Sitruunavesi

Aloitan päiväni mielelläni lasillisella sitruunamehua. Ei pelkästään sen raikkaan maun vuoksi, vaan sen monien terveyshyötyjen! Aloitetaan ohjeella. Sitruunaveden tekeminen on äärettömän yksinkertaista. Ota puolikas luomu sitruuna ja purista sen mehut lasin pohjalle. Täytä lasi haalealla vedellä. Valmista!

Miksi haaleaa vettä?

Saatat ihmetellä miksi käytän haaleaa vettä raikkaan, kylmän veden sijasta. Keholtamme menee enemmän aikaa ja energiaa kylmien juomien prosessoimiseen, sillä sen täytyy ensin lämmittää ne jotta ruoansulatus toimisi. Kylmän veden sijaan käytän siis haaleaa vettä jolloin kroppani saa heti sen tuomat hyödyt käyttöön mahdollisimman vähällä energialla.

pH-tasojen tasaus

Länsimainen ruoka on helposti hyvin hapanta (pH-arvoltaan). Lasillinen sitruunavettä aamulla auttaa valmistelemaan kehomme päivän tulevia koitoksia varten. Sitruuna on palamistulokseltaan emäksistä ruokaa (vaikka pH-arvo onkin hapan) ja auttaa myös tasapainottamaan veremme pH:ta emäksisempään suuntaan. Ja se on hyvä juttu.

Energiaa!

Olet mitä syöt. Kuulostaako tutulta? Olin aiemmin aivan riippuvainen aamukahvistani, mutta olen sittemmin huomannut etten tarvitse tai kaipaa sitä. Nautin kyllä hyvästä kupillisesta espressoa silloin tällöin, mutta aamun aloittaminen sitruunavedellä tuntuu nykyään ihanan raikkaalta kahvin sijaan, että tiedän miten hyvää se tekee keholleni. Myös sitruunan tuoksi antaa energiaa ja parantaa mielialaa. Pelkästään tieto siitä, että tarjoan heti aamusta itselleni ja keholleni jotain hyvää ja terveellistä riittää nostamaan fiiliksiä valtavasti!

Ruoansulatus

Kuten mainittu, sitruunavesi auttaa käynnistämään ruoansulatuksen heti aamusta. Se auttaa puhdistamaan suolistoa ja stimuloi mahalaukun ruuansulatukseen tarvittavien aineiden eritystä. Se voi myös auttaa ruoansulatusongelmien lievittämisessä, kuten närästykseen, pahoinvointiin ja turvotukseen.

Puhdistaa lymfaattista järjestelmää

John Douillardin ym. mukaan, sitrunamehu myös auttaa puhdistamaan lymfaattista järjestelmäämme. Tämä auttaa ylläpitämään hyvää terveyttä ja estämään tauteja.

Lemon water © Björn Fagerholm | Gurmee.net

Ps.

Muista harjata hampaasi aamulla ennen sitruunaveden juomista. Sitruuna pehmentää hammaskiillettä hetkellisesti joten ei ole hyvä idea pestä hampaita heti sitruunavettä juotuasi, kun ne ovat haavoittuvaisia. Suurin osa hammastahnoista myös suojaa hampaita harjauksen jälkeen, joten ne voivat myös auttaa suojaamaan hampaitasi sitten kun nautit sitruunamehusi aamulla.

Käytä aina oikeita siruunoita. Ja luomu sellaisia. Kauppojen hyllyltä löytyvä sitruunamehu purkissa ei ole sama asia kuin vastapuristettu sitruunanmehu. Se ei myöskään maistu lähellekään yhtä hyvältä, eikä sisällä yhtä paljon terveellisiä ainesosia, sillä sitä on käsitelty ja säilötty pitkään. Neljä sitruunaa riittää koko viikoksi. Voit säilöä toisen puolikkaan jääkaapissa esim. minigrip pussissa seuraavaan aamuun.

Hyödynnän mielelläni kaiken ja heitän roskiin mahdollisimman vähän. Aina kun se on mahdollista. Käytän siis aina luomu sitruunaa ja raastan sitruunan kuoren lautaselle, jolla se saa kuivua seuraavaan aamuun. Aamulla rapsutan kuivan sitruunankuoriraasteen sitten pieneen maustepurkkiin. Sitruuna tuoksuu raikkaalta kuivuessaan ja siitä saa kuivana mahtavaa maustetta esim. kalalle.

Artikkelin kuva on Björn Fagerholmin ottama, kirjastani Aamupala – hyvinvointi alkaa aamusta.

Aamupalakirja_kansi (1)

Lue lisää sitruunaveden terveyshyödyistä. Tällä listalla oli omia suosikkejani, mutta muita hyviä syitä löytyy läjäpäin: 

http://www.naturalnews.com/033383_lemon_juice_digestion.html

http://tasty-yummies.com/2013/03/18/10-benefits-to-drinking-warm-lemon-water-every-morning/

http://www.news.com.au/lifestyle/food/kick-start-your-day-with-lemon-and-water/story-fneuz92c-1226614705720

Facebook Comments
Related Posts
Comments
  • Jael

    Yhteen aikaan aloitin aina aamut vedellä johon olin sekoittanut sitruunamehua. Sitruunalla maustettu vesi on kyllä ihanan raikasta,ja pidän paikoista jotka tarjoavat vettä johon lisätty sitruunaa tai yrttejä:)

Vastaa

Verkkokaupassa nyt uusin Vitamix Ascent 3500i ja Klarna maksutavat! Piilota tämä ilmoitus

Cacao boy smoothie | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje