Gastronaatin kurpitsakeitto

Kirjahyllyssäni on jo hyvän aikaa keikkunut Satu Koiviston kirja Gastronaatti – eli kuinka rakastua rippeisiin (Otava). Minun on monesti ollut tarkoitus jotain kirjan resepteistä kokeilla, mutta jostain syystä kokeilut ovat aina jääneet. Kirjassa on noin 20 hyvää, yksinkertaista reseptiä joissa hyödynnetään helposti saatavilla olevia aineksia. Tämä kurpitsakeitto on erinomainen esimerkki helposta keitosta jota voisi muunnella loputtomiin.

Kurpitsakeitto ja Bonred-öljy © Hanna Stolt | Gurmee.net

Samalla ajattelin esitellä itselleni tuoreen tuttavuuden: Bonred-öljyn, josta sain ilokseni kokeilukappaleen reilu kuukausi sitten. Öljy on sen jälkeen ollut melko ahkerassa testissä. Bonred on punaista palmuöljyä joka sisältää paljon karoteeneja (5 kertaa enemmän kuin porkkanassa!) kuten värinsäkin enteilee. Öljy myös värjää ruoan helposti hieman kellertäväksi, joten se ei aina ole suosikkivalintani mihin tahansa ruokaan. Yksi öljyn parhaista ominaisuuksista on sen ravinteiden lisäksi sen kuumansietokyky. Monet öljyt eivät tykkää kuumuudesta ja muuttuvat haitalliseen muotoon, mutta punainen palmuöljy kestää kuumennusta erinomaisesti ja sen savuuntumispiste on siis erittäin korkea. Palmuöljyistä puhuttaessa on hyvä aina varmistaa öljyn alkuperä ja Bonred-öljyllä on RSPO-sertifikaatti joka takaa, että sen valmistuksessa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että öljyn tuotantoa varten ei ole hakattu alas maapallomme keuhkoja, eli sademetsiä.

Miksi mainitsin palmuöljystä juuri tässä yhteydessä? Koska sen maku ja väri sopivat tämän keiton kanssa täydellisesti yhteen! :) Ruoan lisäksi punainen palmuöljy on myös erinomainen raaka-aine luontaiskosmetiikan valmistuksessa.

Kurpitsakeitto © Hanna Stolt | Gurmee.net

Kurpitsakeitto

 • 1 sipuli
 • 1 punainen chili (käytin chilin sijaan jauhettua kurkumaa)
 • 2 rkl oliiviöljyä punaista palmuöljyä (Bonred)
 • n. 5 dl uunissa paahdettua kurpitsaa kokonaisen myskikurpitsan hedelmäliha (paahda uunissa etukäteen)
 • 2 dl punaisia linssejä (laitoin 3)
 • n. 1 litra vettä / kasvislientä
 • 2 dl kermaa kookoskermaa
 • suolaa
 • mustapippuria

Kurpitsan paahtaminen

Puolita kurpitsa pituussuunnassa ja kaavi siemenet lusikalla. Voit paahtaa siemenet uunissa tai pannulla jos huuhtelet ne ja poistat “rihmat” niiden seasta. Laita kurpitsan puolikkaat leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paahda 200° uunissa, kunnes kurpitsan hedelmäliha on pehmeää. Nosta uunista ja anna jäähtyä.

Keiton valmistus

Kuori ja paloittele sipuli. Leikkaa chilin kanta pois ja poista siemenet halutessasi pienellä teelusikalla. Hienonna chili.

Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Lisää chili ja sipuli ja paista muutama minuutti. Paloittele kurpitsa ja lisää kattilaan.

Huuhtele linssit lävikössä juoksevan veden alla. Lisää vesi ja linssit kattilaan. Keitä keskilämmöllä, kunnes linssit ovat kypsiä, noin 20 minuuttia.

Lisää kerma ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla.

 

Facebook Comments
Related Posts
Showing 2 comments
 • Markku Tuoriniemi (@tuoriniemi)

  Kiitos hyvästä reseptistä, oliko tarkoitus, että reseptissä oliiviöljyn sijasta on punainen palmuöljy?

  • Hanna

   Hei! Kiitos, olet oikeassa. Käytin keitossa nimenomaan punaista palmuöljyä :) Päivitin reseptin ja lisäsin ohjeisiin myös kurpitsan paahto-ohjeen.

Vastaa

Kookosjogurtti ja omenakompotti © Hanna Stolt | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje