Yrtit talteen kasvimaalta

Tiiviisti: Kuivatin kesän viimeiset yrtit kasvikuivurilla ja olin todella tyytyväinen uuteen kuivuriini :)

Persiljan kuivatus Excaliburilla © Hanna Stolt | Gurmee.net

Pitemmin: Pelastin viime viikolla loput yrtit kasvimaaltamme yöpakkasten alta talteen. Hankin joitain kuukausia ison vihanneskuivurin: 10-hyllyisen Excaliburin. Laite on yksityiskäyttöön valtava, mutta olen kuivannut sillä esim. hyvinvointivalmennusasiakkailleni kasviksia ja hedelmiä joten käyttöä on ollut normaalitaloutta enemmän. Halusin suurimman koon myös raakaleivontaa ja esim. jogurttien hapatusta ajatellen. Laitteen sisämitat ovat lähes tavallisen uunin kokoa.

Takaisin niihin yrtteihin. Leikkasin kasvimaalta loput vihreänä rehottavat yrtit, lähinnä sitkeästi kasvavat persiljat sekä muutaman viimeisen lehden salviaa. En ollut aiemmin kuivannut Excaliburilla yrttejä joten odotin mielenkiinnolla olisiko tulos parempi kuin vanhalla 50 € kuivurillamme, jolla lämpötilaa ei voinut säätää.

Salvian kuivatus Excaliburilla © Hanna Stolt | Gurmee.net

Ero oli värissä sekä koostumuksessa. Excaliburilla lempeässä 35 asteen lämmössä kuivatut yrtit säilyivät vihreämpinä kuin aiemmin kuivattamani ja mielestäni ne eivät käpertyneet yhtä paljon kuin vanhalla kuivurillamme. Varsinkin persilja säilyi yllättävän saman näköisenä kuin tuore yrtti. Salvia tietenkin menee rulalle, kuten sen luonteeseen kuuluu.

Kuivattaminen on minusta erinomainen tapa säilöä kasviksia ja hedelmiä. Kaappimme pursuavat ruokaa ja esim. hilloaminen ei tunnu hyvältä ratkaisulta koko kesän sadolle sokerimäärän vuoksi. Kuivaamisen hyvä puoli on, että kasviksia, hedelmiä ja yrttejä voi käyttää monipuolisesti kuivauksen jälkeenkin, eikä niihin tarvitse lisätä sokeria tai säilöntäaineita.

Yrttien kuivatus Excaliburilla © Hanna Stolt | Gurmee.net

Yrttejä voi toki kuivattaa myös esimerkiksi niputtamalla niitä narulla ja ripustamalla niput ilmavaan paikkaan kuivumaan. Itse tuppaan unohtamaan tuollaiset niput pölyttymään joten kuivuri on miellyttävän nopea ja helppo tapa kuivattaa kesän yrttisatoa.

Yrttien kuivattamiseen meni enemmän aikaa kuin Excaliburin ohjekirjassa mainittiin keskiarvoiseksi kuivausajaksi, mutta aikaan vaikuttaakin esim. ilmankosteus. Aika ei ollut ongelma, jatkoin vain kuivattamista kunnes yrtit olivat rapean kuivia.

Yrttien kuivatus Excaliburilla © Hanna Stolt | Gurmee.net127

 

Yrttien kuivatus Excaliburilla © Hanna Stolt | Gurmee.net127

Facebook Comments
Related Posts

Vastaa

Kasvislounas © Hanna Stolt | Gurmee.netPatasämpylät © Hanna Stolt | Gurmee.net

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. / Jatkamalla sivuston selaamista, hyväksyt evästeiden käytön. more information / lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close / sulje