Saaristolaisleipä

hyvaa-jouluaValmistin tänä jouluna ensimmäistä kertaa itse saaristolaisleipää. Tiesin, että saaristolaisleivänteko on helppoa, mutta yllätyin silti prosessin helppoudesta! Löysin uudesta Hyvää Joulua -kirjan painoksesta toimivan oloisen ohjeen jota päätin testata. Leivistä tuli suorastaan täydellisiä. Ohje oli helppo kuin mikä ja leipien maku ja koostumus erinomainen.

Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää Joulua -kirja on niin kaunis. Kirjaa selailee ihan vain fiilistelyn ilosta ja ohjeet ovat aivan yhtä ihania. Jouluisia aamupaloja, lahjaksi annettavia ohjeita, säilykkeitä, juomia ja uutta jouluruokainspiraatiota pursuava kirja on oikea joulun pelastus.

Pakkaa saaristolaisleipä kauniiseen käärepaperiin tai pussiin, kietaise kangasnauha ympärille ja anna lahjaksi. Leivän voi valmistaa hyvissä ajoin ennen joulua ja sen maku paraneekin jääkaapissa.

Saaristolaisleipä © Hanna Stolt | Gurmee.net

2 leipää

 • 1 litra piimää
 • 50 g hiivaa
 • 2 ½ dl tummaa siirappia
 • 2 tl suolaa
 • 3 dl kaljamaltaita
 • 3 dl ruisleseitä
 • 5 dl ruisjauhoja
 • n. 7 dl vehnäjauhoja (käytin puolet spelttijauhoja)
 • voita vuokien voiteluun

Leipien voiteluun

 • siirappivettä
 • (puolet siirappia, puolet vettä)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää siirappi, suola, maltaat, leseet ja jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia. Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1,5 litran voideltuun leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna kohota puolisen tuntia.

Paista leipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele niiden pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä voin 30 minuuttia. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita leivät viileään tekeytymään 2–3 päiväksi, niin niiden maku ja rakenne paranee.

Saaristolaisleipä © Hanna Stolt | Gurmee.net

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Sienipasteija pistaasipähkinöiden ja tuoreiden viikunoiden kera © Hanna Stolt | Gurmee.netGeisha Granola © Hanna Stolt | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje