja pitkään, ravista pulloa aina välillä, jotta eteerinen öljy on mahdollisimman hyvin sekaisin muun nesteen seassa.

 

Eteeriset öljyt kodin puhdistuksessa

Jos olet kiinnostunut vaihtamaan kodin puhdistusmyrkyt puhtaisiin ja myrkyttömiin vaihtoehtoihin, voin mielelläni antaa vinkkejä miten voit hyödyntää eteerisiä öljyjä kodin puhdistuksessa. Olen itse vuosien saatossa korvannut kotia sekä ympäristöä saastuttavat pesuaineet luonnollisilla vaihtoehdoilla, jotka ovat paitsi hyviä “korvikkeita”, usein myös tehokkaampia kuin kaupan valmiit aineet.

Itse valmistamani pesuaineet ovat olleet iholleni huomattavasti hellempiä. Normaalisti rutikuiva ja talvisin jopa halkeileva käsieni iho on pysynyt huomattavasti paremmassa kunnossa ja pesuaineissa käyttämäni eteeriset öljyt tekevät sille hyvää, toisin kuin kaupan pesuaineiden kuluttavat ja syövyttävät ainesosat.

Kodin pesuaineiden vaihtoa ei suinkaan ole pakko tehdä kertaheitolla. Olen itsekin kokeillut ja korvannut hiljalleen pesuaineita, sitä mukaa kun olen löytänyt toimivia vaihtoehtoja. Siivoiskaappimme purkkimäärä on kutistunut kutistumistaan ja samoin pesuaineisiin käytetyn rahan määrä.

Kerron mielelläni lisää tästä prosessista joten otathan yhteyttä jos olet kiinnostunut eteeristen öljyjen käytöstä kodin puhdistuksessa tai oman (ja perheen) hyvinvoinnin tukena. Voit myös tutustua blogin katerogiaan “eteeriset öljyt” josta löydät lisää hyviä vinkkejä :) Yhteystietoni puolestaan löydät sivun alapalkista.

Facebook Comments
Related Posts
Showing 2 comments
 • Jael

  Etikka on minunkin keittiössäni yksi tärkeimmistä puhdistusaineista., Opin sen jo ihan nuorena kun olin harjoittelemassa hotellissa, ja saada viinilasit täysin kirkkaiksi:) Etikka´+leinvinsooda on myös mahtava puhdistusaine:)

  • Hanna

   On ihanaa, miten yksinkertaisilla aineksilla pärjää huikean hyvin! Käytätkö valkoviinietikkaa vai väkiviinaetikkaa yleensä? jenkkiohjeissa puhutaan usein “white vingerar”:ista joka kääntyy valkoviinietikaksi, mutta meillä äiti pesi ikkunat aina vesi-väkiviinaetikkaseoksella joten olen päätynyt käyttämään sitä. Kumpa se tuoksuisi paremmalta ;)

Vastaa

Lime aamiaisvanukas ja laku crumble © Hanna Stolt | Gurmee.netRosmariinilla maustettu panna cotta © Hanna Stolt | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje