Omena-karamellikakku

Nuoremman tyttäremme Danielan synttäreille leivoin vaihteeksi ihan uuden kakun. Ohje löytyi Liisa Westerbergin kirjasta “Makeaa” (Readme.fi). Kakku oli tosi maukasta, mutta kannattaa kostuttaa jos sen tarjoilee vasta seuraavana päivänä. Esim. makeuttamaton samea omenamehu voisi olla aika jees kostutukseen. Kakun ainoa haastava osuus oli kuorrutteen valmistus, mutta kirjassa oli onneksi hyvin selkeät ohjeet miten toimia jotta siitä saa oikean laista. Maut sopivat hienosti yhteen ja ohjetta oli helppo seurata. Pelkästä pohjasta voi myös tehdä kuivakakun jos ei kreemin valmistus huvita :)

Omena-karamellikakku © Hanna Stolt | Gurmee.net

Kakun koristeet – Lumikki ja kukkaset – ostin valmiina meidän lähimarketista. Helppo tapa saada kakusta näyttävä ja lapsien vaatimuksia vastaava ;) Kirja Makeaa on Koko Suomi leipoo -voittajan ja Makeaa-blogin pitäjän Liisa Westerbergin esikoiskirja ja jokaisen juhlia tai illanistujaisia järjestävän unelma. Täynnä erilaisia makeita leivonnaisia jotka ovat vaikeusasteeltaa ainakin itselleni juuri sopivia, eli ei liiallista säätämistä tai hifistelyä vaan herkullisia ja helppotekoisia. Kirjassa on muutakin kuin kakkuja: macaronseja, brownieita, piiraita, donitseja jne. Valinnan varaa riittää ja mieli tekisi järjestää juhlia ihan vaan siitä ilosta että pääsisi testaamaan kaikkia ohjeita :)

Pohja

 • 3¾ dl vehnäjauhoja
 • 2 tl soodaa
 • ½ tl leivinjauhetta
 • 2 tl kanelia
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 3 munaa
 • 2½ dl fariinisokeria
 • 150 g voita
 • 3 dl omenaraastetta (kannattaa käyttää punaisia)

Täyte

 • 4 omenaa
 • 2 rkl voita
 • 2 rkl sokeria
 • ½ tl kanelia

Kuorrute

 • 3 valkuaista
 • 1½ dl fariinisokeria
 • 175 g voita

Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (ø 20 cm). Voitele ja jauhota vuoan reunat.

Valmista pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseokseen munat, sokeri ja sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi. Kääntele viimeisenä kjoukkoon omenaraaste. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. (Munia ei tosiaan vatkata, vaan ne sekoitetaan taikinaan sellaisenaan).

Valmista täyte pilkkomalla omenat kuutioksi. Sulata voi paistinpannulla. Lisää joukkoon sokeri, kaneli ja omenakuutiot. (Lisäsin itse sokerin joukkoon vasta kun omenat olivat pehmenneet ja karamellisoin sitten sokerin kera). Paista seosta kunnes omenat ovat pehmenneet hieman.

Halkaise kakkupohja kahteen osaan. Täytä paistetuilla omenakuutioilla. Jätä kakku odottamaan marenkikuorrutteen valmistumista.

Valmista kuorrutus. Pilko kuorrutusta varten voi kuutioiksi ja anna sen lämmetä huoneenlämmössä. Valmista marenki lämmittämällä munia ja sokeria teräskulhossa vesihauteessa kevyesti vatkaten, kunnes sokeri on sulanut ja seos on noin 65 asteista. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa seos huoneenlämpöiseksi. Lisää voi kuutioita muutama kerrallaan ja vatkaa seos kuohkeaksi. Jos seos muuttuu löysäksi, laita se jääkaappiin kymmeneksi minuutiksi ja vatkaa uudelleen kovalla teholla. Jos seoksesta tulee ryynimäistä, aseta se hetkeksi uudelleen vesihauteeseen ja vatkaa tasaiseksi kreemiksi.

Kuorruta kakku kreemillä. Halutessasi voit laittaa pienen määrän kreemiä tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursottaa kakulle kauniin reunuksen.

Omena-karamellikakku © Hanna Stolt | Gurmee.net


Olen saanut Makeaa-kirjan arviointikappaleena, mutta sen mukana ei tullut kirjoituspakkoa eikä mielipiteisiini ole yritetty vaikuttaa. Kaikki artikkelissa ilmaistut mielipiteet ovat omiani ja seison 100 % niiden takana. :)

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Kyöhät ritarit © Hanna Stolt | Gurmee.netElegans-kakku © Hanna Stolt | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje